De jongen achter in de klas WIN

De jongen achter in de klas WIN

Ik las De jongen achter in de klas in razend tempo uit. Het was spannend en voor mij ook heel herkenbaar, aangezien ik ook kinderen uit Syrië in de klas heb. Want daar gaat het over. Je kunt een exemplaar van het boek winnen.

De jongen achter in de klas

De ik-persoon uit het boek (het is volledig in de ik-vorm geschreven) heeft net een nieuwe jongen in de klas, Ahmet. Hij spreekt nog niet dezelfde taal, dus zijn de ik-persoon en de vrienden heel nieuwsgierig naar hem. Ze vinden Ahmet ook een beetje raar: hij praat niet, snoept niet en lacht ook nooit. Maar langzamerhand leren ze hem wel kennen met hulp van zijn speciale juf, juf Hemsi die hem wel verstaat. Ahmed komt namelijk uit Syrië en is daar gevlucht voor de oorlog.

De kinderen merken dat ze hun nieuwe vriend graag willen helpen. Hij heeft nogal wat meegemaakt en kan wel wat hulp gebruiken. Om het boek echt te kunnen ontraden vertel ik niet waarom hij hulp nodig heeft. Dit wordt juist zo mooi opgebouwd in het verhaal. Maar de kinderen bedenken in ieder geval een spectaculair en ook wel een beetje gevaarlijk plan.

Bekijk het boek hier

De jongen achter in de klas

Wat vind ik?

De magie van het boek is dus juist dat je niet zoveel weet nog als je begint met lezen. Je wordt als het ware in het hoofd van de ik-persoon gezogen en ontrafelt samen met deze persoon het mysterie rond Ahmet en dat vond ik heel bijzonder.

Ik vind het een waardevol boek, omdat het prachtig laat zien wat vluchteling kinderen moeten doorstaan. Ik ging er ook snel doorheen, vooral het einde is heel spannend.

Het boek is vanaf 9 jaar, maar ik denk dat het dan verstandig is om voor te lezen vanwege de beladenheid van het onderwerp. Dan kun je er makkelijk samen over praten. Zelf lezen lijkt mij vanaf 10 jaar geschikter.

De cover van het boek vind ik ook prachtig! De kleuren en de letters spreken we erg aan, waardoor ik het boek ook meteen wilde lezen.

Bekijk het boek hier

Bekijk ook het mooie boek Mag ik naast je zitten?