Thema Pasen kleuters

Thema Pasen kleuters

Dit is een overzichtspagina met alle tips voor thema Pasen voor kleuters bij elkaar. Met lestips, werk om te maken en kleurplaten. Ook vind je hier alle links naar andere downloads en lestips rond Pasen. 

Thema Pasen lestips

Pasen kleurboekje

Een simpel Pasen kleur- en puzzelboekje voor als jullie Pasen vieren op school of om thuis te ontspannen. Volop eieren om in te kleuren, maar ook van punt naar punt en husselen met letters. Ook fijn voor thema lente. 

Pasen kleur- en puzzelboekje

Download

Bekijk ook het lente werkboekje groep 4.

Ik merk dat sommige kinderen het fijn vinden om te kleuren voor ontspanning. Daarom maakte ik een Pasen kleur- en puzzelboek voor alle leerlingen. Voor jongere kinderen kun je het werkblad met de letters eruit halen, zij kunnen wel de paasonderdelen tellen.

Wat zit er allemaal in het Pasen kleur- en puzzelboek?

  • Vier eieren in verschillende patronen om te kleuren
  • Zelf het ei versieren
  • Paasonderdelen tellen
  • Gehusselde letters
  • Mandala ei
  • Van punt naar punt
  • Puzzel

Bekijk ook de kleurplaten met kleuren op code lenteof de andere kleurplaten Pasen.

Kleuren op code

Speciaal voor de paasdagen heb ik kleuren op code Pasen gratis gemaakt. Drie bladen die je kunt downloaden met cijfers, sprongen van 2, dobbelstenen en sommetjes.

De kleuren op code kleurplaten zijn altijd een groot succes, dus maakte ik drie gratis versies voor deze dagen voor thema Pasen. Met kleuren op code cijfers, sommetjes, sprongen van 2 en dobbelstenen.

Nog meer kleuren op code? Bekijk de lente en Pasen kleurplaten of die voor groep 3.

Kleuren op code Pasen

Download

Kleikaart

De kleikaarten kun je op allerlei manieren inzetten, zoals om het ei te versieren met kringels, rondjes, bolletjes, stippen, etc.

Kleikaart Pasen

Kleikaart Pasen

Bekijk ook de placemats Pasen. 

Rekenen

Doel: Koppelen van hoeveelheid aan hoeveelheid (leeftijd aan vingers, rondjes aan knikkers, etc.) en de cijfers

Voor in de kleine kring
Koop allerlei chocoladepaaseitjes (minstens 20). Print de cijferkaartjes tot de 20 uit (voor slimme rekenaars kun je ook kaartjes tot de 30 of 40 uitprinten).Geef de kinderen een kaartje met een van de cijfers. Vraag aan de leerling hoeveel het is en of het lukt om dit met zijn of haar vingers te laten zien. Je kunt natuurlijk jouw eigen vingers erbij laten zien. Laat de kinderen de juiste hoeveelheid paaseitjes bij het cijfer leggen. Succes verzekerd, zeker als ze een paaseitje mogen snoepen (na het werk uiteraard).

foto

Doel: voorwerpen groeperen op basis van overeenkomsten: vorm, kleur en grootte.

Koop allerlei verschillende groottes paaseieren. Je kunt kleine reguliere paaseitjes kopen. Maar neem er zeker ook een zak met grote ronde (holle) paaseieren bij. Zorg ervoor dat de eieren allerlei kleuren hebben. Paashaasjes erbij is ook een idee.
Sorteer de eieren met de kinderen op grootte en kleur. Wellicht zijn er een aantal ook anders van vorm? Je kunt een aantal paaseieren stuk maken, zodat ze veranderen van vorm. Je kunt er ook gekookte, gekleurde ‘echte’ eieren bij stoppen.

 Doel: Kunnen bepalen wat lichter/zwaarder is m.b.v. balans

Gebruik de verschillende paaseieren uit het vorige voorbeeld. Laat de kinderen met de balans bepalen wat er zwaarder is. Gebruik verschillende soorten paaseieren. Laat ze ook meerdere paaseieren tegelijk wegen. Je kunt de balans ook goed in de rekenhoek neerzetten met de paaseieren erbij.

