Win en review geheugenspel Dizzy

-WIN- Marant ontwikkelde samen met Liesbeth Tilanus (orthopedagoog en onderzoeker) op basis van de wetenschappelijke onderzoeksresultaten het geheugenspel Dizzy. Met klanken, woorden en symbolen om het spellen en lezen makkelijker te maken. Je kunt een exemplaar winnen. 

Het aanleren van klanken is de basis om te leren lezen en spellen. Een groot aantal kinderen krijgt deze basis moeilijk aangeleerd. Soms komt dat door dyslexie.

Dizzy

Het geheugenspel Dizzy is ontwikkeld om de spelers (met of zonder dyslexie) te helpen bij het onderscheiden van klanken.
De doelen van dit spel (en die leren de kinderen onbewust) zijn:

  1. Weten dat geschreven taal bestaat uit tekens.
  2. Leren dat bij elk teken een klank hoort.
  3. Leren dat meerdere letters een klank kunnen vormen.
  4. Leren dat klanken te verdelen zijn in verschillende categorieën.

Spel Dizzy

Het spel

Dizzy lijkt op memory, alleen nu moeten de kinderen geen plaatjes aan elkaar koppelen, maar een klank aan een woord.
Je hebt verschillende mogelijkheden:

  1. Spelen met klanken
  2. Spelen met woorden
  3. Spelen met klanken en woorden

Dizzy spel

Rechts onderin staat een gekleurd hoekje waarmee je een categorie kan kiezen waarmee je wil spelen. Zo is blauw voor de korte klanken en rood voor de lange klanken.

Net als bij memory mag je twee kaartjes omdraaien. Een roze en een groene. Bij het omdraaien spreek je klank van het kaartje goed uit. Dit doe je ook bij het groene kaartje. Je zegt de klank zoals je het leest, dus niet de alfabetische letter. Als de klank hetzelfde is mag je het paar houden en mag je nog een keer.

Er zijn ook wat extra kaartjes, zoals een keer extra gaan of een beurt wachten.
Je kunt het spel met meerdere kinderen spelen en is geschikt vanaf groep 3.

Wat vind ik?

Ik vind het spel een mooie vorm voor het aanleren van de klanken. Kinderen in groep 3 hebben er vaak nog moeite mee en zo kunnen ze spelenderwijs oefenen. Veel leuker dan steeds maar weer die flitsletters opnoemen. Ook voor oudere kinderen met dyslexie kan het heel zinvol zijn. In spelvorm oefenen is toch vaak fijner voor kinderen, ze houden dat ook langer vol. Ik vind het fijn dat er goed over het spel is nagedacht en dat het gebaseerd is op onderzoek.

Win Dizzy

Je kunt een exemplaar van Dizzy winnen! Laat hieronder in een reactie weten voor wie of welke klas je het wil winnen en waarom.

Dinsdagavond 30 augustus maak ik de winnaar bekend.