Recensie en (les)tips De krokodil die niet van water hield

Krokodillen houden van water, dat weet iedereen. Maar nu is er een kleine krokodil die niet van water houdt. Hoe kan dat? Hier lees je een recensie en vind je (les)tips bij De krokodil die niet van water hield 

De krokodil die niet van water hield

De krokodil die niet van water hield

Het boek, geschreven en geïllustreerd door Gemma Merino, uitgegeven bij Lemniscaat, gaat over een krokodil die niet van water houdt. Hij wil niet zwemmen, durft niet te springen van de duikplank en zwemt niet onder water.
Hij besluit het nog een keer te proberen met een zwemband om. Maar dat gaat helemaal mis.
Als hij ineens kriebel in zijn neus krijgt, ontdekt hij dat hij helemaal geen krokodil, maar een draak is. Hij niest namelijk vuur!

Wat vind ik

Ik vind het een prachtig en fantastisch humoristisch boek. De stijl van illustreren past helemaal bij kleuters. De zinnen zijn niet te lang en er staan geen lappen tekst in. Kort en bondig, daar houden kinderen van. Het einde is verrassend en leuk bedacht. De kinderen raden nooit waarom de krokodil niet van water hield.

Je kunt het boek bij de volgende thema’s inzetten: de zee, onder water, dieren, water en bij draken.

(Les)tips

Taal

  • Laat de kinderen praten/voorspellen tijdens het voorlezen van het boek waarom de krokodil niet van water houdt.
  • Bedenk een naam voor de kleine krokodil en schrijf deze op. Benoem hierbij de letters – eerste, middelste en laatste letter.
  • Rijm op het woord krokodil. Teken een krokodil in het midden van een papier en schrijf en teken alle rijmwoorden erom heen.
  • Bedenk allerlei woorden met de letter k van krokodil en maak hier een woordweb van.

Rekenen

  • Tel alle krokodillen in het boek.
  • Op de bladzijde waarbij alle krokodillen in bed liggen tel je de schoenen. Zijn er genoeg schoenen voor alle krokodillen? Tel de schoenen in sprongetjes van twee.
  • Praat over de krokodillen. De kleine krokodil is net iets lichter groen. Hoe zou dat komen? Bekijk de kleuren van echte krokodillen. Wat is het verschil met de krokodillen in het boek? krokodillen
  • Praat over de grootte van de krokodillen in het boek. Welke krokodil is groot en welke klein? En zal de volwassen draak groter of kleiner zijn dan de volwassen krokodil?
  • Praat over het springen van de krokodil in het water. Wanneer is de krokodil heel hoog en wanneer laag?
  • Praat over het water in het boek: zal het diep zijn of juist ondiep? Wat zou de krokodil fijner vinden?

Meer over onder water

Thema onder water

Prentenboek van het jaar: Krrrr… okodil! Nationale voorleesdagen 2014

Bekijk/koop het boek

De krokodil die niet van water hield