Ga jij het woord poenie gebruiken in de klas?

Poenie: een nieuw woord voor vagina

Afgelopen woensdag is door de luisteraars van De Wild in de Middag (KRO-NCRV) het woord poenie verkozen tot het nieuwe woord voor het vrouwelijk geslachtsdeel. Wat vind jij van dit woord? Ga je het gebruiken in de klas? 

Een ander woord voor vagina

Herinneren we ons het fragment van Juf Ank nog? Tijdens de lentekriebels had zij het over voorbips en pielemuis. Vervolgens was er een hele discussie in de teamkamer hoe je de geslachtsdelen eigenlijk noemt.

Grappig bedoeld natuurlijk, maar er zit wel een kern van waarheid in. Het blijkt dat Nederlandse ouders het lastig vinden om de genitaliën van hun dochter te benoemen. Piemel rolt veel makkelijker uit je mond dan het woord vagina. Ik noem het wel zo, maar zou het niet gek vinden om een woord te noemen dat iedereen gebruikt. Vagina is namelijk de medische term, net als penis. Er is nu geen ander woord voor vagina, net als piemel in plaats van penis.

Me Jane You Tarzan

Daarover ging een van de afleveringen van de documentaireserie Me Jane You Tarzan, een aanrader om te kijken. Het blijkt dat Scandinavische landen veel verder zijn met emancipatie. Zo bedacht een Zweedse organisatie (zeg maar de Zweedse Rutgers stichting) al 15 jaar geleden een woord dat nu heel gangbaar is in de Zweedse taal. Snippa als evenknie van het woord snopp wat piemel betekent.

Rare namen voor vagina

In Zweden merkten ze dat mensen, net als hier in Nederland, bijzondere woorden in plaats van vagina gebruikten. Ik hoor in de klas wel eens poes, pruim, voorbips en plasser voorbij komen. Woorden die ik nooit zelf zou gebruiken en wat mij betreft de lading niet dekken. Nog liever hebben we het er niet over, zeggen we niks over de vrouwelijke genitaliën. En dat moet veranderen, belangrijk voor de emancipatie!

Een nieuw woord zoeken

Naar aanleiding van de uitzending ging het radioprogramma De Wild in de Middag samen met Rutgers (voorheen Rutgers stichting), kenniscentrum seksualiteit, en Sofie van den Enk op zoek naar een gangbaar woord voor het vrouwelijk geslachtsdeel. Ze kregen veel reacties en stemmen. Veel mensen kozen toch voor vagina, maar het woord poenie heeft gewonnen.

Wordt dit nu het woord?

Rutgers is tevreden met de uitslag. Het lijkt op piemel, zo kan poenie de vrouwelijke evenknie van piemel worden. Ze willen kijken of ouders, leerkrachten en kinderen dit ook een goed woord vinden. En als dat zo is, kan poenie het nieuwe woord worden wat we allemaal gaan gebruiken. Als er een goed woord voor is, is er taal om over de geslachtsdelen te praten. En dat heeft een positieve invloed op de seksuele weerbaarheid en empowerment van meisjes en vrouwen, op hun eigenwaarde en dus op gendergelijkheid.

Wat vind ik ervan?

Ik moet bekennen dat ik er lacherig over deed toen ik het woord net hoorde. Ik dacht: ik noem het gewoon vagina hoor! Dat is het toch? Maar nu ik dit blog heb geschreven en meer weet over de achtergrond, denk ik: ja, dit zou het best kunnen worden. Als iedereen poenie gebruikt, waarom niet? Wel fijn om een woord te hebben dat iedereen makkelijk over de lippen krijgt. Het is even wennen, maar wel haalbaar denk ik.

Wat vind jij van het woord poenie? 

Dit is een #jufmaikeadd

Afbeelding: Woman in panties cowers her vagina with question mark drawn on sheet of paper on white background Door Vladimir Gjorgiev