Thema Pasen kleuters

Thema Pasen kleuters: lestips, werkbladen en kleurplaten. 

Thema Pasen

Allerlei leuke downloads en lestips in thema Pasen.

Bekijk ook de kleurplaten met kleuren op code lenteof de andere kleurplaten Pasen.

Download de placemats Pasen. 

Kleikaart

Kleikaart Pasen

Kleikaart Pasen

Rekenen

Doel: Koppelen van hoeveelheid aan hoeveelheid (leeftijd aan vingers, rondjes aan knikkers, etc.) en de cijfers

Voor in de kleine kring
Koop allerlei chocoladepaaseitjes (minstens 20). Print de cijferkaartjes tot de 20 uit (voor slimme rekenaars kun je ook kaartjes tot de 30 of 40 uitprinten). Bij Juf Sanne vind je mooie cijferkaarten die ook direct worden gekoppeld aan hoeveelheid. Geef de kinderen een kaartje met een van de cijfers. Vraag aan de leerling hoeveel het is en of het lukt om dit met zijn of haar vingers te laten zien. Je kunt natuurlijk jouw eigen vingers erbij laten zien. Laat de kinderen de juiste hoeveelheid paaseitjes bij het cijfer leggen. Succes verzekerd, zeker als ze een paaseitje mogen snoepen (na het werk uiteraard).

foto

Doel: voorwerpen groeperen op basis van overeenkomsten: vorm, kleur en grootte.

Koop allerlei verschillende groottes paaseieren. Je kunt kleine reguliere paaseitjes kopen. Maar neem er zeker ook een zak met grote ronde (holle) paaseieren bij. Zorg ervoor dat de eieren allerlei kleuren hebben. Paashaasjes erbij is ook een idee.
Sorteer de eieren met de kinderen op grootte en kleur. Wellicht zijn er een aantal ook anders van vorm? Je kunt een aantal paaseieren stuk maken, zodat ze veranderen van vorm. Je kunt er ook gekookte, gekleurde ‘echte’ eieren bij stoppen.

 Doel: Kunnen bepalen wat lichter/zwaarder is m.b.v. balans

Gebruik de verschillende paaseieren uit het vorige voorbeeld. Laat de kinderen met de balans bepalen wat er zwaarder is. Gebruik verschillende soorten paaseieren. Laat ze ook meerdere paaseieren tegelijk wegen. Je kunt de balans ook goed in de rekenhoek neerzetten met de paaseieren erbij.

Download ook: HET DOBBELSTEEN SPEL PASEN

Voorbereidend schrijven

De paaseieren lenen zich uitstekend voor oefeningen met voorbereidend schrijven. Teken op het verfpapier grote eieren en laat de kinderen deze versieren met mooie figuren. Je kunt de figuurtjes ook vast voor tekenen.

Op het schoolplein kunnen de kinderen paaseieren tekenen met allerlei mooie figuurtjes. De kinderen die dit kunnen, mogen dan natuurlijk het woord paasei opschrijven.

foto2

Fonemisch bewustzijn

Doel: rijmen

Print allerlei eieren, of maak ze van gekleurd papier. Maak van die eieren een slinger met wat er allemaal op ei rijmt. De kinderen kunnen per ei een tekeningetje maken van het woord dat rijmt op het woord ei. Bijvoorbeeld: blij (een tekening van een blij gezichtje), mij (zichzelf tekenen), bij (tekening van een bij).

Doel: kunnen benoemen van de klanken in een woord

Vraag aan de kinderen welk woorden er met de klank van het ei beginnen. Laat ze een tekening maken met al die woorden. Het gaat dan om de klanken en niet hoe de letters geschreven worden. Bijvoorbeeld: ijs, ijsbeer, etc.

Waar zit de letter ei nog meer in? Maak een woordweb rondom het woord ei met alle woorden waar de ei ook in zit. Teken de plaatjes erbij voor de woordenschat.

Doel: Letterklanken herkennen

Laat de kinderen letters en woorden leggen met de paaseitjes. Maak er foto’s van en hang die op in de klas.

Werkbladen thema Pasen

Tellen van paaseieren tot 10

Tellen van paaseieren tot 10

Tellen paaseieren tot 20

Tellen van paaseieren tot 20

Verhaaltje met vragen: het paasei

Verhaaltje met vragen: het paasei

Kleurplaat haas met leeg ei

Kleurplaat Haas met leeg ei

Kuiken bij ei

Kleurplaat Kuiken bij ei

Kuikentje met paaseieren

Kleurplaat Kuikentje met eieren

Paasei in mand

Kleurplaat Paasei in mand

Download ook: PASEN GANZENBORD

 

Lestips en downloads voor kleuters thema Pasen

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Juf Maike