Alle verhalen van Kikker & Pad

Alle verhalen van Kikker & Pad: recensie

Alle verhalen van Kikker & Pad, een klassieker die iedereen eens gelezen moet hebben. Ook heel mooi om dialogen mee te oefenen of te gebruiken voor een thema-opening.

Het is een klassieker die ik nog nooit helemaal had gelezen. Een mooie gelegenheid vond ik tijdens de leeschallenge van Kinderboekenjuf, nu moest het er maar eens van komen. Ik had al wel eens een thema-opening gedaan met Alle verhalen van Kikker & Pad als inspiratiebron, maar nu heb ik ‘m helemaal gelezen.

Alle verhalen van Kikker & Pad

Kikker & Pad zijn de beste vrienden. Pad doet graag rustig aan, maar Kikker is juist heel actief. Dit boek heeft alle verhalen van het fijne duo, ingedeeld op seizoen. In de lente moet Pad maar eens ontwaken uit de winterslaap, in de zomer gaan ze op zoek naar een verloren knoop, in de herfst vegen ze de bladeren voor elkaars deur en in de winter gaan ze een stuk sleeën met dikke lagen kleding aan.

Arnold Lobel schreef en illustreerde het boek, hij ontving twee Zilveren Griffels, een Zilveren Penseel en acht keer een Vlag en Wimpel.

Alle verhalen van Kikker & Pad

Wat vind ik?

Ik vind Kikker & Pad een echt voorleesboek. Vanwege de diepere lagen in de verhalen vind ik de verhalen geschikt voor kinderen van 4 tot en met 10 jaar. Kleuters zullen vooral moeten lachen om de grappige dingen die ze meemaken en tegen elkaar zeggen. Oudere kinderen zullen de diepere laag beter vatten, zoals het lief zijn voor elkaar, iets aardigs voor elkaar doen en praten over je gevoelens.

Ik vind het lieve verhaaltjes die ik heel graag aan mijn klas voorlees. Omdat het is opgedeeld in seizoenen, wil ik een verhaaltje per thema gaan voorlezen. Ik vind het daarom niet zo’n geschikt boek om achter elkaar voor te lezen.

Lestips

Drama

De verhaaltjes lenen zich heel goed om dialogen te oefenen. Als je de tekst met de kinderen bespreekt, heb je ook meteen begrijpend lezen erbij te pakken. Je kunt toneellezen met de kinderen oefenen. Ze lezen dan in tweetallen de tekst van Kikker & Pad terwijl ze het ook uitbeelden tijdens het lezen.

Thema-opening

Het verhaaltje over het bladeren harken heb ik ooit eens gebruikt als thema-opening bij het thema herfst. In het boek harken Kikker & Pad de bladeren voor elkaars deur weg en de wind blaast de bladeren weer terug.
In de opening speelde ik met een collega twee kabouters die de bladeren weg harkten voor de buurman. Maar zo kwamen de bladeren dus juist weer voor onze eigen deur terecht. De kinderen moesten er hard om lachen en we konden zo al veel themawoorden bespreken.

Koop het boek in de boekhandel of hier

Alle verhalen van kikker en pad, recensie