Soms kostte het Judith best wel moeite om de leerlingen bij de les te houden. De leerlingen groeien op in een andere wereld dan dat wij zelf opgroeide. Energizers helpen haar om de kinderen weer snel bij de les te krijgen door een korte onderbreking in te lassen. 

Computers van nu

Ik weet nog dat ik negen jaar was en wij thuis de eerste computer kregen. Mijn oudste dochter kreeg een tablet op haar vierde verjaardag (dit was ook eigenbelang met een huilbabyzusje, maar goed). Tegenwoordig worden alle TV-programma’s steeds flitsender, denkt mijn oudste dochter dat je ‘Heel Holland Bakt’ kunt kijken wanneer jij dit wilt en is een half uur met iets spelen al best lang.

Uur werken achter elkaar

In de klas vroeg ik mijn leerlingen echter om een uur achter elkaar te rekenen. Natuurlijk met een instructie van ongeveer 10 minuten, dan verlengde instructie en zelfstandige verwerking, maar toch. Ik ben, juist ook door mijn eigen kinderen, gaan nadenken over mijn onderwijs. Ik merk dat ik nog steeds een lichte tweestrijd ervaar.

Lesdag leuker

Leren moet en aangezien ik les geef in de bovenbouw weet ik dat mijn leerlingen binnenkort ook zo’n 45 minuten les krijgen waarin ze met één onderdeel bezig zijn. Daarnaast weet ik ook dat leren niet voor alle leerlingen leuk kan zijn. Ik kan er echter wel voor zorgen dat hun lesdag leuker wordt.

Energizers

In mijn eerste jaren als leerkracht gebruikte ik af en toe Energizers, maar toen ik meer taken ging doen op mijn school gunde ik mijzelf de tijd niet meer om Energizers op te zoeken en hiermee aan de slag te gaan. Ik werd er echter weer op gewezen door een collega en juist omdat ik het groepsproces zo belangrijk vind, ben ik weer aan de slag gegaan met Energizers.

Wat is een energizer? 

Energizers zijn uit veel klassen niet meer weg te denken. Een Energizer is een kleine opdracht of bezigheid die zorgt voor afwisseling in de les. Ze helpen leerkrachten om de kinderen weer snel bij de les te krijgen door een korte onderbreking in te lassen. Het belangrijkste is dat een Energizer leuk is voor de leerlingen, en ondertussen kan er natuurlijk ook wat geleerd worden. Dit vertel ik de leerlingen echter niet ;-). Naast hun positieve invloed op de groepssfeer tonen steeds meer hersenonderzoeken aan dat leerlingen beter kunnen leren na beweging.

Energizers uitwerken

Ik ga nu iedere week op zoek naar een aantal Energizers en werk deze voor mijzelf uit in een word-bestand. Ik vind het belangrijk dat het werkvormen zijn die ik gewoon in mijn eigen lokaal kan doen. Ook zoek ik werkvormen waarbij ik op het moment zelf niets hoef voor te bereiden en waarbij ik de materialen gewoon in mijn lokaal kan hebben liggen (of ik ze heel snel kan pakken).

Soorten energizers

Er zijn veel verschillende soorten Energizers. Sommige Energizers leggen veel nadruk op kennismaken. Onbewust denk ik dat ik, en velen met mij, hier onbewust al veel mee bezig zijn in de eerste schoolweken. Sommige Energizers leggen nadruk op groepsvorming, sociaal-emotionele ontwikkeling, samenwerken, afspraken maken of op bewezen. Ook zijn de liedjes en dansjes van Kinderen voor Kinderen en Minidisco met behulp van het digibord, meestal ook een succes. Vooral wanneer de juf of meester zelf ook meedoet.

Afwisseling

Zelf merk ik dat het zorgt voor een afwisselende lesdag. Daarnaast zorgt het vooral ook voor plezier, zowel voor de leerlingen als voor mijzelf. Ik merk dat er een gezellige sfeer ontstaat in de klas doordat de leerlingen met elkaar aan het ‘spelen’ zijn.

Trommeltje 

Trommeltje energizers

Zelf verzamel ik alle Energizers in een trommeltje dat ik ooit als afscheidscadeautje van een leerling heb gekregen. Zo kan ik, wanneer ik geen tijd heb gehad om een nieuwe Energizer op te zoeken, een leerling een Energizer uit het trommeltje laten zoeken.

Lees ook LEUKE ENERGIZERS VOOR DE MIDDEN- EN BOVENBOUW

Tips :
http://www.klassenkracht.nl/wp-content/uploads/2015/11/Energizers1.pdf
https://www.onderwijsmaakjesamen.nl/5minutenspelletjes/
https://leermiddelenbak.files.wordpress.com/2013/03/energizers.pdf
http://plazilla.com/page/4295074074/leuke-spelletjs-en-energizers-voor-in-de-klas
De app: tiptool (er is een gratis light versie en een uitgebreidere betaalde versie)
daarnaast zijn er heel veel boeken te koop met Energizers.