Van rapportages naar rapporten, omscholen

Van rapportages naar rapporten, omscholen

Door Ellen. Tot over mijn oren in de deadlines. Salestargets. Reclamecampagnes. Presentaties geven, teksten schrijven. Succesvol, maar doodongelukkig. Dat was ik, tot ik besloot het roer om te gooien en letterlijk werk te gaan maken van mijn droom: juf worden! Omscholen dus. Maar waarom dan? En hoe dan? En is dat nog steeds zo leuk als je er eenmaal aan begonnen bent? Daarover vertel ik je graag meer! 

Burn-out

Na jaren hard gewerkt te hebben om te komen waar ik wilde zijn kreeg ik een burn-out. Best onverwacht, want eigenlijk ben ik iemand die graag en hard werkt. Dan is thuiszitten ineens best anders en confronterend. Met wat hulp kwam ik erachter dat ik niet gelukkig werd van mijn leven op dat moment en dat er echt wat moest veranderen. Ik werkte als communicatie marketeer voor een energiebedrijf. Dat kwam er op neer dat ik commerciële campagnes moest bedenken, teksten moest schrijven, rapportages moest maken en presentaties moest geven. Toen ik kritisch naar mezelf en naar deze baan ging kijken zag ik dat er veel kanten aan zaten waar ik eigenlijk heel ongelukkig van werd. Ik had niet het gevoel dat ik actief iets bij kon dragen aan de maatschappij. Ik miste het contact met mensen en ik kon niet tegen de, door mij zo ervaren, hypocrisie in het bedrijfsleven.

Lees ook: HOE HERKEN JE EEN BURN-OUT BIJ JEZELF?

Omscholen

Ook keek ik naar wat ik wél leuk vond in het werk. Dat was met name het geven van de presentaties en de creativiteit. De jobcoach, met wie ik in gesprek was, stelde me daarbij vragen als: ‘Wat wilde je worden toen je klein was? (Juf) Waar krijg je energie van? (leuke dingen doen met mijn zoon) en wat vind je belangrijk in het leven (iets kunnen betekenen voor anderen). Al snel kwam ik erachter wat ik écht wilde: Naar de PABO- en juf worden.

Maar hoe dan? Ik had een baan, een gezin en een hypotheek. Met mijn werkgever was ik er snel uit: Zij zagen ook hoe ongelukkig ik was en wilden me graag helpen. Ze betaalden mijn opleiding- én ik kreeg recht op een (tijdelijke) WW-uitkering. Ik realiseer me heel goed dat ik hiermee veel geluk heb gehad.
Na een lange maar hoopgevende zoektocht op google kwam ik erachter dat de PABO op verschillende plekken ook versneld wordt aangeboden, om het groeiende leraren tekort zo snel mogelijk, zo goed mogelijk op te kunnen vangen. Zo ook op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Studenten met een afgeronde HBO opleiding kunnen hier met één dag in de week school en één dag in de week stage binnen 2,5 jaar het PABO-diploma behalen. Ideaal. Ik schreef me in en waagde de sprong in het diepe.

En nu?

Inmiddels ben ik negen maanden verder. Ik durf te zeggen dat het echt de beste keuze is die ik heb kunnen maken. Het is hard werken, omdat de lesstof van 4 jaar voltijdstudie in 2,5 jaar deeltijd wordt ‘gepropt’- maar het is het elke seconde waard. De ervaring als student is ook heel anders op het moment dat je iets leert omdat het je interesseert, in plaats van alleen om een voldoende te halen. Ook met de zorg voor mijn zoontje is het goed te combineren. Ik studeer in de tijd dat hij zelf op school zit en op mijn stagedag gaat hij naar de buitenschoolse opvang. Hiermee red ik me goed en kan ik zelfs zorgen dat ik in de avonduren niet aan mijn studie hoef te werken. Ik ben inmiddels ook opzoek naar een baan naast mijn studie, hopelijk als onderwijsassistent.

De eerste periode heb ik stage gelopen in groep 5, wat ik ontzettend leuk en leerzaam vond. Ik voelde meteen dat ik stressloos voor de klas stond. Dat ik thuiskwam in het onderwijs, als het ware. Deze periode loop ik stage bij de kleuters – en ik weet zeker dat ik daar mijn ware roeping heb gevonden. De dagen zijn daar vol verwondering en liefde (en ook een beetje snot.)
Ik heb het gevoel terug dat ik iets beteken voor de maatschappij, dat ik bijdraag aan de ontwikkeling van al die prachtige, unieke wezentjes en dat elke dag onvoorspelbaar leuk is.

Meer informatie

Voor meer informatie over de deeltijd versneld variant van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen kun je terecht op de site van de HAN.

Lees ook: WAAROM IK TOCH VOOR DE ONDERBOUW KOOS

Afbeelding: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren