DIY: Sterrenkrans

DIY: Sterrenkrans

Door Sharona. Het is nu ruim  een  maand geleden dat mijn moeder plotseling overleed. Mijn moeder, de oma van mijn twee meiden. Naast al het verdriet wat het met zich mee brengt, schoot er ook meteen door mijn hoofd dat we met de meisjes iets moesten doen om de dood op een mooie manier tastbaar te maken.
En omdat mijn moeder niet echt van bloemen hield, besloot ik een sterrenkrans te maken. In deze blog laat ik je zien hoe je zelf, als je de pech hebt voor een diep verlies komt te staan, een sterrenkrans kunt maken.

Waarom een sterrenkrans?

Een van de eerste dingen die door mijn hoofd schoot toen ik het verschrikkelijke nieuws kreeg, was: Hoe ga ik dit  aan de meiden vertellen? Ik kon het zelf nog maar amper bevatten, laat staan een kind van 3,5. Wat zeg je tegen z’n jong meisje, wat amper weet wat dood inhoudt?
Gelukkig was daar papa en de andere oma. Terwijl ik mijn vader troostte en bijstond vertelden zij onze dochters voorzichtig dat Oma Bosch een sterretje was geworden. Het mooiste sterretje aan de sterrenhemel die ze maar konden vinden.
Om het sterretje tastbaar te maken en iets moois op de kist te leggen, besloot ik een sterrenkrans in elkaar te knutselen. Daarbij hield mijn moeder niet van bloemen, dus dat voelde voor ons totaal niet gepast.

Lees ook: PRATEN OVER DE DOOD MET KINDEREN

Benodigdheden

DIY: Sterrenkrans

De benodigdheden voor de sterrenkrans vond ik bij de hofleverancier van het onderwijs: De Action.
Het kopen van de spulletjes samen met mijn vader was ook meteen een goede verwerking voor ons zelf. In een drukke, roerige periode vonden we samen een moment om de inkopen te doen voor nog een allerlaatste en allermooiste knutselwerk van de meisjes voor oma. Ons pap en ik samen, voor mama.

Voor nog geen 5 euro totaal kocht ik daar:
– Krans
– 2 kleuren lint
– setje met zilverkleurige sterrenbedels
– Sterrenslinger
– Sterrenstickers

Deze heb ik aangevuld met wat basisspullen die ik altijd  in huis heb:
– Papier
– Lijmpistool
– Schaar
– Verf
– Stiften
– Uitgeprinte grote sterren (Via Words, symbolen), liefst op wat steviger papier.

Aan de slag, stap 1:

DIY: Sterrenkrans

Wikkel het lint om de krans. Zorg ervoor dat je aan het einde een stukje overhoudt, welke je gemakkelijk vast kunt zetten, door middel van doorhalen en een lijmpistool.
Een gratis tip: wil je dat  de kinderen zich echt eigenaar voelen van het kunstwerk, maar heb je geen tijd/behoefte ze mee uit shoppen te nemen, koop dat wat extra dingen in. Hierdoor kun je ze toch heel gemakkelijk de keus geven wat ze willen gebruiken.
Dochterlief kon kiezen uit 2 kleuren lint en was helemaal gelukkig met haar blauwe keuze.

Stap 2:

DIY: Sterrenkrans

Laat de kinderen de uitgeprinte sterren versieren. Hier kun je eigenlijk van alles voor gebruiken, stiften, potloden, papier, stickers,verf, veertjes en nog veel meer.  Je kunt de sterren enkel op de krans plakken (met lijmpistool) of je kunt ze dwars op elkaar leggen en daardoor nieuwe sterfiguren creëren. Dit geeft een speels effect.

DIY: Sterrenkrans

Stap 3:

Als je de sterren op de krans hebt geplakt kun je de extra spulletjes erbij plakken. Bijvoorbeeld de stickers. Of met een klein beetje handigheid naai je er zo een paar sterrenbedels aan vast. Tot slot kun je ook een slinger (bij mij toevalliger wijs een sterrenketting) aan de krans bevestigen. Op grote sterren kun je een laatste wens/groet van de kinderen schrijven.
Denk er hierbij aan dat je een dubbele ster maakt, waar de ketting als het ware tussen valt.

Stap 4:

Print eventueel een mooie foto uit van de betreffende kinderen en plak deze achter de krans. Dit geeft je krans wat meer persoonlijkheid. En het kijkt vrolijk op de kist. Iets wat ik voor jonge kinderen belangrijk vindt.

DIY: Sterrenkrans

Het proces

Het maken van deze krans bracht mijn gezin dichterbij elkaar. Tijdens het knutselen aan deze krans kwam mijn oudste dochter los en spraken we veel over oma. Het was voor haar even een uitlaatklep.
En voor mij was het mooi om te zien, dat hoe klein ze ook is, ze echt haar best deed om er iets heel moois van te maken. Samen met haar jongere zusje.
Dit gun je toch elk gezin?

DIY: Sterrenkrans

De reacties

Iedereen wie ik trots de krans showden was er erg enthousiast over. Stuk voor stuk vonden ze de krans mooi, ontroerend of heel persoonlijk. Deze reacties sterkte mij, in mijn gevoel dat ik het voor mijn moeder en mijn dochters goed gedaan had.
Maar het allergrootste compliment waren de tranen in de ogen van mijn vader, toen hij de krans af zag. Hij kon hem mijn moeder niet meegeven naar haar laatste rustplaats, dus nu heeft deze krans een mooi plekje in zijn huis gekregen. Wat ook wel weer fijn is voor de meisjes, want zo is Oma sterretje er nog altijd voor een stukje bij!

Lees ook: REVIEW: WOEZEL EN PIP – DAG LIEF MUISJE

BewarenBewaren

BewarenBewaren