Spelend leren met aftelkalender Sinterklaas, met download

Sinterklaas is in aantocht! Volgende week komt hij aan met zijn boot. Met de aftelkalender zorg je voor rust en overzicht voor de kinderen door af te tellen naar de aankomst van de Sint en pakjesavond. Maar je kunt er ook veel mee leren, zoals de dagen van de week, het aantal cadeaus en de gezette schoenen tellen en de rangtelwoorden. Download de speciale aftelkalender Sinterklaas. 

Aftelkalender Sinterklaas

Aftelkalender Sinterklaas

Download hier de aftelkalender Sinterklaas 2019.

Voor de kleuren van de dagen van de week heb ik gebruik gemaakt van de bolletjes op de Houten kalenderklok die wij in de klas hebben staan. Hier kan het kind goed de kleuren mee oefenen. Benoem de kleuren dan ook goed en praat over de lichtnuances, zoals licht en donker.
Je kunt de kalender ook in zwart-wit uitprinten, dan geeft het aantal bolletjes de volgorde van de dagen van de week aan.

Zelf invullen

Je kunt veel zelf invullen en knippen en plakken op de kalender. Plak bijvoorbeeld een schoen op als het kind de schoen mag zetten, dit kan natuurlijk ook op school of op een andere plek zijn. Je kunt ook aangeven wanneer Sinterklaas waar komt, bijvoorbeeld ook bij de gym en op school. Laat je kind helpen met invullen.

Letters

Bij pakjesavond en bij Meppel staat expres de eerste letter er niet bij. Voor kleuters is het een leerdoel op school om de eerste letter van een woord te herkennen. Laat je kind deze letters dus opnoemen en eventueel ook zelf schrijven. Dit kan ook bij het invullen waar de Sint ook langs komt.

De dagen van de week

Op de kalender staan duidelijk de dagen van de week aangegeven. Leer het kind de dagen van de week aan. Zeg dat de stoomboot met Sinterklaas op zaterdag komt. Ga de dagen van de week af. Benoem steeds de dag die het vandaag is, of laat je kind de dag benoemen. Vraag ook wat het dan gisteren en eergisteren was en wat het morgen en overmorgen wordt.

Lettergrepen

Klap samen de lettergrepen van de dag die het op dat moment is, kleuters noemen dit woordstukken. Merk op dat de woensdag twee woordstukken heeft en de donderdag drie.

Tellen en de cijfersymbolen

Er is ontzettend veel te tellen met de aftelkalender.

  1. Tel bijvoorbeeld hoe vaak je je schoen mag zetten
  2. Zet het aantal cadeautjes dat je gekregen hebt in de kalender
  3. Tel het aantal schoenen in de klas die je mag zetten of van het gezin
  4. Tel samen het aantal nachtjes voordat Sinterklaas komt. Dit kun je ook doen voor als je pakjesavond viert, je de schoen mag zetten of Sinterklaas op school komt.
  5. Schrijf samen het cijfer bij hoeveel nachtjes slapen het nog is voordat Sinterklaas komt.

Datum

Benoem de datum bij het wegstrepen van een dag. Wat is de datum van vandaag? En welke datum (cijfer) komt erna? En wat kwam ervoor? Laat ook duidelijk de cijfersymbolen zien die daarbij horen. Kleuters moeten aan het einde van groep 2 de cijfersymbolen tot en met 20 kunnen herkennen.

Week/rangtelwoorden

Een week duurt zeven dagen, dit is goed te zien aan de bolletjes onder de dagen. Benoem dat maandag de eerste dag van de week is, dinsdag de tweede en zondag de zevende, de laatste dag van de week.

Weken

Kijk samen naar het aantal weken dat Sinterklaas in het land is. Benoem dat een week zeven dagen heeft.

Maand

Sinterklaas is er in de maanden november en december, de laatste twee maanden van het jaar. Benoem deze maanden en laat alle maanden van het jaar even langs komen.

Veel plezier met de kalender! Ik zie graag een foto langs komen als je de kalender hebt opgehangen.