Op vakantie in Portes du Soleil

Op vakantie in Portes du Soleil

In de zomervakantie verbleven we een week in Portes du Soleil met activiteiten in Morzine en Les Gets. Prachtige omgeving en veel te doen voor kinderen. 

Je denkt er misschien niet zo snel aan, in de zomer op vakantie naar de Franse Alpen. Maar er is zoveel te zien en te doen! Een ook het weer was (de meeste dagen) prima dat we er waren.

Lees ook: NAAR DE BERGEN IN DE ZOMER?

De week voor onze aankomst in Morzine, waar het appartement was, verbleven we in La Rosière. Over die activiteiten schreef ik al eens eerder. Ook een fantastisch gebied, nog een stuk hoger in de bergen. We reden makkelijk in een paar uur tijd naar Morzine om daar te verblijven. We hadden zelfs tijd voor een tussenstop bij de Mont Blanc, natuurlijk ook prachtig om te zien. De foto’s daarvan deelde ik al in het blog over La Rosière en omgeving. De eigenaar van het appartement in Morzine was heel aardig en we werden meteen opgevangen door iemand van de VVV. We kregen een goodiebag vol leuke producten van Morzine, Portes du Soleil en Les Gets. Vooraf en tijdens de reis had ik zowel contact met Nadine uit Morzine en Chrystelle uit Les Gets. Beide dames van het tourisme office waren enorm vriendelijk en hielpen ons goed op weg met alle leuke activiteiten die in Portes dus Soleil te doen waren. Ze namen ons ook als gezin mee uit (luxe) lunch om van alles over de omgeving te kunnen vertellen.

Lees ook: EROP UIT IN LA ROSIÈRE

Op vakantie in Les Portes du Soleil

Ik had meteen het idee dat er vooral heel veel voor kinderen te doen was in deze omgeving. Ook voor onze peuter was er genoeg te doen, wat nog wel eens lastig kan zijn met een kleintje.

Multi pass

Direct bij aankomst kregen Jozua, onze peuter en ik de Multi pass waarmee we al veel activiteiten gratis konden doen. Dit is wel echt een aanrader om aan te schaffen, omdat je hiermee al zoveel kunt ondernemen! In principe ben je qua activiteiten zo al klaar. Zo kun je in bijna elke plaats in de regio met de stoeltjeslift reizen met de Multi pass. Je kunt in veel zwembaden gratis terecht en er zijn ook vaak losse activiteiten te doen, zoals minigolf en klimmuren. Natuurlijk kun je ook veel wandelingen maken in de bergen met de pas. Bij sommige activiteiten krijg je korting, zoals bij spa’s of plekken waar je kunt paragliden.

Activiteiten die wij deden

We verbleven dus in Morzine en ondernamen vanuit daar elke dag wel een uitstapje.

Les Gets

In Les Gets zijn er veel leuke activiteiten te doen, zowel bij slecht weer als bij mooi weer. Zo zijn er verschillende stoeltjesliften naar een leuke wandeling, er is een prachtig buitenmeer met glijbaan, een gratis treintje om de stad door te rijden en het mechanisch muziek museum wat een beetje lijkt op het Van speelklok tot Pierement museum in Utrecht. In de zomer worden nog allerlei extra activiteiten georganiseerd in de stad, zoals schminken, rondleidingen, workshops en spelletjes. Per week krijg je een boekje met activiteiten, ook in het Engels. Wat ons ook heel leuk leek, maar niet handig met een peuter: het waterpark Wibit, een soort Wipe out, maar dan op het water en geocaching dat je op verschillende plekken kon doen.

Lees ook: UITJE: MUSEUM SPEELKLOK

Zoals je op de foto’s kunt zien was het niet zo mooi weer toen wij in Les Gets waren. We kwamen er precies rond lunchtijd aan en hadden ons even niet gerealiseerd dat de Fransen dan een lange lunchpauze houden en zodoende ook alles dicht is. Ook het treintje reed dus een paar uur niet waar onze peuter zich op had verheugd. Dus DE tip: let op de openingstijden als je activiteiten wilt ondernemen in Frankrijk.

