De dag dat oorlog naar Rondo kwam WIN

De dag dat oorlog naar Rondo kwam WIN

Inmiddels is het ruim een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon. Het prentenboek De dag dat de oorlog naar Rondo kwam brengt een ode aan vrede, verzet en hoop en is geschreven door een echtpaar uit Oekraïne. Ik vind het geschikt vanaf groep 5. Je kunt een exemplaar winnen.

De dag dat oorlog naar Rondo kwam WIN

Het verhaal

Danko (een lichtgevend poppetjes), Zirka (een hond) en Fabian (poppetje van papier) leiden een rustig leven in hun stadje Rondo. Het is een betoverende plaats vol vreugde met prachtige gebouwen en zelfs de bloemen zingen er! Tot de dag dat Oorlog komt. De inwoners van Rondo proberen met Oorlog te praten en ze proberen er tegen te vechten, maar niets lijkt de vernielzucht en de duisternis van Oorlog te kunnen stoppen. Danko, Zirka en Fabian ontdekken dat Oorlog niet goed tegen licht en liefde kan en ze bedenken een plan. Met licht en gezang slagen ze erin Oorlog te verdrijven.

Bekijk het boek hier

Over de auteurs

Andriy Lesiv en zijn partner Romana Romanyshyn zijn een bekroond duo illustratoren uit Oekraïne. Ze wonnen al twee White Ravens en mochten ook al drie Bologna Ragazzi Awards in ontvangst nemen.

Wat vind ik?

Het is een prentenboek en daarom staat er ook vaak bij dat het geschikt is vanaf 4 jaar. Maar daar ben ik het niet mee eens. De tekst is best moeilijk, zoals bijvoorbeeld: “uit het zuiverste licht gesponnen leek”. Maar ook het onderwerp vind ik niet geschikt voor kleuters, zij begrijpen de oorlog nog niet. Het is ook moeilijk uitleggen aan die leeftijd. Vanaf groep 5 kun je het wel voorlezen of de leerlingen zelf laten lezen. De oorlog is wel krachtig verbeeld, de illustraties zijn gedetailleerd. Een mooi boek om oorlogen te bespreken met de leerlingen.

De dag dat de oorlog

Win

Nu ook de herdenking van WOII eraan komt, kun je dit boek winnen. Laat hieronder (op de site) een reactie achter als je mee wilt doen. 14 maart mail ik de winnaar.

Er staat een affiliate link in dit blog.