14 februari is het Valentijnsdag. 

Vorig jaar vertelde een van mijn leerlingen midden in de klas: ‘juf, weet je welke dag het morgen is?’. Ik kijk hem nog vragend aan, wie weet bedoelt hij iets anders dan de dag van de liefde. Maar nee: ‘Juf, morgen is het hartjesdag! En dan neem ik een roos mee voor S.!’ Hij riep het zo hard door de klas dat S. het ook gehoord moet hebben. Zou er dan in zo’n jong koppie ook allerlei alarmbellen gaan rinkelen? ‘O jee, hij heeft wat voor mij, ik heb niks voor hem. Wat een gedoe, ben ik eindelijk weer op school na de waterpokken. Moet hij daar weer wat voor mij kopen. Verwacht hij ook iets van mij? Moet ik m’n moeder weer vragen om iets te kopen, maar zij moet werken. Mijn vader snapt natuurlijk weer niet wat ik wil geven. En mijn broertje is al helemaal te klein. En o ja, moet ik zeker ook nog mijn nieuwe spaarpot stuk slaan, dat is toch zonde?’

Valentijnsdag, ik dacht dat het een dag was voor ten minste 13-jarigen. Je weet nog wel, op de middelbare school. Dan kwamen van die overijverige middelbare scholieren rozen langs brengen in de klas. Kreeg je jaren achter elkaar niets en ineens ontving je met een knalrood hoofd je eerste roos. Kom je thuis, vertel je natuurlijk niets aan je moeder, je zou niet durven. Vraagt je moeder ineens of je de roos van je vader en haar wel ontvangen hebt. Nieuwsgierige blikken de volgende dag of je al weet wie de anonieme zender van de roos is, die je met je capuchon ver over je rode wangen getrokken, probeert te ontwijken.

Maar o jee, o jee, Valentijnsdag is gearriveerd in de kleuterklas. Ik weet al zo twee setjes die elkaar morgen wat zullen geven. Ze zijn 4 en 5!  Dus was ik benieuwd of er ook websites zijn die er aandacht aan besteden. En wat schets mijn verbazing? Kennisnet, kleutergroep, leerkracht.nl en peuterplace schrijven erover op hun sites. Het is een hele happening dus!

Dus vooruit, ook wat tips van deze juf:

  • Laat de kinderen briefjes aan elkaar stempelen. Geef wat voorbeelden van tevoren. Kinderen die al kunnen lezen, kun je zelfs wat laten schrijven. Liefdesgedichtjes nastempelen is natuurlijk ook leuk.
  • Leer de kinderen een versje aan over de liefde. Wellicht eentje die ze aan hun vader of moeder kunnen vertellen.
  • Gevoelens uitbeelden. Hoe beeld je uit dat je verliefd bent?
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling: een gesprek over hoe je aan een ander kunt laten zien dat je diegene lief vindt. Wat kun je voor diegene doen?
  • Kaarten maken voor degene die je lief vindt.
  • Een hart laten kleien of knutselen.

Veel liefde gewenst!

Bekijk ook: VALENTIJN, DE DAG ZELF

BewarenBewaren