Recensie: Welke is anders? Een leuk rekenprentenboek voor kleuters

Recensie: Welke is anders? Een leuk rekenprentenboek voor kleuters

Voor de leeschallenge van Kinderboekenjuf las ik deze week Welke is anders? Een speciaal rekenprentenboek voor kleuters wat aansluit bij ordenen en sorteren. 

Over rekenprentenboeken voor kleuters

Sommige kinderen hebben al vroeg interesse in cijfers. De serie rekenprentenboeken voor kleuters voorziet in deze behoefte. Daarnaast zijn het ook gewoon prachtige boeken waar kinderen van 4-6 jaar zonder meer van zullen genieten. ‘Zwijsen is van oudsher een educatieve uitgeverij,’ zegt Anke Werker, segmentverantwoordelijke leesbevordering bij Uitgeverij Zwijsen. ‘Ook in de kinderboeken die wij maken zie je dat terug. We geven een boek graag iets extra’s mee. Soms is dat om het lezen makkelijker te maken. En soms is dat om kinderen juist meer uit te dagen. Een element waar ze iets van opsteken. Dit keer is dat rekenen. Met het voorlezen van dit soort boeken laat je kinderen nadenken over reken-wiskundige inhouden die pas later in het onderwijs aan bod komen. Bovendien is het een feest om prentenboeken te mogen uitgeven. Schrijver en illustrator vullen elkaar hier perfect aan. Net een som: tekst + illustraties = verhaal.’

Welke is anders?

Pam gaat graag met haar vader op stap. Ze gaan naar de speeltuin, het zwembad en naar de bibliotheek. Soms lijkt alles hetzelfde. Maar toch is er telkens iets wat net even anders is. Want welke is anders?

Welke is anders?

Elke spread (twee bladzijdes) is een klein verhaaltje over Pam en haar vader. Er is geen verhaal in het hele boek, maar Pam en haar vader maken telkens iets anders mee. Het is aan de ene kant jammer dat er geen lopend verhaal in zit, aan de andere kant kun je telkens een ander rekenprobleem aanpakken.

Op elke bladzijde kun je allerlei rekenactiviteiten vinden. Zo zijn er klokken te zien in het zwembad en zie je op verschillende bladzijdes patronen. Achterin het boek vind je verschillende zoekopdrachten.

Een heel leuk boek voor kleuters om van alles met rekenen te doen!

Lees ook: REVIEW SPELEN MET PRENTENBOEKEN

Tips

Kijk ook eens naar de andere rekenactiviteiten die je op de bladzijdes kunt vinden. Dit kun je bijvoorbeeld ook erbij gebruiken:

  • Op de bladzijde van de speeltuin vind je verschillende vormen terug. De emmers zijn allemaal cirkels, behalve een, die is vierkant. Het klimrek is gemaakt van allerlei driehoeken.
  • Pam heeft op verschillende bladzijdes kleding aan met de 5 erop. Je kunt een gesprek hebben met de kinderen hoe oud ze zijn en of dat ouder of jonger is dan Pam.
  • Bij het zwembad zie je duidelijke klokken. Je kunt tijd bespreken en samen kijken hoe laat het is op de klok. Ook hangt er zo’n kleurenklok in het zwembad, mooi om te bespreken hoe dat werkt.
  • Bij de supermarkt zie je een symbool met de uitgang erop. Dit zijn de eerste dingen die kleuters kunnen “lezen”. Je kunt meer van dit soort symbolen laten zien en de betekenis bespreken.
  • De ijsjes bij het strand zijn sprongen van 2.

Kijk zelf eens of je meer van dit soort rekenactiviteiten kunt vinden in het boek. Er is van alles te zien!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren