Gastblog Sabine ter Laak: studie rekencoördinator. Rollen van Belbin

Welke rol neem jij in binnen je team? Tijdens onze bijeenkomst van de studie rekencoördinator hebben we gekeken naar de 9 rollen van Belbin, van de bekende theorie van Dr Meridith. 

Sabine ter Laak is IB’er en volgt een opleiding tot rekencoördinator.  Voor jufmaike.nl schrijft ze een gastblog over wat ze leert tijdens de opleiding. Het vierde gastblog gaat over de rollen van Belbin in je team.

De rollen

–       voorzitter/ aanvoerder
–       vormer/ vormgever
–       plant/ uitvinder
–       waarschuwer (monitor)
–       bedrijfsman/ organisator
–       brondonderzoeker/ ontdeker
–       groepswerker
–       zorgdrager/ afmaker

 Wie ben jij in het team? Welke rollen zijn er binnen jullie team?

–       leidend versus volgend
–       denken versus doen
–       degelijk versus creatief

Verdeel de taken op basis van ieders kwaliteiten en stijlen. Benut elkaars kwaliteiten en waardeer en accepteer de verschillen.

Zorg voor een team waarin zoveel mogelijk verschillende rollen vertegenwoordigd zijn. Zo heb je de juiste evenwicht binnen je team. De rollen binnen een team kunnen elkaar aanvullen of juist tegenwerken.

Wees je als rekencoördinator bewust van weerstand.  Wat maakt die weerstand? Weerstand kan bestaan uit verschillende facetten.  Het kan je helpen om te kijken welke rol jij hebt binnen een team en de ander. Zo kun je elkaar wellicht waarderen en aanvullen ipv weerstand zien. Niet elk persoon is hetzelfde.

Een doel hebben we allemaal hetzelfde in het onderwijs. We willen het beste uit de kinderen halen en het beste voor de kinderen.  We kijken er allemaal alleen vanuit onze eigen visie tegen aan.

Bekijk ook haar andere blogs

Over de opleiding

Over gecijferdheid

Over vermenigvuldigen.