Waarom ik ouderschapsverlof heb opgenomen

Waarom ik ouderschapsverlof heb opgenomen

Een wat persoonlijker blog vandaag. Ik ben tot en met de zomervakantie thuis met ouderschapsverlof en vertel je graag waarom. Hoe is het kolven bij jou op je werk geregeld? 

Waarom ik ouderschapsverlof heb opgenomen

Onze dochter is 24-12-2017 geboren en eigenlijk had ik deze week weer moeten beginnen met werken voor de klas. In plaats daarvan ben ik tot en met de zomervakantie thuis met ouderschapsverlof. Je krijgt tegenwoordig de vakanties terug na je bevalverlof. Ik bleek dan met het ouderschapsverlof van onze zoon (dat ik nog kon opnemen) nog 2,5 week te moeten werken voor de vakantie. Mijn werk vroeg me toen dat stukje ook van mijn dochter op te nemen en zodoende ben ik nog een tijdje thuis.

Ik ben nu heel blij dat ik ouderschapsverlof heb opgenomen, want de gebroken nachten zijn helaas nog niet voorbij. Maar dat is niet de hoofdreden waarom ik nog thuis ben.

Borstvoeding

Bij de eerste verliep de borstvoeding heel voorspoedig. Het kwam goed op gang en het voeden ging me makkelijk af. En toen moest ik na twaalf weken (de vakanties kreeg je toen nog niet terug) weer gaan werken. Ik ging weer terug in het continurooster zonder pauze overdag. Ik had dus maar heel weinig tijd om te kolven. Net tien minuten terwijl mijn parallelcollega mijn klas, groep 3 toen, een kwartiertje mee naar buiten nam. De stress eromheen en het minimale moment om te kolven deed mijn productie geen goed. Al snel gaven we overdag flesvoeding en ‘s ochtends en ‘s avonds voedde ik nog zelf. Ik heb daar enorm van gebaald. Het was niet mijn eigen keuze om te minderen met de borstvoeding, het kolven op het werk was gewoon niet te doen.

Ik vind het onvoorstelbaar dat op de plekken waar iedereen juist weet hoe goed het is, je zo weinig tijd ervoor krijgt, ook al zou het wel moeten. In de zorg en het onderwijs is dit zo slecht geregeld, ik hoor dit ook om me heen. Ik zou dit heel graag anders zien.

Ik wil dat het mijn (of onze) keuze is om te minderen met de voeding. Niet omdat het niet lukt op het werk. Ik ben dan ook van plan om zes maanden enkel borstvoeding te geven. Hopelijk lukt dat deze keer wel.

Lees ook: BLOG: BORSTVOEDINGSBINGO

Zoon naar school

Zoals vaste lezers wel weten gaat onze kleuter net naar school. In dezelfde periode zou ik dus weer terug moeten om te werken. Het leek me nogal een verandering voor hem. Eerst een zusje na een tijd alleen geweest te zijn en vervolgens naar school. Ik wil hem hier goed in begeleiden en hem bijvoorbeeld zelf ophalen na school. Nu hoeft hij niet naar de opvang in de middag. De schooldagen zijn al pittig en vermoeiend genoeg. Ik ben heel blij dat ik er nu zoveel voor hem kan zijn.

Lees ook: WAT JE DENKT ALS JE KIND VOOR HET EERST NAAR SCHOOL GAAT

Ouderschapsverlof dus

En nu ben ik dus tot en met de zomervakantie thuis. En werk ik als onze dochter slaapt wel voor de site. Wellicht dat ze over een tijdje wel naar de gastouder gaat voor een dag of wat dagdelen, zodat ik nog wat meer tijd heb voor de site. Maar voorlopig werkt dit prima.

Je krijgt 50% van je loon vergoed, de rest vul ik aan met mijn inkomsten van de site. Na het ouderschapsverlof moet ik weer een jaar lang mijn werktijdfactor van voor het verlof werken. In mijn geval 2 dagen in de week. En daar heb ik ook al best wel zin in, al vind ik het nu nog heerlijk om thuis te zijn.

Geef je ook borstvoeding? En hoe gaat het kolven op jouw werk? 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren