11 redenen waarom lesgeven zo fantastisch is

Geen dag is hetzelfde, we mogen lekker gek doen en we vinden het fantastisch als we kwartjes zien vallen. 11 redenen waarom lesgeven zo fantastisch is

11 redenen waarom lesgeven zo fantastisch is

1. Geen dag is hetzelfde

Houd je ook zo van afwisseling? Echt, geen dag is hetzelfde.  En als je denkt dat de planning deze dag superstrak in elkaar zit, gebeurt er toch altijd iets dat je niet had voorzien. I love it!

2. De complimenten

Ben jij wel eens op een dag overladen met complimenten? ‘Je bent lief’. ‘Je bent de allerbeste juf’. ‘Je bent de leukste meester.’ Als je leerkracht bent wel. En ja, ook over mijn kleding kunnen de kinderen de liefste dingen zeggen. Zelfs mijn tekenkunsten (ik kan net een paar strepen op papier zetten, that’s it) worden beoordeeld als ware het kunstwerken in een museum. Ik krijg ook regelmatig briefjes met dezelfde teksten erop van kinderen die jaren geleden bij mij in de klas zaten. Op de zwaardere dagen kan ik daar mooi op kijken. En dat helpt.

3.  De eerlijkheid

En naast alle complimenten zijn de kinderen ook ontzettend eerlijk. Als je met je kop vol poeder, want puist, voorzichtig door de schoolgangen scharrelt hoor je een leerling door het schoolgebouw tetteren: ‘JUF, WAT HEB JIJ NOU OP JE NEUS? HET LIJKT WEL EEN AARDBEI!’ En bedankt, nou weet de hele school het.

4. Gek doen

Ik ben gek, oké oké, ik doe graag gek. En dat kan volop in de klas. Rare typetjes spelen, stemmen opzetten tijdens het voorlezen, hoe gekker, hoe beter. Wie wil er nou niet de hele dag gek doen en lekker meespelen met de kinderen? En wat dacht je van de gekke dingen die je wel eens zegt?
‘Leg je onderbroek maar onder je stoel’.
‘Ik wil nog even de Hindoes afmaken’
‘Je moet aan de lianen slingeren, anders bijten de krokodillen je in de billen.’

5. De verbazing

Regelmatig rollen mijn ogen door mijn kassen, of ze ploppen er gewoonweg uit. Kinderen zijn bijzonder magische wezens waar altijd wel iets mee is.
‘Je hebt je bril door de wc gespoeld?’ ‘Je hebt serieus alle bakken Duplo door de klas gestrooid alsof je Piet van Sinterklaas was?’
Als de bril opgevist en alle Duplo opgeruimd is, kan ik er alleen maar smakelijk om lachen.

6. Besties

Geen leukere collega’s dan leerkrachten. We hebben zoveel lol samen! Hilarisch als mijn collega’s de bizarre momenten in hun klas in geur en kleur vertellen. Regelmatig storm ik de klas in van de leerkracht met de snoeppot als ik met wat administratie bezig ben. Sugar rush! Heerlijk voor het feel good moment, niet zo goed voor de lijn die besties.

7. De uitjes

Hoe vermoeiend ze soms ook mogen zijn, ik geniet er met volle teugen van. Niets leukers dan kinderen uit te laten in een pretpark en die gloeiende gezichtjes van pret te zien. Of leerlingen te zien opschrikken als er ineens een megagrote koe naast hun snufferd begint te loeien.

8. De vakanties

Ja we hebben er veel en ja we hebben al die uren al gewerkt. En ja, ik ben er dol op.

9. Het ‘Ik heb het!’ van een leerling

Het is een magisch moment als het kwartje gevallen is. De blijdschap op het gezicht van je leerling straalt direct over op jouw gezicht. Zo mooi om kinderen iets te mogen leren. En dat ze het dan ook nog snappen. Score!

10. De klusjes die ze doen

Kinderen vinden het heel fijn om van alles voor je te doen. Zo ruimen ze de klas goed op, vegen ze de boel en brengen ze maar graag jouw vieze-met-lippenstift-en-koude-kofie-kopjes naar de keuken. En jij kan achterover zitten terwijl alles voor je gedaan wordt. Bijna dan.

11. De deur van een leeg lokaal dichttrekken

Geen fijner gevoel dan aan het einde van het schooljaar de deur van  je opgeruimde, lees alles aan een kant geschoven, lokaal dichttrekken. Je hebt weer een jaar overleefd. Je bent moe, maar met een tevreden gevoel stap je de vakantie in. Opladen voor het nieuwe schooljaar waar je stiekem ook alweer zin in hebt.

Wat is jouw reden?