Avonturenboerderij Molenwaard

Avonturenboerderij Molenwaard: educatief en heerlijk uitje!

Deze week werd ik uitgenodigd om langs te komen op Avonturenboerderij Molenwaard met onze kleuter. Hoe was het en is het ook leuk als schoolreisje of educatief uitje voor kinderen? 

Avonturenboerderij Molenwaard

Op het voormalig terrein van Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt in Groot-Ammers ligt het nieuwe themapark Avonturenboerderij Molenwaard, onderdeel van de Van Hoorne Entertainment Groep. Alles draait om het boerenleven en Fien & Teun, de leukste (kinder)boeren, bekend van televisie en theater. Niet alleen leer je van alles over de boerderij, op drukke dagen kun je ook leuk shows bezoeken van natuurlijk Fien & Teun, maar ook van bijvoorbeeld een imker.

Lees ook: PREMIÈRE FIEN & TEUN – FEEST OP DE BOERDERIJ!

Activiteiten

Elke dag zijn er verschillende activiteiten te doen. Bij de ingang krijg je een boekje mee waar je allerlei opdrachten mee kunt doen in het park. Je gaat op zoek naar de oorsprong van bijvoorbeeld melk en leert welke producten je van een schaap kunt krijgen. In het park ga je op zoek naar letters. Als je alle letters hebt gevonden, verdien je een boerderijdiploma, dezelfde die Teun verdient in de boerenshow.

Bij de dieren vind je informatieborden in de stijl van Fien & Teun. Ze zien er mooi uit en vertellen op kindniveau van alles over de dieren. In het park zijn verschillende speelplekken. Voorin bij het restaurant is meteen de boomhut van Teun te bewonderen. Er is ook een kabelbaan en een zandbak bij. Verderop bij de poffertjeskraam vind je een traktor en bij de molen is een afgraving waar je zelf met sluisjes water kunt laten stromen of juist afzetten.

Overal op het park vind je de dieren van de boerderij. Nu in de lente zijn er ook veel jonge dieren te zien, zo leuk! Kuikentjes, baby konijntjes, kalfjes, zeven! biggetjes en natuurlijk lammetje. Bij de koeien kun je zelf koeien melken. Maar de grootste hits van het park zijn toch wel de zelf rijdende tractors en het bootje waarmee je een stuk door het park kan varen. Gelukkig had ik de drager mee genomen, dus liet ik de kinderwagen bij het bootje staan en stapte ik met babydochter in de drager in het wankele bootje. Allemaal goed gegaan. Voor de jonge kinderen zijn er zwemvesten, dus je zit sowieso veilig.

Vooraan het park is het (overdekte) restaurant waar je natuurlijk de patat met appelmoes van Fien & Teun kunt eten. Bij mooi weer is de poffertjeskraam open in het midden van het park. En ik moet zeggen: ze smaken heerlijk, lekker vers. Ook is er landbrood met boerenkaas of -ham te bestellen met verschillende biologische sapjes.

Blotevoetenpad

Onze kleuter is dol op blote voetenpaden (en ik ook). Achteraan in het park vind je een kleintje waar onze kleuter wel 5 keer heen en weer liep. Thuis kreeg hij een voetenbadje, vindt hij ook heerlijk ;). Ook is er een wilgendoolhof waar onze kleuter niet zonder hulp zelf uit kwam, best pittig dus.

Lees ook: UITJES VOOR KINDEREN IN PARKSTAD ZUID-LIMBURG

Voorstellingen

Voorstellingen Fien & Teun

Op de site van Avonturenboerderij Molenwaard zie je op wat voor dag je komt. Op hoogseizoendagen is de toegangsprijs duurder, maar hier krijg je dan ook leuke shows voor. In de ochtend trappen Fien & Teun af met een welkomshow. Bij de voorstelling Machtige Molens leer je van alles over de molen, bij Kaasmakende Koeien over kaas en bij Bezige bijtjes over, jawel, de bij. De hele dag door is de Fien & Teun show te bezoeken waar bekende liedjes van ze voorbij komen. Onze kleuter swingde en zong er in ieder geval op los.
En als de tuinder er is, mag je in de kas zelf plantjes planten. Aan het einde van de dag is er ook een slotfeest met Fien & Teun.

Wat vinden we ervan?

De cd van Fien & Teun wordt grijs gedraaid in mijn auto. Ik kocht deze na een voorstelling die ook al zo in de smaak viel. Ik kan inmiddels zelf ook alle liedjes helemaal meezingen. En hoewel ik, want hè volwassen, wel klaar ben met de liedjes, is onze kleuter er dol op en zingt ze ook gezellig mee vanaf de achterbank. Hij kon niet wachten om naar deze boerderij te gaan dus.

We hadden erg geluk met het mooie weer, maar alles was ook goed verzorgd. Er was veel personeel op de been, zodat we nergens lang hoefden te wachten en ze waren uitermate vriendelijk.

Onze kleuter was best een beetje moe na weer een schoolweek mét paasfeest, maar hij rende het hele park rond. Hij was heel enthousiast en de hele dag vrolijk. Met Fien & Teun op de foto gaan vond hij wel erg bijzonder en tegen anderen vertelde hij uitbundig over het boottochtje en het zwemvest dat hij daarbij aan moest. Hij heeft zich de hele middag goed vermaakt. Hij vond het jammer dat hij de tuinder niet meer heeft gezien, maar kon na al dat geloop, het is best een lang park, bijna niet meer op zijn benen staan. Na de Fien & Teun boerderij show zijn we dus weer gegaan, maar hij heeft het er fantastisch gehad. Hier thuis vertelde hij er in ieder geval uitbundig over tegen zijn vrienden uit de buurt.

Ik vond de shows wel echt een toevoeging. Dat maakt het absoluut leuker en educatiever dan “alleen” naar de kinderboerderij te gaan en dus de prijs ook wel waard.

De activiteiten op het park vind ik vooral geschikt voor peuters en kleuters. Zo zijn de zelf rijdende tractors echt voor deze leeftijd bedoeld. Kinderen in groep 3 zijn daar toch net wat te groot voor. Ook lopen zij dan al snel de jongere kinderen omver. Kinderen in die leeftijd willen ook lekker spelen, maar daar zijn de speeltoestellen naar mijn mening niet geschikt voor. Ik raad een schoolreisje dus vooral voor kleuters aan.

De letters zoeken in het opdrachtboekje is voor kleuters nog te moeilijk, dat moeten dan toch de ouders doen. De namen van de dieren die gevonden moeten worden kunnen pas door kinderen die in eind groep 3 of groep 4 zitten zelf gelezen worden. De informatieborden vind ik wel goed geschikt voor kleuters. De afbeeldingen zijn helder en kunnen ze al veel zelf in zien. Ik las de teksten voor en die kon mijn eigen kleuter ook goed begrijpen.

Na afloop is het ook leuk om te koken uit het Fien & Teun kookboek.

Wel echt een leuk gezinsuitje en ook leuk voor een (educatief) schoolreisje dus. 

Lees ook: EROP UIT MET PASEN!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren