Door Manon. Op onze school werken we bij het vakgebied taal met de methode STAAL van Malmberg. In groep 8 is het thema waar we nu mee bezig zijn het thema TOEKOMST. Ik ging op zoek naar een aantal mooie boeken thema toekomst. 

Boeken thema toekomst

Door Manon. Op onze school werken we bij het vakgebied taal met de methode STAAL van Malmberg. In groep 8 is het thema waar we nu mee bezig zijn het thema TOEKOMST. Ik ging op zoek naar een aantal mooie boeken thema toekomst. 

Boeken thema toekomst

Tijdcapsule: Brieven aan mijn toekomstige zelf

Boek toekomst

Het thema toekomst biedt vele mogelijkheden. In ons taal thema gaan de kinderen een soort tijdcapsule maken voor hun toekomst. Ik vond daarbij passend het boek Brieven aan mijn toekomstige zelf.

Dit is een soort voorbeeld van een tijdcapsule die je maakt voor jezelf. Je schrijft daarbij brieven aan jezelf voor later. Het is een soort dagboek. Bij elke brief kies je een datum in de toekomst waarop je de brief mag open maken. Je schrijft de brieven nu, je bewaart ze en leest ze later. Wat zal het mooi zijn om dat terug te lezen.

Brieven aan mijn toekomstige zelf is geschreven door  Lea Redmond en is hier te koop.

Ik heb een vraag

Ik heb een vraag

Het thema toekomst levert natuurlijk talloze vragen op bij kinderen. Het is een ongrijpbaar onderwerp wat iedereen bezig houdt. In het boek Ik heb een vraag vertellen wetenschappers over de toekomst. Ze geven antwoord op prikkelende en waanzinnige vragen over de toekomst. Kunnen we ooit leven op een andere planeet dan de aarde?
Zullen robots ooit pijn en liefde kunnen ervaren?
Kunnen mensen evolueren tot wezens die onder water kunnen ademen? En bedenk zo nog maar een aantal vragen.  Elke vraag krijgt opnieuw het antwoord van een wetenschapper met kennis over dat onderwerp.

De auteur van Ik heb een vraag is Bart Coenen.

Bekijk het boek hier

Boeken thema toekomst: Toekomstatlas

Toekomst atlas

Een ander informatief boek over de toekomst is de Toekomstatlas.

Hoe zou het leven in de toekomst eruit zien? Wat eten we in 2050? Hoe reizen we? Zien de steden er anders uit? Is de communicatie met elkaar verandert? En wat voor banen hebben we? Is er nog wel een supermarkt en werken daar nog mensen? Dat zijn vragen die je kan vinden in de Toekomstatlas.  De Italiaanse schrijver van dit boek, Enrico Passoni,  heeft hier onderzoek naar gedaan en schrijft in dit boek het verhaal van een gewone familie maar zij leven niet nu maar in het jaar 2050! Door het lezen van  deze atlas kom je alles te weten over de toekomst. Denk maar aan eten wat gemaakt is door een 3D printer,  een auto zonder bestuurder,of kleren die je telefoon opladen, alles is mogelijk in de toekomst!
Deze atlas vinden kinderen enorm interessant!!

Nieuwsgierig? Je vindt het boek hier.

De toekomst flets of flitsend?

De toekomst

Dit boek behoort tot de skoop serie van Delubas. Deze serie behoort tot de makkelijk lezen boeken en bestaat uit informatieve boeken voor zwakke lezers in de midden en bovenbouw. De serie bestaat uit een reeks boeken met uiteenlopende en interessante onderwerpen. Een van deze thema’s is toekomst.  Raken de water- en olievoorraden ooit op? Ziet de toekomst van de aarde er somber of rooskleurig uit? Dit boek geeft met behulp van plaatjes en korte, krachtige teksten veel informatie over dit onderwerp.

Meer weten over de informatieve boeken van Skoop? Kijk dan op de site van Delubas.

Bekijk het boek hier

Robot

Robot

Robots horen natuurlijk echt bij de toekomst. Veel kinderen vinden dit echt heel interessant en daarom is Robot een mooi boek behorend bij dit thema. Het is wel echt een 9+ boek, sommige stukken zijn wat pittiger om te lezen. Kinderen die dit interessant vinden zullen dit een geweldig boek vinden. Met mooie plaatjes en een gave vormgeving worden de kinderen meegenomen in de wereld van de robots. De alledaagse robots komen aan bod maar ook de extreme robots. En wat betekenen robots voor ons in de toekomst?

Mocht je willen zien hoe dit boek er uit ziet, hier vind je het inkijkexemplaar.

De donkere getallen, Reis naar de toekomst

donkere getallen

REIS NAAR DE TOEKOMST is het zevende deel van een spannende, avontuurlijke serie. De serie De donkere getallen zijn boeken over een jonge tijdreiziger. Elk deel kan afzonderlijk gelezen worden, maar dit deel gaat over de reis naar de toekomst. In dit fictie verhaal komt Harry, de hoofdrolspeler, voor een grote uitdaging te staan: is het mogelijk naar de toekomst te reizen? Hoewel Maureen er tegen is, gaat Harry het toch proberen. Het wordt een spannende reis waarin Harry allerlei spannende dingen mee maakt. Jeetje wat is er toch veel veranderd in een korte tijd. Hij beland in vreemde situaties. Had hij dit beter niet kunnen doen?

Al met al een spannend fictie boek over de toekomst. Wellicht leuk om voor te lezen in de klas!

Bekijk het boek hier

Hopelijk heb ik je ideeën gegeven rondom het thema toekomst en kun je er in je klas mee aan de slag! Veel plezier!

Ben je misschien al op zoek naar boeken voor de kinderboekenweek van 2020 in het thema En toen? Lees dan dit artikel vol met leuke ideeën voor zelfleesboeken in dat thema!

 

Kinderboeken thema toekomst