Blog: hoogzwangere juf met zwangerschapsverlof

40 weken zwanger inmiddels, dat kun je toch wel hoogzwanger noemen. Ik ben al een paar weken thuis met zwangerschapsverlof. Wat doe je als juf met al die tijd als je thuis bent? En hoe gaat het met me? 

Ik heb de 36 weken doorgewerkt en ben nu dus 4 weken thuis met verlof.

Hoe de laatste loodjes in de klas waren

Nog vier weken en ik ga met zwangerschapsverlof. Geen les meer geven, geen lieve kindjes meer om me heen, geen grappige opmerkingen en vooral ook geen vergaderingen. Nee, over vier weken ben ik kleertjes aan het wassen, het bedje aan het opmaken, aan het uitrusten, me aan het voorbereiden op het moederschap en vooral aan het genieten van mijn verlof. Hoe beleef ik de laatste weken in de klas?

Wat een spannende periode! Ik ben nu zeven maanden zwanger en zit met een dikke buik op de bank dit blog te typen.
De nesteldrang is al een beetje begonnen, de spulletjes zijn allemaal in huis. De schoonmaakkriebels mis ik nog, maar dat vind ik helemaal niet erg. Bah! schoonmaken…
Dat komt vast nog in de verloftijd.

Mijn klas, die fijne groep 3, vind het ook maar spannend. Ik krijg elke dag vragen: ‘Hoe gaat het juf? Wat wordt het nou, een jongen of een meisje? Wanneer komt de baby nou? Het duurt zo lang! Schopt de baby nog? Mag ik voelen’?

De helft van de klas denkt dat het een meisje wordt, de andere helft een jongen. Ik zeg nog even helemaal niks, verrassing! Ik loop en sta veel voor de klas, dus ben ik in beweging. Beweging betekent voor een baby in de buik slapen, dus is er niet veel te voelen voor de klas. Ook zien ze het nog niet bewegen, ben wel benieuwd wat ze daarvan zouden vinden!

Spannend hoor, je klas over geven aan een andere leerkracht. Er moet nog veel gebeuren: citotoetsen, groepsplannen, rapporten. Wat moet ik nu nog allemaal doen en wat kan ik straks overdragen? Sommige kinderen heb ik al voor het derde jaar in de klas. Wat vinden zij ervan om straks een andere juf te hebben? Ik zal m’n klas en alle mooie momenten en opmerkingen missen!

Ik merk dat het vele staan best pittig is. Ik ben niet zo groot, dus de buik drukt aardig op mijn bekken. Elke week fysiotherapie en zoveel mogelijk gaan zitten in de klas helpt. Maar hoe doe je dat in groep 3, veel zitten?

Voor de rest heb ik absoluut niet te klagen, de zwangerschap gaat heel goed. Ik verwacht dan ook dat ik vier weken van tevoren kan stoppen. Wat langer verlof na de bevalling lijkt me erg fijn.

Maar als ik thuis kom na een dag werken ben ik aardig moe. Ik heb dus niet veel tijd en energie voor de website. Aankomende maand zullen er dus niet veel nieuwe berichten verschijnen op jufmaike.nl. Begin februari begint mijn verlof, dan verwacht ik weer mooie nieuwe berichten te kunnen plaatsen. Zie ik je dan ook weer?

Ben ik nog benieuwd als je zwanger was tijdens je onderwijstijd: hoe heb je dat beleefd?

Het afscheid

Mijn vervangster stond de laatste week al voor de klas, zodat ik in alle rust de administratie kon afronden, goed kon overdragen en de rapportgesprekken kon voeren. Erg fijn dat dit zo geregeld was!
En dan komt je afscheid.
Uitgekeken naar het verlof, het wordt toch allemaal wat zwaarder op het laatst. De kinderen vonden het ook maar gek. Ik liep rond, maar niet meer voor de klas. Een aantal van de kinderen had ik al voor het derde jaar in de klas en ze hebben allen ook mijn bruiloft mee gemaakt. Ineens gaat die laatste week dan heel snel. De klas kan vooral niet wachten tot ik met de baby langs kom. Maar dat duurt nog wel eventjes…
Ik ben schandalig verwend door mijn klas.

Cadeaus klas

De eerste week kwam de nesteldrang. Ik moest en zou het kamertje helemaal gereed hebben en alle kleertjes wassen. Nog wat spullen aangeschaft voor de komst van de baby en de laatste puntjes op de i. De week erna heb ik de vluchttassen ingepakt en waren we er echt klaar voor.

Babykamer

De week erna was het voorjaarsvakantie en heb ik fijne mensen uit het onderwijs kunnen spreken en leuke dingen kunnen doen. En ja, nog wat achterstallige was weggewerkt.

In de 39e week heeft mijn man vrij genomen en hebben we nog wat leuke dingen samen ondernomen. En is het hele huis onder handen genomen met dank aan mijn lieve familie. Tot deze week heb ik nog twee keer gesport bij de sportschool. Maar dat lukt nu toch ook echt niet meer…

En dan is het de 40e week en ga je wachten op de komst… Veel zitten, liggen, slapen en wachten. Toch?
Nou, niet als je juf Maike bent. Daar ben ik veel te actief voor! Ik voel me goed, heb weinig kwaaltjes en vermaak me prima.
Nesteldrang heb ik verder niet echt meer, ik vind ‘t huis wel best zo ;).
Zitten op de bank kan ik wel heel goed. Maar dan wel met m’n laptop op schoot en achter internet.

Deze week werk ik veel aan de website: maak ik nieuw lesmateriaal en schrijf ik blogs. Ik help mijn man Jozua met wat administratie.
Daarnaast werk ik aan een leuk project voor de kleuteruniversiteit die gisteravond officieel open is gegaan.

En natuurlijk doe ik middagdutjes, lees ik af en toe een tijdschrift of een boek, eet ik chocola en ben ik een grote serie-afnemer van Netflix, heerlijk dat manlief en ik dat hebben ontdekt!

Af en toe staar ik naar buiten en fantaseer ik over de komst van onze kleine. Want dat onze levens totaal gaan veranderen, staat vast. Hoe en wat? Ik heb geen idee. Wel weet ik dat ik er veel zin in heb!