Recensie: Onderwijsmuseum

Recensie: Onderwijsmuseum

(Door Judith) In de kerstvakantie mogen mijn dochters altijd beide een uitje uitkiezen. Mijn oudste dochter koos vanwege het regenachtige weer voor het onderwijsmuseum. Dit vond ik, als leerkracht, erg leuk. Vooral omdat ik tot mijn schaamte moest bekennen er nog nooit geweest te zijn.

Onderwijsmuseum

Het onderwijsmuseum heeft een collectie van meer dan 390 000 voorwerpen, volgens het museum de grootste onderwijscollectie ter wereld. Het museum is dan ook een tentoonstelling met heel veel verschillende voorwerpen en materialen.

Zo vindt je in het museum redelijk hedendaagse materialen en middelen, zoals CITO toetsen en methodematerialen van ik & ko. Ook zijn er materialen middelen van vroeger, zoals verlofaanvraag briefjes, praatplaten en inktpotjes.

Als leerkracht is het erg leuk om tussen al deze materialen rond te lopen. Tegenwoordig hebben de meeste lokalen een digibord, waardoor de praatplaten enigzins zijn achterhaald. Toch heb ik genoten van de mooie platen die men in de tentoonstelling had hangen en kwam bij mij ook weer een stukje van de magie terug van die meester die er zo mooi bij kon vertellen. Misschien ga ik toch eens vaker een verhaal vertellen i.p.v. het educatieve filmpje erbij opzoeken. Juist deze afwisseling kan voor de leerlingen extra leuk zijn. Ook heb ik door de tentoonstelling wat ideeën gekregen van materialen om zelf eens mee aan de slag te gaan, oud is immers lang niet altijd fout!

Het museum voor kinderen

Mijn dochters vonden de schrijftafel, waarbij je zelf mag uitproberen hoe het is om te schrijven met krijt op een lei, inkt of vulpen, en de schoolbankjes en kleding uit het verleden erg leuk en indrukwekkend. Zelf heb ik met verbazing gekeken naar de verlofaanvraagbriefjes (verlof i.v.m. schoenen die naar de schoenmaker moesten) en de testen die in de tentoonstelling waren opgenomen. Ook was het bijzonder om met mijn dochters te praten over de straffen van vroeger, zoals het strafbankje, de roe of de pechvogel.

Daarnaast zijn bij de diverse onderdelen ook tablets te vinden met daarop korte, persoonlijke verhalen van mensen. Deze verhalen brengen de tentoongestelde materialen en het Nederlandse onderwijs van vroeger en nu tot leven. Vooral mijn oudste heeft veel van deze filmpjes bekeken.

Tentoonstellingen

Naast de vaste tentoonstelling over het onderwijs van vroeger en nu, zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen. Tijdens ons bezoek was er een tentoonstelling over handenarbeid door de jaren heen. Hierbij waren enkele, in ons geval dames, aanwezig de bezoeker diverse textiele technieken wilden aanleren.

Activiteiten

Ook organiseert het museum in vakanties leuke activiteiten voor kinderen. Deze kun je vinden op de website van het museum: https://www.onderwijsmuseum.nl/

Locatie

Het Nationaal Onderwijsmuseum is te vinden in Dordrecht. Het is vlak bij het centraal station en rondom het museum zijn er parkeerplekken die je middels mobiel parkeren makkelijk kunt betalen.

Lees ook: DE WINTERSE DAGEN DOORKOMEN: VERMAAK THUIS