Review boek: Hoe werkt dat

Door Sharona. Manlief wordt af en toe echt helemaal gek van mij. Ik heb namelijk een best wel irritante tik, op de gekste plekken kan ik me van de gekste dingen af vragen hoe ze werken.
Echt waar, het lukt me om overal wel iets te vinden waarvan niemand in je omgeving precies weet hoe het werkt en waar vele ook meteen van denken, hoe kom je daar nu weer op? Dus hoe fijn is het dat er een boek is dat je op al die vragen antwoord kan geven?

Hoe werkt dat?

Hoe werkt dat? is meteen de eerste vraag die ik mijzelf stel zodra ik het boek in handen krijg. Wat een gave kaft heeft dit boek. Het lijkt namelijk net alsof het  boek in een blikken doosje zit. Super toffe uitstraling, waarvan ik zeker weet dat het de kinderen in de klas zeker ook aan gaat spreken.  Een blikken doosje vol met kennis. Over uiteenlopende hedendaagse techniek. Heerlijk toch?

Hoe werkt dat

Indeling

Het boek is ingedeeld in diverse categorieën, namelijk:  spel, bewegen, bouwen, energie, leven en toekomst.
Het eerste onderdeel waar mijn aandacht naar uit gaat is de 3D-Pen.  3D-printen is helemaal hot op het moment. Bij de action zijn speciale 3D pennen te koop, printers met 3D mogelijkheden zijn up-coming en er zijn zelfs al 3D-Printers die eten kunnen printen (hmm, lijkt me heerlijk :) ).
Aan de hand van duidelijke en kleurrijke foto’s en tekeningen wordt eerst uitgelegd wat een 3D-pen is en waar deze voor gebruikt wordt. Vervolgens wordt stap voor stap uitgelegd hoe de pen werkt, leuk om eens te lezen.

Hoe werkt dat 3d pen

Of wat denk je van het onderdeel onzichtbaar….zou toch leuk zijn om precies te weten hoe deze techniek werkt, omdat je dan wel hele leuke dingen uit kunt halen, zonder dat iemand merkt dat jij het bent. Ik  gok erop dat er genoeg kinderen zijn die wel willen weten hoe ze dat voor elkaar zouden kunnen krijgen!

Toepassingen in de klas

Je kunt het boek op verschillende manieren in de klas gebruiken. Wel zou ik ervoor kiezen, vanwege het toch wat moeilijker taalgebruik, om op het moment dat je het als zelf leesboek of naslagwerk gebruikt, het vooral in te zetten voor kinderen in de bovenbouw  of plusklas leerlingen. Ik had het boek namelijk zelf meegenomen naar een groep 4/5 die als een van de taken op hun weektaak hebben staan: dit wil ik leren. Dit boek leent zich daar uitstekend voor, de kinderen kunnen zelf een onderwerp kiezen en daarover meer lezen.  In deze groep werd dat dus meer naar de platen kijken en iets minder lezen.  Al vonden de kinderen het wel interessant om te bekijken.

Hoe werkt dat 3d pen

Je kunt het boek ook heel goed gebruiken als naslagwerk voor jezelf, om je bestaande technieklessen te verrijken of je  kunt zelf techniek lessen erbij bedenken, Dat zou trouwens nog een mooie aanvulling van het boek zijn, als ze bij enkele onderwerpen ook Techniek-het-zelf tips zouden geven. Op die manier zou je de techniek voor de kinderen makkelijk levend kunnen maken, zonder dat je er zelf heel moeilijk over  na moet denken.

Wat ook een mogelijkheid is om de kinderen zelf een pagina voor het boek te laten ontwerpen. Misschien heb je wel ergens een oud apparaat wat ze hiervoor uit elkaar mogen halen, beschrijven en fotograferen? Heb je naast een techniekles ook gelijk een taalles te pakken.

Lees ook: HOE DAAG JE HOOGBEGAAFDE KLEUTERS UIT?

Meer weten?

Hoe werkt dat? Over de werking van drones, vliegende auto’s en andere hightech-uitvindingen. (Oorspronkelijke titel: How Super Cool Stuff Works )
Auteur: Dorling Kindersley
Gebonden, 192 blz.
Voor kinderen tot 12 jaar
Uitgeverij Van Holkema & Warendorf
Isbn 978 90 00 35550
Prijs: € 20,-

BewarenBewaren

BewarenBewaren