Leesbevordering; Blind date met een boek

Blind date met een boek

(Door Manon) Als kinderen het leuk vinden om te lezen dan gaan ze het vanzelf meer doen. En hoe meer ze lezen, hoe beter ze ook technisch gezien zullen gaan lezen. Kilometers maken zeggen we wel eens in het onderwijs. Op Pinterest vond ik de werkvorm Blind date met een boek en ik was meteen verkocht. Ik vertel jullie er graag meer over!

Blind date met een boek

Gemotiveerde lezers

Iedere leerkracht wil graag gemotiveerde lezers in zijn of haar klas.  Je ziet vaak dat kinderen moeilijkere teksten aan kunnen als ze maar gemotiveerd zijn om te lezen. Ook begrijpend lezen zal beter gaan wanneer kinderen teksten lezen die ze interessant vinden, die aansluiten bij hun belevingswereld. Maar hoe krijg je alle kinderen gemotiveerd?

Aantrekkelijke leesomgeving

Allereerst is het heel belangrijk om te zorgen voor een aantrekkelijke leesomgeving waarin kinderen in aanraking kunnen komen met allerlei soorten boeken. Zorg voor een aantrekkelijke boekenkast of bieb met een uitgebreid aanbod. Misschien een lekkere stoel of bank of kussens waar kinderen lekker kunnen neerploffen om te lezen. Een leuke aankleding nodigt kinderen uit om een boek te komen kiezen, dus kijk eens naar leuke posters, boekenleggers, aanwijsplaten en dergelijke. Zorg ervoor dat je beschikt over een goed boekenaanbod. Belangrijk is dat de boeken aansluiten bij hun levensfase en leesniveau. Denk hierbij ook aan informatieve boeken, strips, kranten en gedichtenbundels.

Veel meer tips vind je in het blog Leesbevordering activiteiten.

Tijd en aandacht om te lezen

Natuurlijk is het van belang dat er voldoende tijd ingeroosterd wordt om te lezen. En dan niet alleen de technisch leeslessen maar ook genoeg tijd om vrij te lezen. Bij het vrij lezen kiezen kinderen zelf waarin ze lezen. Ook voorlezen, en thuis lezen zorgen ervoor dat kinderen gemotiveerd raken. Als er veel boeken in huis of in de klas zijn stimuleert dat kinderen om een boek te pakken. Samen lezen vinden kinderen vaak heerlijk. Ze kunnen dan lekker wegdromen bij al die mooie verhalen.

Leuke werkvormen

Ook is het goed om als leerkracht verschillende werkvormen aan te bieden die het lezen kunnen bevorderen. Op Pinterest of via Google vind je ontzettend veel leuke werkvormen. Zoek maar eens op leesbevordering bijvoorbeeld. Dit kunnen verwerkingsopdrachten zijn maar ook activiteiten die je met de hele klas doet. Een van de werkvormen die ik vond en waar ik meteen enthousiast over was, was Blind date met een Boek.

Blind date met een Boek

Bij de werkvorm Blind date met een boek, kaft je een paar boeken met neutraal papier. Op het papier geef je een aantal vage aanwijzingen over het boek wat er in zit. Bijvoorbeeld:  “De hoofdpersoon is een jongen”.  “Ik ben heel spannend”. “Mijn verhaal speelt zich af op school”.  Vanuit deze kaften kiezen de kinderen een boek om mee op ‘date’ te gaan. De date duurt een kwartier tot twintig minuten. Na deze leestijd kiezen de kinderen of ze het boek nog eens mee op date willen nemen of dat ze de volgende keer een ander boek kiezen.

Lees ook: KINDERZWERFBOEK AMBASSADEUR VOOR EEN DAG

Benieuwd

Ik ben heel benieuwd of jullie dit al eens uitgeprobeerd hebben en wat jullie ervaringen zijn. Laten jullie mij het weten?

En hebben jullie misschien nog meer tips rondom leesbevordering? Laat het me weten!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

BewarenBewaren