Zelf wennen op de wenochtend in groep 3

Wenochtend groep 3: zelf wennen

28 paar ogen kijken me enigszins gespannen aan. Volgend schooljaar zijn ze kleuter-af en komen ze in groep 3, bij mij. De meest nerveuze ben ik misschien zelf wel. Ik ben eindelijk weer eens in de klas na ruim een half jaar thuis. Gelukkig heb ik een hele leuke nieuwe duo die ook mij een goede start in mijn nieuwe groep gaf. Zo kon ik zelf wennen op de wenochtend. 

Het mailcontact was al flink losgebarsten tussen mijn duo en mij. Ik stuurde de tips voor de doorschuifochtend van mijn site en zij haalde er wat dingetjes uit en vulde aan. Heerlijk om op haar ervaring in groep 3 te kunnen teren. Dit schooljaar werd ook heel bewust gekozen voor een nieuwe methode voor het leren lezen en taal. De kim-versie van Veilig Leren Lezen, lijkt me tof om daarmee te mogen werken.

Ik heb er zin in!

Wenochtend

Gelukkig kon ik regelen dat ik bij de wenochtend kon zijn deze week. Onze kinderen konden voor het eerst samen de hele dag naar oma (en later opa). Dus kon ik om 8.50 uur bepakt en bezakt de toen nog lege klas in rennen. Niet veel later verschenen de eerste koppies, mijn nieuwe klas werd gebracht!

Even wennen

Ik voelde me nog wat onwennig. Hoe gaat dat in groep 3? Wat gaan we ze bieden? En o ja, ik ben er weer! Hoe ging het ook alweer op school?…

Al binnen een paar minuten ontdooide ik, volledig vertrouwend op de kunde van mijn duo. Zij startte de boel, liet kinderen uit haar huidige klas vertellen over groep 3 en deed een namenrondje met de kinderen. De helft van de klas ken ik al. Zij hebben afgelopen jaar (de paar maanden dat ik er was) bij mij in de klas gezeten of zaten het jaar daarvoor een dag per week bij mij in de klas. Leuk om te zien hoe ze gegroeid zijn, maar ook dat bepaalde trekjes nog helemaal hetzelfde zijn. De andere helft ken ik nog helemaal niet, ook weer tof om daar met een open blik naar te kunnen kijken.

Vertellen over mezelf

Zelf wennen op de wenochtend

Met deze meegebrachte spulletjes vertelde ik over mezelf. (Ook een van de tips van het wenmoment in de klas). Ik liet eerst wat foto’s zien van mijn gezin, zeker leuk voor de kinderen die me al kenden om te zien wat er eigenlijk uit die dikke buik was gekomen.

Ik vertelde over mijn website, het boek dat ik schreef en natuurlijk over mijn man, de kinderboekenschrijver. ‘O ja! Van Kinderen voor kinderen!’ zei al snel een meisje. Bingo! Hij heeft ook boeken voor beginnende lezers geschreven, dus die komen ook zeker de klas in volgend schooljaar. En tegenwoordig vind ik het leuk om te schminken, dus wie weet een keer op een meester- en juffendag?

Plassen

Al snel merkten we dat het heel fijn was dat we met z’n tweeën waren. Want waar was de wc eigenlijk? Sommige kinderen vonden het extra spannend, daar kon ik dan fijn even bij zitten. En natuurlijk kwamen er ook jarige kinderen binnen, het blijft een school natuurlijk ;).

O ja, voorlezen…

Maar natuurlijk moest ik ook weer even voor de klas. Bij VLL is er een speciaal programma voor de wenochtend dat we konden doen. Mijn duo deed het meeste werk, maar liet mij ook een stuk voorlezen. Wat heerlijk eigenlijk om weer voor de klas te staan en de grapjes uit het verhaal even goed te benadrukken. Voorlezen vind ik natuurlijk het leukste dat er is!

Even landen

Ik vond het oprecht heel fijn om weer even feeling te krijgen, mijn gezicht te laten zien en mijn leuke nieuwe duo te zien lesgeven. Heerlijk om even van haar kennis en ervaring gebruik te kunnen maken, maar er wel te zijn. Het is ook echt wel even wennen na al die tijd enkel moederen en werken voor de website. Maar een HOERA-IK-BEN-ER-WEER gevoel overheerste. Het kolven kon ik gelukkig deze keer voor thuis bewaren, wel zo relaxed.

En het mooiste van de twee uurtjes?

De gesprekken met de leerlingen. Vooral toen een van de kinderen zei: ‘Ik heb zin in groep 3 juf, want dan zit ik weer bij jou in de klas!’ <3

Zelf wennen op de wenochtend in groep 3

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren