Scheepvaartmuseum in Amsterdam

Uitje: het Scheepvaartmuseum

(Door Willemijn) Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is een museum waar je van alles te weten komt over de zee en scheepvaart. Scheepvaart is een belangrijk punt in de Nederlandse geschiedenis, denk bijvoorbeeld aan de VOC. Twee weken geleden ben ik met mijn klas naar het Scheepvaartmuseum geweest. Ik zal ons bezoek kort beschrijven en ik zal vertellen wat er nog meer te doen is in het museum. In de meivakantie zijn er meerdere activiteiten te doen met kinderen.

Bezoek met school

Ons thema bij IPC was “Ontdekkingsreizigers en avonturiers”, vele van de personen die we behandelden in de les, waren per schip op reis geweest. Onze excursie dit thema, ging dan ook naar het Scheepvaartmuseum. Niet zomaar, wij zijn er naar toe gegaan per boot. Dit was een onderdeel van de Cultuurbus. Zo stapten wij naast “De Amsterdam” uit en begon ons bezoek helemaal goed.

We werden goed opgevangen op de binnenplaats. Er kwam een begeleider en zij vertelde duidelijk wat er ging gebeuren. Allereerst zijn wij naar een tentoonstelling geweest over het leven aan boord van een schip. Daarna brachten we een bezoek aan “De Amsterdam”, het schip dat naast het museum ligt. “De Amsterdam” is een replica van het echte schip. Het schip ligt nog op de bodem ergens rond de kust van Engeland. In het schip liet de begeleider meerdere plekken zien, zoals de slaapplaats, de wc en de opslagruimte. Op het schip mochten de kinderen veel dingen aanraken en uitproberen. Hierna werd ons bezoek afgesloten en vaarden wij weer terug naar school.

Activiteiten in de meivakantie

Veel kinderen zien het VOC-schip de Amsterdam als een piratenschip. Dit is het niet, maar in de meivakantie is ze dat wel! Kinderen (3-6 jaar) kunnen samen met Rinus de Rat aan boord gaan en een piratenavontuur beleven. Voor de oudere kinderen en hun ouders is er een rondleiding in het hele museum, ook met het thema piraten. Daarnaast kun je je laten schminken, kun je een piratenhoofdband maken en kun je op de foto gaan als piraat! Je mag ook op de foto als jezelf en het hele gezin. Speciaal voor de meivakantie is de Christiaan Brunings tevoorschijn gehaald. Dit is een stoomschip en je kunt hier op meevaren. Voor de meeste activiteiten moet je je op de dag zelf aanmelden. Voor meer informatie over de activiteiten zoals tijden, kijk even op de site van het Scheepvaartmuseum.

Kaarten van Blaeu

In het Scheepvaartmuseum zijn meerdere tentoonstellingen te zien. Zo is er de nieuwe tentoonstelling over de kaarten van Blaeu, een succesvol kaartenmaker uit de Gouden Eeuw. In het onderstaande introductiefilmpje kom je al veel te weten over de kaarten van Blaeu. Zijn kaarten zijn vooral bekend doordat ze veel details bevatten.

Blaeu’s wereld in kaart | meester-cartograaf in de Gouden Eeuw from Het Scheepvaartmuseum on Vimeo.

Lees ook: WINNEN! 2 KAARTEN VOOR DE ‘GEZOCHT: ZOETWATERPIRATEN!’ RONDVAART IN DE MEIVAKANTIE!

De piratenweken zijn van zaterdag 22 april tot en met zondag 7 mei. Let op, het museum is op Koningsdag (27 april) gesloten. Durf jij het piratenavontuur aan te gaan? 

Uitgelichte foto: Shutterstock