Burcht van Logne, domein van Palogne

Burcht van Logne, domein van Palogne

Burcht van Logne, domein van Palogne ligt vlakbij Durbuy. Je moet even rekening houden met wat dingen, zoals de wandeltocht naar de burcht, maar het is zeker wel een bezoekje waard.

Het was één van onze laatste dagen in de Ardennen waarbij we twee activiteiten op een dag deden. Het was daardoor al wat later in de middag, ook omdat we een uitgebreide lunch genoten in Durbuy. We wisten niet dat het vanaf de parkeerplaats nog een behoorlijke wandeltocht was naar de burcht. Niet geschikt voor onze vierjarige dus. Uiteindelijk bleef zij bij mijn vader die ook mee was en ging ik met onze oudste de berg op. Bijzonder om zo’n ruïne te zien! Heel lief, de medewerkers van het bijbehorende museum, een stukje rijden verderop, hielden het speciaal voor ons open om nog te bezoeken. En zo maakten we er nog een bijzonder uitje van. Mooi om in de geschiedenis te duiken van kastelen in de 16e eeuw.

Burcht van Logne, domein van Palogne

De Burcht van Logne ligt bovenop een heuvel aan de Ourthe in de provincie Luik. De heuvel diende altijd al als natuurlijke schuilplaats diende voor de inwoners van de streek. Je kunt de burcht van 1 april tot 11 november bezoeken. Vanaf de parkeerplaats loop je in ongeveer 15 minuten naar boven. Het is een pittig tochtje, dus niet geschikt als je wat slechter ter been bent. Voor onze oudste van 8 jaar en mijzelf was het prima te lopen. Voor de jongste van 4 en een eventuele buggy is het niet te doen.

Voor kinderen

Eenmaal boven krijg je een kastje, een soort telefoon, mee waarmee je in het Nederlands de feitjes over het voormalige kasteel hoort. Ook is er een speurtocht voor kinderen, De Schattenjacht. Onze zoon en ik waren wel wat moe van de dag en de zware klim, dus konden we helaas niet veel schatten vinden. Bekijk hier meer informatie voor kinderen.

We kregen een stripboek mee dat je daar kunt kopen, echt aardig! Hierin lees je de geschiedenis van de burcht en waarom het werd overvallen en verwoest.

Museum

Het museum bleef speciaal voor ons open en de interactieve tentoonstelling was nog deels in aanbouw. Je start in een kamer met allerlei schilderijen. Tijdens het verhaal dat je te horen en te zien krijgt, komen de schilderijen tot leven. Ze beginnen te leven en spreken je aan. Het was er alleen nog in het Frans, maar de verwachting is dat het ook in het Nederlands klaar is in de zomervakantie.

Onze kinderen vonden het heel interessant en wilden eigenlijk langer blijven dan ik. Het is geen groot museum, maar ze vonden vooral het filmpje heel interessant waarin verteld werd over de opgravingen. Wat er allemaal gevonden werd uit de 16e eeuw, waarom het belangrijk was en hoe het schoongemaakt werd. Een aantal van die items zie je dan ook terug in het museum.

Ook hier zijn er speciale speurtochten en is er vaak wat te doen voor kinderen, zoals eieren zoeken met Pasen. Er werken ontzettend vriendelijke mensen die je ook van alles kunnen vertellen over de opgravingen uit de put (waar dus van alles ingegooid is bij het neerhalen van het kasteel).

Bekijk hier meer informatie over het museum.

We kregen de activiteiten van Wallonië België Toerisme.