Wat is het juiste getal?

Tot en met 10

Tellen van paaseieren tot 10

Download

Tot en met 20

Tellen paaseieren tot 20

Download

Dobbelsteen spel

Dobbelsteen spel Pasen

Je kunt ook het dobbelsteen spel Pasen downloaden om mee te rekenen.

Pasen ganzenbord

Een spelletje doen is ook altijd een goed idee om te oefenen met rekenen. Download het Pasen ganzenbord.

Ik maakte ook verschillende Zoek iemand die Pasen met bijvoorbeeld tellen.

Splitsen

Splitsspel Pasen

Voor groep 3 maakte ik het splitsspel Pasen, ook leuk voor sterke groep 2’ers.

Voorbereidend schrijven

De paaseieren lenen zich uitstekend voor oefeningen met voorbereidend schrijven. Teken op het verfpapier grote eieren en laat de kinderen deze versieren met mooie figuren. Je kunt de figuurtjes ook vast voor tekenen.

Op het schoolplein kunnen de kinderen paaseieren tekenen met allerlei mooie figuurtjes. De kinderen die dit kunnen, mogen dan natuurlijk het woord paasei opschrijven.

foto2

Fonemisch bewustzijn

Doel: rijmen

Print allerlei eieren, of maak ze van gekleurd papier. Maak van die eieren een slinger met wat er allemaal op ei rijmt. De kinderen kunnen per ei een tekeningetje maken van het woord dat rijmt op het woord ei. Bijvoorbeeld: blij (een tekening van een blij gezichtje), mij (zichzelf tekenen), bij (tekening van een bij).

Doel: kunnen benoemen van de klanken in een woord

Vraag aan de kinderen welk woorden er met de klank van het ei beginnen. Laat ze een tekening maken met al die woorden. Het gaat dan om de klanken en niet hoe de letters geschreven worden. Bijvoorbeeld: ijs, ijsbeer, etc.

Waar zit de letter ei nog meer in? Maak een woordweb rondom het woord ei met alle woorden waar de ei ook in zit. Teken de plaatjes erbij voor de woordenschat.

Doel: Letterklanken herkennen

Laat de kinderen letters en woorden leggen met de paaseitjes. Maak er foto’s van en hang die op in de klas.

Begrijpend lezen in thema Pasen

 

Verhaaltje met vragen: het paasei

Download

Kleurplaten

Download ook de Pasen kleurplaten of de kleuren op code Pasen gratis.

Knutselen

EIEREN STEMPELEN

Eieren stempelen

Met de plastic eieren kun je ook leuk stempelen!
Haal de twee helften uit elkaar. Doop een half ei in de verf en stempelen maar!

Eieren knutselen

Je kunt de kinderen ook een patroon laten stempelen. Laat ze een kleur kiezen en hier een baan mee stempelen. Met verschillende kleuren banen ontstaat een mooi patroon.

EIEREN OP ELKAAR

Eieren op elkaar

Knip uit verschillende kleuren verschillende groottes eieren. Plak deze op volgorde van groot naar klein op elkaar voor een mooi effect.

Boerderij stickers op ei

Ik heb mijn dreumeszoontje boerderij stickers laten plakken op het ei. Extra leuk voor de lente.

Eieren op elkaar in vorm

Je kunt de eieren ook half over elkaar plakken, zodat er een nestje ontstaat. Aan de onderkant van de eieren kun je van bruine stroken een nestje voor de eieren maken.

EI VAN STROKEN

Streepjes ei

 

Plak verschillende kleuren stroken onder elkaar op het ei. Je kunt de strook in zijn geheel opplakken en aan de zijkanten afknippen. Ook hier kun je een patroon van maken door de kleuren steeds terug te laten komen. Bekijk ook andere knutselen voor Pasen tips. 

En kijk ook eens voor tips voor jonge kinderen bij Pasen knutselen dreumes.

Veel ei knutselplezier!

 

Lestips en downloads voor kleuters thema Pasen

BewarenBewaren

BewarenBewaren