Eigen-wijs Digitaal

Eigen-wijs Digitaal: een digitale muziekmethode voor de hele school

(Door Judith) Voor jufmaike.nl mocht ik de Eigen-wijs Digitaal uitproberen. In dit blog vertel ik je graag over Eigen-wijs Digitaal en de mogelijkheden die deze digitale muziekmethode biedt. 

Eigen-wijs

Bij Eigen-wijs moest ik meteen terugdenken aan de lessen muziek die ik kreeg op de PABO. In het eerste leerjaar begonnen we iedere week met muziek en tijdens deze lessen werden ons heel veel liedjes uit de liedbundel Eigen-wijs aangeleerd. De liedbundel Eigen-wijs wordt, als ik stagaires mag geloven, nog steeds veelvuldig gebruikt op de PABO. De liedbundel bevat 251 liedjes die zijn verdeeld over groep 1 tot en met 8 van de basisschool. Wat ik zo fijn vind aan Eigen-wijs is dat de liedbundel bij ongeveer de helft van de liedjes didactische aanwijzingen geeft aan de leerkracht, zodat hij/zij de liedjes op een goede en leuke manier kan aanleren aan de groep.

Ook zitten in de liedbundel heel veel verschillende soorten liedjes. Hierbij denk ik aan seizoenen, feesten, culturen, verschillende muziekstijlen, Engelstalige liedjes en dansliederen. Bij de nieuwste Eigen-wijs bundel zit geen CD meer (zoals in mijn PABO-tijd), maar wordt verwezen naar digitale tracknummers. Op de website van Eigen-wijs Digitaal kun je deze liedjes kopen.

Lees ook: WAT DOET MUZIEKLES MET KINDEREN?

Eigen-wijs Digitaal

Eigen-wijs Digitaal

Een andere, en in mijn ogen fijnere, manier van werken is de methode Eigen-wijs Digitaal. Deze methode is een complete digitale muziekmethode die je kunt gebruiken met behulp van het digibord. De methode bevat een grote hoeveelheid aan lessen voor groep 1 tot en met 8 van de basisschool. De digitale muziekmethode is onderverdeeld in twee delen:

  • muziek-wijs
  • zing-wijs

Muziek-wijs bevat een doorgaande leerlijn aan muzieklessen, afkomstig uit de methode ‘Moet je doen’. Bij het pakket horen werkbladen die je kunt uitprinten (of natuurlijk alleen digitaal kunt laten zien). Alle lessen kun je direct vanaf het digibord geven en omvatten een les van ongeveer 30 tot 45 minuten.

Zing-wijs bestaat uit ongeveer 500 liedjes, die net zoals bij de liedbundel Eigen-wijs heel verschillend zijn. Bij deze liedjes staan ook de liedteksten, liedteksten met noten, gezongen voorbeelden en karaokeversies. Op die manier kun je stapsgewijs het liedje aanleren. Ook staan er bij veel liedjes didactische tips die je als leerkracht kunt gebruiken.

Eigen-wijs Digitaal

Mijn mening

Het fijne van de methode Eigen-wijs Digitaal vind ik dat je als leerkracht geen musicus hoeft te zijn om de muzieklessen te geven. Ik bemerk dat dit, samen met tijdnood, een van de belangrijkste redenen is waarom wij als leerkrachten de lessen muziek wel eens overslaan. De methode is zo opgezet dat je als leerkracht constante ondersteuning hebt. Wanneer je een lied gaat aanleren staan er bij veel liedjes allemaal luistervoorbeelden, waardoor je (wanneer je dit niet wilt) zelf niet voor hoeft te zingen.

De voorbereiding is niet heel moeilijk. Je kunt snel zien wat je moet doen en de lessen bevatten duidelijke didactische instructies, afbeeldingen, video’s en plaatjes. De lessen bestaan uit duidelijke fasen, die bovenaan het digibord worden weergegeven. Iedere fase heeft een eigen tabblad, welke informatie en lesmateriaal bevat. Leerlingen oefenen op deze manier middels een vaste en duidelijke structuur met het zingen van liedjes, bewegen op muziek, luisteren naar verschillende muziekstijlen, diverse muziektermen en instrumenten en het noteren van muziek.

Eigen-wijs Digitaal

Ik ben enthousiast over de methode Eigen-wijs Digitaal. Ik heb er in groep 7 een aantal lessen van gegeven, waaronder het zingen van sinterklaasliedjes en ‘I like the flowers’. De laatste les heb ik zelfs over meerdere les-momenten kunnen verdelen.

Wat ik daarnaast ook fijn en goed vind is dat de makers van Eigen-wijs Digitaal open staan voor tips en feedback.  Zo is door het speciaal onderwijs gevraagd iets te doen aan het tempo van de liedjes, omdat het voor sommige leerlingen te snel gaat. Hierop is er een symbooltje gekomen achter de muziekversies wat de snelheid aangeeft. Door daarop te klikken wordt het tempo lager.

Wil je het ook uitproberen? De methode heeft een proef-omgeving waarop je een aantal lessen kunt inkijken en kunt uitproberen. Kijk maar eens op www.eigenwijsdigitaal.nl 

Dit is een #jufmaikeadd

Lees ook: DE MUZIEKBEURT!

BewarenBewaren

BewarenBewaren