Engels leren met Dua Lipa en Harry Styles 

Engels leren met Dua Lipa en Harry Styles 

Onze oudste in groep 5 komt ongeveer elke maand thuis met een songtekst en ook als invaller heb ik al verschillende liedjes voorbij zien komen als methode voor Engels. De muziek uit Blink Engels gaat hier vaak hard aan en zo leert onze zoon beter Engels spreken, maar ook schrijven. Het ziet er ook zeker aantrekkelijk uit voor kinderen! Ik vertel je graag meer over Blink Engels.

Waarom Engels leren?

Engels is overal. Zo komen onze kinderen de taal tegen als ze filmpjes kijken op YouTube of als ze een game spelen. Vooral de oudste vraagt ons telkens om hulp bij een game, omdat hij de woorden niet begrijpt. Hij wil dus graag Engels leren en vindt de methode Blink Engels wel leuk. Deze methode probeert zo goed mogelijk bij de belevingswereld van kinderen aan te sluiten door populaire Engelstalige liedjes te gebruiken, zoals die van Ed Sheeran, Dua Lipa en Harry Styles. Ik vind het ook belangrijk dat onze dochter in de onderbouw al in aanraking komt met Engels, het is toch een gangbare voertaal in Europa.  Blink Engels biedt ook materiaal aan voor groep 1 t/m 4. In groep 1 en 2 leren kinderen Engels met Bobo en in groep 3 en 4 met Okki. Heel herkenbaar voor deze leeftijd!

Waarom willen kinderen hiermee wel leren?

Petra Roozegaarde uitgever Blink Engels voor het basisonderwijs vertelt: “Sally has gone out, so she isn’t here right now: zo’n verzonnen voorbeeldzin is vrij saai en nietszeggend. Kinderen haken dan sneller af, waardoor hun zelfvertrouwen om in het Engels te praten ook niet groeit. Dit blijkt ook uit onderzoek van Jelle Jolles: kinderen willen niet leren omdat het moet. Ze zijn wél nieuwsgierig naar dingen die over hun eigen wereld gaan.”

Hoe werkt het?

Petra: “Toen we een nieuwe methode Engels wilden ontwikkelen, hebben we daarom eerst aan kinderen van alle leeftijden in het basisonderwijs gevraagd: wat is nu echt boeiend en relevant voor jou als het om Engels leren gaat? En wat bleek? Alle kinderen zijn dol op muziek.”

Met Blink Engels (voorheen Groove.me) werken kinderen met zelfgekozen popsongs als lesmateriaal. Dankzij de muziek van Dua Lipa, Martin Garrix en Harry Styles leren ze spelenderwijs Engels spreken, luisteren, lezen, schrijven én zingen.

Wetenschappelijke basis

De methode is in samenwerking met leraren en leerlingen ontwikkeld, op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Taaldocent Chunxuan Shen benadrukt bijvoorbeeld de toegevoegde waarde van het gebruik van muziek.

Wat vind ik?

Ik heb de methode ook mogen bekijken en vind het er zeker aantrekkelijk uitzien! Hieronder zie je voorbeelden van de methode voor de verschillende leerjaren: 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8. In de bovenbouw kun je ook extra oefenen met grammatica voor kinderen die daaraan toe zijn.

Vanaf groep 5/6 wordt er dus met populaire popsongs gewerkt. Groep 1/2 werkt met Bobo (die ook kan zingen ;)) en groep 3/4 met herkenbare thema’s, zoals familie, ook weer met liedjes uiteraard! Ook vind je flashcards in het programma, tips voor (prenten)boeken en een ouderbrief. Je kunt het de leerlingen digitaal laten invullen, of zoals onze zoon op papier. Ik vind het wel fijn dat het programma op het Digibord ook alles in goed Engels laat uitspreken. Zeker als de leerlingen op papier werken, leren ze anders de uitspraak niet altijd op de juiste manier. Niet alle leerkrachten zijn even goed in Engels ook, dus fijner dat het op uitgesproken wordt ;).

Wil je meer weten over Engels leren met popmuziek? Ga naar blinkengelspo.nl. Hier kun je ook een gratis proeflicentie aanvragen!

Dit is een #jufmaikead