Aftelkalender maken met je kind

Aftelkalender maken met je kind

Door Sharona. Wat is een aftelkalender? Hoe maak je een aftelkalender samen met je kind? Wat leert je kind eigenlijk van een aftelkalender? Met links naar downloads van aftelkalender. 

Met de start van de grote vakantie begon voor ons ook het aftellen naar een geheel nieuwe periode in ons gezin.  Onze oudste dochter zou naar school gaan. Een spannende periode, want na het kennismaken op school en het afscheid op de peuterspeelzaal had ze er enorm veel zin in.  Ze bleef maar vragen, waarna mag ik naar school mama?

Aftelkalender

Hoe maak je dat inzichtelijk voor een kind? En hoe breng je gelijk een beetje structuur aan in je wat minder gestructureerde vakantie boordevol verrassingen?
Juist met een aftelkalender! Alleen dit keer niet gemaakt door papa en mama, maar samen met papa en mama. In deze blog deel ik een paar tips met jullie om je kind hierbij te betrekken.

Waarom een aftelkalender?

Een aftelkalender kan je kind in een drukke, spannende periode rust brengen. Het maakt voor kinderen op een simpele manier inzichtelijk hoelang het nog duurt voor dat ene speciale moment plaats vindt. Ze hoeven niet meer dagelijks wakker te worden met de vraag: mag ik vandaag naar school/ben ik vandaag jarig/ komt Sinterklaas vandaag/enz. ?
Een aftelkalender maakt de tijd tastbaar. Het begrip nog 7 nachtjes slapen wordt van iets abstracts meer concreet gemaakt. 7 nachtjes slapen, staat gelijk aan 7 vakjes doorkrassen.
Daarnaast kun je ook de begrippen gisteren en morgen inzichtelijk maken. Rond de kleuterleeftijd wordt hier op school aandacht aan besteed. Deze begrippen zijn voor jonge kinderen moeilijk te begrijpen, omdat ze zo abstract zijn. De aftelkalender en een klein gesprekje om terug of vooruit te kijken op een dag, maakt het al een klein beetje concreter.
Met een aftelkalender oefen je ook het resultatief tellen (dat is tellen terwijl je iets aanwijst). Ik vermoed dat je versteld zult staan over hoe ver je kind al kan tellen!

Aftelkalender maken met je kind

Waarom samen een aftelkalender maken?

Eerlijk is eerlijk, ik was eerst van plan om zelf een aftelkalender in elkaar te flansen. Beetje knippen, plakken, tekenen, hupsakee klaar weer een mama-klusje af. Tot ik me bedacht dat op deze manier de aftelkalender niet van onze dochter zou worden. Het zou een ding zijn dat mama had opgehangen, hoezo moet ik daar dan iets mee?
Daarnaast vind ik het leuk om samen met onze dochters creatief bezig te zijn, dus deze aftelkalender was mooi een kans om samen eens te gaan zitten knippen, plakken en kleuren. Zonder dat ik weer met een berg werkjes kom te zitten die uitgedeeld worden aan vrienden/familie/buren of de papierbak (bij die laatste is dochterlief natuurlijk niet bij ;)) .
Nee deze aftelkalender zou ons gezinsproject zijn. Niet door papa en mama, maar met papa en mama. Waarbij dochterlief natuurlijk ook keuzes moest maken.

De werkwijze

Het maken van een aftelkalender kun je zo uitgebreid doen als je zelf wilt. De meeste materialen heb je waarschijnlijk wel in huis, schaar, plak, stiften/wasco/kleurpotloden, liniaal.  Misschien zul je alleen voor een groot vel papier even de winkel in moeten.

Stap 1: Zet zelf (maar dat kan ook prima met je kind erbij) de vakjes op het vel met data erin. Hierbij zou ik werken met 7 vakjes van links naar rechts, om de kinderen te laten wennen aan de leesrichting.
Stap 2: Bekijk samen met je kind welke activiteiten er gepland staan de komende tijd. Laat je kind benoemen welk symbool er gebruikt wordt of (in het mijn ik-kan-echt-niet-heel-erg-goed-tekenen-geval) laat je kind een plaatje van internet kiezen. Als je de zoekfunctie op zwart-wit zet bij google, krijg je leuke kleurplaatjes die gemakkelijk te verkleinen zijn.
Stap 3 : Laat je kind de gevonden kleurplaatjes of gekozen symbolen kleuren (of als je kind een stuk beter tekent dan ik, laat het tekenen). Ondertussen kun jij de aftelkalender voorzien van een leuke naam. Eventueel kun je deze erop handletteren.
Stap 4: Knip de gekleurde plaatjes uit en plak ze op de aftelkalender. Laat je kind goed benoemen welk plaatje wat betekend en plak het samen op. Op die manier zal je kind zich sneller herinneren wat het gekozen plaatje/symbooltje ook al weer betekende.
Stap 5: Hang de kalender op een goed zichtbare plek in huis op en klaar is jullie super handige gezinsknutsel!
Nou ja klaar, onze aftelkalender bleef groeien door de tijd heen, omdat we later nog meer uitstapjes bedachten. We lieten onze bijna kleuter bij elk nieuw uitstapje zelf een symbooltje bedenken, zodat ze het beter onthield.

Wat bracht het ons?

We hebben een gezellig knutseluurtje gehad waarbij de bijna kleuter (natuurlijk met hulp van de jongste) zich helemaal kon uitleven met plakken en kleuren. Tijdens het kleuren kwamen er hele verhalen los. Over waar we al eens heen geweest waren en wat ze graag wilde gaan doen in de vakantie. Heel erg leuk om te horen en mee te nemen in je gedachtes wanneer je op zoek bent naar een leuk uitstapje.
Daarnaast ging onze dochter dus echt regelmatig bij de kalender staan tellen hoeveel nachtjes het nog slapen was voor een gebeurtenis. Iedereen die bij ons binnenkwam werd ook even vakkundig uitgelegd hoe de kalender werkte en wat de (door haar bedachte) symbolen betekende.  Ballonnen voor haar verjaardag en taart met slingers voor de verjaardag van opa een week later. Het werd allemaal meegenomen in het verhaal. En dan groei je als moeder toch wel een beetje van trots!

Aftelkalender maken met je kind