Wat veel suiker in pakjes drinken!

Wat veel suiker in pakjes drinken!

Op mijn Facebookpagina vroeg ik wat kinderen mee naar school krijgen. Gelukkig was het antwoord vaak water, maar ook limonade en pakjes kwamen nog vaak voorbij. Onze eigen peuter drinkt geen water, maar er zit veel suiker in pakjes drinken! Wat nu?

Wat veel suiker in pakjes drinken!

Mijn eigen zoon drinkt niet graag water, of eigenlijk gewoon niet. Het liefste drinkt hij elke dag Fristi, maar dit laten we hem alleen af en toe in het weekend of in de vakantie drinken. Verder drinkt hij graag diksap, maar ook hier zitten (natuurlijke)  suikers in. Ik was wel eens benieuwd hoeveel eigenlijk.

Lees ook: WAT GEEF JIJ JE KIND TE DRINKEN MEE NAAR SCHOOL?

Suikerklontjes in pakjes

Op de site van het Voedingscentrum staan duidelijke foto’s met hoeveel suikerklontjes er in pakjes zitten. Deze posters zag ik ook op het consultatiebureau hangen. In een suikerklontje zit 4,46 gram suiker.

In de ‘gewone’ Fristi pakjes zitten 4 suikerklontjes, dat is 17,84 gram. In de GST versie anderhalf klontje suiker, 6,68 gram. Een stuk minder, maar er zitten dan wel weer zoetstoffen in en of ik daar dan weer zo blij van word?

Veel suiker in drinkyoghurt

Ik schrik vooral van de drinkyoghurt pakjes met eigen merk. Een stuk goedkoper, maar ontzettend veel suiker. Alsof je een vol kopje suiker in je mond giet. Van de magere chocolademelk wordt je ook niet blij. Misschien weinig vet, maar nog steeds vijf suikerklontjes, 22,3 gram!

Taksi tropisch fruit verraste me dan weer. Geen zoetstoffen en ‘maar’ een suikerklontje, 4,46 gram. Maar goed, toch nog een teveel. Het huismerk heeft daarentegen weer veel meer suikerklontjes.

Fruitdrankjes dan?

Maar, denk je dan, ik ga voor fruitdrankjes! Natuurlijke suikers en vast veel minder. Helaas worden natuurlijke suikers bij overdaad ook omgezet in suikers in je lijf. Het maakt dus niet uit… Zo heeft een pakje appelsap maar liefst 5! suikerklontjes, dat is dus 22,3 gram suiker!

En diksap?

En dus was ik benieuwd naar diksap, wat voor ons een gezonde keus lijkt. Op de site van een gewichtconsulent lees ik dat er 3 suikerklontjes, 13,38 gram, zitten in een glas diksap en dat is dus al verdund met water. Het is dus helemaal niet zo gezond, wat nu? Hoe krijg ik mijn kind aan het water?

Water drinken

Het voedingscentrum adviseert om kinderen een liter water per dag te geven, maar mijn kind wil het echt niet. Als ik hem water geef, drinkt hij net zo goed de hele dag niets. Gelukkig drinkt hij wel melk, maar dat wil ik hem ook niet de hele dag geven, want daar zit per 100 ml ook nog 1 klontje suiker in.

Lees ook: WAT VOOR DRINKEN MEE NAAR SCHOOL?

Sourcy Water met Fruitsmaakje

Sourcy water met een smaakje

Ik ben heel nieuwsgierig naar Sourcy Water met Fruitsmaakje. Zou onze peuter dat wel drinken? Sourcy water met een smaakje is bronwater met fruitsmaak en zonder bubbels, suiker, zoetstoffen, E-nummers en zuren die de tanden kunnen aantasten. Het is 99,9% bronwater en 0,1% natuurlijk fruitaroma voor een banaan- of sinaasappelsmaak, en 99,7% bronwater met 0,3% natuurlijk fruitaroma voor een aardbeismaak. Je kunt het dus de hele dag drinken.

Sourcy Water met Fruitsmaakje

Tijdens de Koningsspelen kregen de kinderen Sourcy Water met Fruitsmaakje bij het Koningsspelen ontbijt in de smaak sinaasappel. De helft van de klas vond het heerlijk, de andere helft moest er aan wennen. Ik denk dat ze hadden verwacht dat het limonade was. Maar het is water met een vleugje sinaasappel, een stuk gezonder! Ik denk dat het echt een kwestie van wennen is, na een paar keer drinken vinden ze het vast lekker.

Ik ben zo benieuwd hoe onze peuter het vindt! Ik denk dat banaan- of aardbeiensmaak nog wel eens in de smaak zou kunnen vallen bij hem.

We gaan het snel uitproberen!

Uitgelichte foto: Shutterstock

Dit is een #jufmaikeadd

Advertisement