Musée de la Musique Mécanique

Het Musée de la Musique Mécanique is een leuk museum om te bezoeken. Zeker op dagen met wat slechter weer. We mochten hier binnen vanwege de kwetsbaarheid van de instrumenten geen foto’s maken. Je begon met een tour rond alle instrumenten, dit werd zowel in het Frans als in het Engels verteld. De tour duurt ongeveer een uur en een kwartier, voor onze peuter wel wat aan de lange kant, aangezien hij beide talen (nog) niet begrijpt. Maar hij bleef toch geboeid, omdat ze alle instrumenten even lieten horen. Na de tour mag je het museum ook in en is er een aantal instrumenten die je zelf mag bedienen, zoals een piano, maar ook mechanische instrumenten die je met een knop kunt bedienen. Die zijn vooral heel leuk voor kinderen.

Op bezoek bij de boer

Elke woensdag kunnen kinderen vanaf drie jaar op bezoek bij de boer bij Larasse Farm. Het was even wat zoekwerk, maar met behulp van een telefoontje van Chrystelle kwamen we er gelukkig wel uit. Het werd geleid door twee hele lieve dames die zowel Frans als Engels spraken. Ouders mochten er in principe niet bij. We lieten onze peuter dus ook eerst achter (met een beetje een naar los-laat-gevoel) bij hen. Ze doen dit, zodat de kinderen alle ruimte voor zichzelf hebben. De ouders mochten ook niet erbij in de buurt, zodat de kinderen niet elk moment naar hun ouders wilden rennen. Ik vond de taal barrière wel lastig, dus wij bleven op gepaste afstand met de auto staan. En ja, de taal bleek ook een puntje voor onze peuter, want die werd ongeveer na een kwartiertje huilend naar ons toegebracht. Met de verzekering dat hij de rest van de tijd vrolijk mee had gedaan.

Anes_©Apprentis_Fermiers

Toen mocht ik bij uitzondering toch wel mee bij de activiteiten, zodat ik alles kon vertalen voor onze lieve zoon. Ik bleef ook wel op een klein afstandje staan steeds, zodat de andere kinderen er geen last van hadden. Kon ik wel mooi foto’s maken. Want hoe leuk is het voor kinderen om zelf de dieren te eten mogen geven en in de wei de ezels te mogen kammen? Ze leerden dus ook van alles, mits ze Engels of Frans spraken dan.

Morzine-Avoriaz

In Morzine is zo ontzettend veel te doen, we kwamen eigenlijk tijd te kort! Het is een aardig grote plaats, dus je hebt hier ook verschillende stoeltjesliften naar mooie wandel- of mountainbikeplekken. Die mountainbikes zie je dan ook de hele dag door de stad crossen. Verder is er een ijsbaan, tenniscomplex, een zwembad en een tof klimpark voor verschillende leeftijden. En natuurlijk ook leuke restaurantjes en winkeltjes. We haalden bijna elke dag een taartje bij de plaatselijke bakker, zo ontzettend lekker! Ik wilde dat ik al die taartjes mee kon nemen. Er is een speciaal boekje met alle activiteiten voor kinderen in en rond Morzine Avoriaz verkrijgbaar bij de Tourist office. De omgeving is enorm op kinderen gericht, heel leuk.

Ook in Morzine heb je een leuk programma in de zomervakantie. Zo was er tijdens ons verblijf ‘Morzine plage’: een soort strand midden in de stad met een grote zandbak voor de kinderen om in te spelen, een draaimolen, allerlei spellen voor jong en oud en barretjes. Ook hier kregen we er ter plekke een boekje voor met alle activiteiten erin.

Zwembad

Midden in het centrum, voor ons op loopafstand, heb je Parc des Dérêches  met zwembad, sauna en verschillende sportzalen. Met de Multi pass mochten we hier ook gratis naar binnen. Voor de sauna kregen we korting. Het was een leuk binnen- en buitenzwembad. Voor buiten zwemmen was het eigenlijk net te koud, maar dat maakte onze peuter niet uit. Hij moest en zou het peuterbad uitproberen. Ook wel erg leuk met al die spuitende fonteinen en glijbanen. Voor mama was het wel al snel te koud, dus toch maar weer naar binnen. Zeker een bezoekje waard als je in de stad Morzine verblijft.

Indiana Parc

Het Indiana Parc Morzine was ontzettend leuk voor onze peuter! Er was daar een speciaal parcours voor kinderen vanaf twee jaar. Onze peuter vond het pak dat hij aan kreeg reuze interessant en ook de helm vond hij prima. Er zijn drie klimroutes in het park: en voor peuters, een voor kinderen en een voor volwassenen, ze hangen allemaal boven elkaar. Vanwege de zwangerschap heeft alleen onze peuter de route uitgeprobeerd. Heel leuk: een klein stukje, maar wel gezekerd en met flinke klimpartijen. Op het laatste stukje mochten de kleintjes met een soort grote schommel als kabelbaan naar beneden crossen. Hij vond het fantastisch! Alleen bleef de zekering soms hangen en dan werd hij boos. Hij kon af en toe wel wat hulp gebruiken dus ;).

Rodelbaan

Ook bij de rodelbaan midden in de stad was onze peuter niet weg te slaan. Ik denk dat Jozua en hij wel vijf keer achter elkaar zijn gegaan. En dat was nog wel een ding, want ze moesten met een kabelbaan behoorlijk hoog. Voor mama dus best even wachten in een hete zon (het was nu wel lekker warm). Ik ging vanwege de zwangerschap maar niet mee naar boven… Ik vond onze peuter er behoorlijk stoer uitzien met zijn gele helm op. Hij had zo nog vijf keer willen gaan, maar dat hielden zijn papa en mama niet meer vol ;).

Meer van Montriand en het geitendorp Les Lindarets

Het meer van Montriond was een prachtig stukje natuur waar je zo de hele dag kon verblijven. Helaas was het op die dag geen zwemweer, maar we genoten van het uitzicht. Bij het meer was een leuke speeltuin met speelhuisje, glijbaan, kabelbaan en schommels. Voor peuters het leukste wat er is, dus hier kon hij zijn hart ophalen. Er waren, ondanks de temperatuur, toch wat kinderen aan het zwemmen, dus onze peuter vond het wel wat om pootje te baden. Met een natte broek als gevolg, maar die droogde wel weer in de auto. We aten er een heerlijke lunch bij een van de restaurantjes aan het water.

Vlakbij het meer is Les Lindarets, het geitendorp. Hier lopen de geiten letterlijk dwars door het dorp en door alle straten. Je kunt er voer kopen om de geiten te voeren. Een jongen deed dit en meteen kwamen alle geiten erop af. Voor ons de kans om de geiten heel dichtbij mee te maken. We bleven wel maar heel even, door de zwangerschap was ik er niet zo zeker van of het wel gezond voor onze baby was. Geiten nemen toc veel ziektekiemen mee, dus spoelden we onze schoenen na het bezoekje goed schoon.

AQUARIAZ SUMMER

Ons grootste avontuur in de week Portes du Soleil was de weg naar Aquariaz Summer. We moesten namelijk met de bus, die maar een keer in het uur reed, van Morzine naar Les Prodains. Hier vandaan ging, ook weer een keer per uur, een kabelbaan die ons naar Aquariaz Summer kon brengen. Dit was dus even flink wat uitzoeken qua tijden, maar de reis zelf ging daarna gelukkig voorspoedig. Het had ook wel wat, zo’n speciale trip zonder auto, want daarmee was het ook echt niet te bereiken.

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Het dorp Avoriaz was werkelijk uitgestorven, ook heel bijzonder om te zien. In de winter is het een echt skidorp, vol hotels en appartementen. Ook die kun je dan alleen met kabelbaan bereiken of bij hoge uitzondering met een taxi. Ik denk dat we twee mensen zagen zitten in de appartement, maar er waren er echt tig. Ik kan me voorstellen dat het in de winter wel helemaal vol zit.

Het zwembad was wel echt leuk! Vergelijkbaar met het Tikibad in Duinrell, maar dan minder massaal. Heerlijk warm water, mooi aangelegd en leuk speelmateriaal voor grote en kleine kinderen. Voor kleine kinderen was er een speelparadijs met waterpistolen, glijbanen en fonteinen. Voor grote kinderen en volwassenen kon je met een grote band heen en weer geslingerd worden in het water. Buiten waren fijne ligstoelen waar we zowaar ook even van het zonnetje konden genieten.

Zoals je kunt zien, hebben we ontzettend veel ondernomen, er was dan ook van alles te doen.
Meer informatie over vakanties in Frankrijk? Kijk op de site van France.fr, de site van het Frans bureau voor toerisme.

Voor dit blog kregen we de accomodatie en de activiteiten vergoed. 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren