Salto WIN

Salto is een mooi en bijzonder boek over een jongen die graag turnt. Hij heeft een broertje waarbij ontdekt wordt dat hij autisme heeft. Salto heeft een beste vriend waarmee hij graag gamet. Maar met zijn familie is dus van alles aan de hand, hij heeft namelijk ook een tante die heel goed kon turnen, maar waar nu niemand meer over praat. Hoe dat zit lees je in Salto dat je ook kunt winnen.

Salto het boek

De twaalfjarige Álfur is een heel gewoon kind uit Kópavogur in IJsland, vandaar ook die namen. Hij woont samen met zijn vader, moeder en broertje van drie jaa, Eiki. Na school gamet hij met zijn beste vriend Ragnar, samen zijn ze van plan filmpjes te maken op YouTube. De vrienden dromen ervan om wereldberoemde turners te worden. 

Met Álfurs familie is alleen van alles aan de hand zonder dat iemand het weet. Zijn tante Harpa was ooit de beste turnster van IJsland, maar niemand in de familie praat meer met of over haar. Eiki wordt in het begin van het boek gediagnosticeerd met autisme, waardoor Álfurs wereld op zijn kop staat. Zijn ouders houden zich met niets anders bezig: ze praten constant over Eiki, zetten hem op een speciaal dieet en overwegen zelfs om te verhuizen. Omdat Álfur soms wel de enige lijkt die zijn broertje begrijpt, wordt het zijn missie om hem van alles te leren en zo te laten zien dat ze niet hoeven te verhuizen en Eiki wel van alles kan. In het boek komt Álfur erachter dat het moeilijker is dan hij denkt en gaat hij ook op zoek naar het verhaal van zijn tante. 

Bekijk het boek hier

Over de makers

Arndís Þórarinsdóttir is een IJslandse kinderboekenschrijver. Ze studeerde literatuurwetenschap in IJsland en Creative writing in London. Ze woont en werkt in Reykjavik, de noordelijkste hoofdstad ter wereld. Eerder schreef ze samen met Hulda Sigrún Bjarnadóttir De flat aan het einde van de wereld, dat werd bekroond met de Icelandic Literary Prize 2020.

Linde Faas studeerde cum laude af aan de kunstacademie van Breda. Ze werkt als animator van tekenfilms en als kunstenares, en internationaal als illustrator. Ze is de vaste illustrator van Pieter Koolwijk en maakte eerder haar eigen prentenboeken Ik neem je mee, De jongen en de walvis en Waar is Grote Broer?.
Linde woont in Noorwegen en haalt haar inspiratie uit de ongerepte natuur van het hoge noorden. 

Wat vind ik? 

Salto

Het is een prachtig boek, ik had het zo uit! Je kruipt helemaal in de belevingswereld van Álfur en snapt hem ook. Vanwege de onderwerpen vind ik het een boek voor de bovenbouw, vanaf groep 7 ongeveer. Voorlezen kan zeker wel in groep 6, zodat je het er ook samen over kunt hebben. Het leent zich goed om gesprekken te hebben met de kinderen over hun familie, zeker als ze het wat lastig hebben thuis. 

Bekijk het boek hier

Win

Je maakt kans op het boek. Laat hieronder (op de site) een reactie achter als je mee wilt doen. 6 maart mail ik de winnaar. 

Er staat een affiliate link in dit blog.