Verhaaltjessommen groep 6 Sinterklaas

Verhaaltjessommen groep 6 Sinterklaas

Door Manon. Ik maakte leuke verhaaltjessommen groep 6 Sinterklaas. Verhaaltjessommen worden ook wel redactiesommen genoemd en zijn een erg belangrijk onderdeel binnen het rekenonderwijs.

Wat zijn verhaaltjessommen?

Verhaaltjessommen zijn een belangrijk onderdeel binnen het rekenonderwijs. Het zijn opdrachten waarbij je een som moet uitrekenen aan de hand van een verhaaltje. De kinderen halen zelf de som uit het verhaaltje en rekenen dan het antwoord uit. Verhaaltjessommen komen in elk leerjaar voor en het is belangrijk om ze regelmatig aan bod te laten komen. Zeker de manier van vragen is voor sommige leerlingen lastig. Ze weten niet goed wat er precies gevraagd wordt en hoe ze de som uit het verhaaltje moeten halen. Door dit regelmatig voor te doen en samen met de kinderen in te oefenen raken de kinderen bekend met deze manier van werken, met de woorden die kunnen helpen bij verhaaltjessommen en herhalen ze rekenstrategieën.

Tips en Tricks

Voor een groot aantal kinderen zijn verhaaltjessommen lastig. Er zijn vele manieren en tips die je kan toepassen bij het werken met verhaaltjessommen. Zorg dat je een goede aanpak hebt, dat je kinderen laat tekenen en dat je materiaal inzet. Vooral veel voordoen. Hoe pak ik dit verhaaltje aan? Welke informatie heb ik wel nodig en welke informatie vooral niet? In mijn eerste blog over verhaaltjessommen lees je meer over deze tips en tricks.

Verhaaltjessommen groep 6 Sinterklaas

Voor de bovenbouw maakte ik verhaaltjessommen rondom het thema Sinterklaas en dat was een groot succes in de klas. Ik houd er van om met mijn materiaal aan te sluiten bij de actualiteit en nu is Sinterklaas natuurlijk erg actueel. Voor de onderbouw is er veel materiaal te vinden rondom het thema Sinterklaas maar voor de bovenbouw is dat moeilijker. Zeker wanneer je ook wil dat het materiaal aansluit bij de lesdoelen van je leerjaar. Ik maakte een drietal werkbladen met verhaaltjessommen voor groep 7 en 8, en nu dus ook voor groep 6 . De antwoordbladen vind je er natuurlijk ook bij. Ik hoop dat jullie er net als ik met veel plezier mee aan de slag kunnen! Ik hoor graag wat jullie er van vinden!

Verhaaltjessommen groep 6 Sinterklaas

Download