Haagse Museumnacht kids

Haagse Museumnacht kids

(Door Melanie) Zaterdag 17 maart was het zo ver, de tweede Haagse Museumnacht kids was aangebroken. De auto konden we parkeren vlakbij het Haags Historisch museum en omdat daar de afterparty zou zijn, leek het mij de perfecte plek om maar niet met een vierjarige nog de hele stad door te hoeven crossen. Nadat we een plekje gevonden hadden gingen we op zoek naar de tram die ons naar het Gemeentemuseum kon brengen.

Opening Haagse Museumnacht

Bij de ingang konden we onze bandjes ophalen zodat we overal naar binnen konden en gebruik konden maken van de gratis bussen. Bij binnenkomst was het al flink druk maar konden we gelijk door naar de ruimte waar de opening zou zijn. Er waren lange tafels waar je aan kon knutselen en een podium waar gedanst kon worden. Maar ook aan de volwassene was gedacht. Er stonden bankjes en tafels en er kon wat te eten en drinken gehaald worden en dit alles tegen een zeer schappelijke prijs. Om half 5 was de opening door de Rock Frogs. Ik had nog nooit van de Rock Frogs gehoord maar even googlen en ik had een beeld. De Rock Frogs staan voor gezonde voeding en lekker fit zijn wat in de liedjes ook duidelijk maar niet hinderlijk naar voren komt. Tijdens een optreden van een half uur konden de kinderen heerlijk rocken op vrolijke liedjes.

Het eerste museum

Na deze spetterende opening was de Haagse Museumnacht officieel begonnen. De route werd door mijn dochter (net 4) uitgestippeld en dus begonnen we bij het naastgelegen Museon. Hier kon onder andere gezocht worden naar goud, op de foto als een echte jonkvrouw en een echt gevecht tussen ridders worden bijgewoond. Het was gelukkig niet druk en dus was ze zo aan de beurt voor het zoeken naar goud. Helaas moest ze met haar handen in vieze natte modder graaien en laat ze daar nou net niet zo gelukkig van worden. Ook het verkleden als jonkvrouw viel een beetje tegen omdat het voornamelijk jurken van nu waren (een Elsa jurk, heksenjurk etc.). Gelukkig maakte de labruimte met tablets die tekeningen in echte filmpjes kon veranderen een hoop goed.

Na alles te hebben gezien was er een klein drama, onze dochter had het principe van het bezoeken van meerdere musea niet echt door en daardoor was ze vreselijk van slag omdat dacht dat we al weg moesten. Voor een volgende keer is dat misschien wel goed om te onthouden!

Lees ook: MET JE JONGE KINDEREN NAAR LONDEN

Met de bus

We konden deze avond op vertoon van ons polsbandje gratis gebruik maken van de pendelbussen. We besloten richting centrum te gaan omdat daar in het Mauritshuis een voorstelling met liedjes op het programma stond. Inmiddels werd het overal al wat drukker dus een goed moment door te gaan. In het Mauritshuis stapte we in het schilderij ‘De Stier’ van Paulus Potter. We gingen op de foto als echte schaapjes. Hierna was het tijd voor zingen met Do. Een ontzettend leuk programma van 30 minuten waar Do met de kinderen de meest bekende kinderliedjes zong. Mijn dochter heeft ademloos zitten luisteren. Aan het eind mocht ze een cd kopen en met Do op de foto, geweldig. Natuurlijk beneden in de centrale hal nog even schminken en weer door naar het volgende museum.

Omdat mijn man en de vader van onze dochter is overleden leek het ons mooi een kaarsje aan te steken in de kerk. Deze was ook open en er werden prachtige verhalen verteld,  zo was te lezen in het programma. Vol goede moed gingen wij de wandeling van 13 minuten aan met een gevoelstemperatuur van -15. Helaas bleek bij de kerk dat deze toch niet open was. Een zeer teleurgestelde en verkleumde dochter tot gevolg. Op de terug weg zijn we warm gaan worden in de Gevangenpoort. Ze mocht het museum niet in door haar leeftijd, maar in de voorkamer kon heerlijk worden geknutseld dus dat was voor haar prima.

Laatste museum

Het laatste museum werd het Haags Historisch Museum met een leuke tentoonstelling over poppenhuizen. Dit thema sprak mijn dochter erg aan en ze heeft hier met veel plezier rond gewandeld. Ook was hier de afsluiting met heuse disco voor de kinderen die tot ‘laat’ op mochten blijven. We hebben heerlijk wat gedronken, een extra rondje gemaakt door het museum en rond kwart voor 9 gingen we richting de zaal waar de afsluitende disco zou zijn. Daar aangekomen merkte we al snel dat het druk was en in een heel klein zaaltje ergens onder in een gebouw. Als er iets zou gebeuren hadden we het er niet leven vanaf gebracht. Weer buiten bleek ze het liefst zouden zien dat de kinderen alleen naar binnen gingen, ouders bleven buiten. Mijn dochter is 4, die laat ik nog niet alleen tussen de 10/12 jarige. Maar ook als ik een 6/7 jarig kind zou hebben had ik die niet alleen daar gelaten.

Ik heb mijn dochter gezegd dat de disco niet door ging, te druk (wat ze ook kon zien) en met iets lekkers in de auto in het verschiet zijn we rustig vertrokken.

Lees ook: RECENSIE: ONDERWIJSMUSEUM

Al met al…

Als ik terug kijk op de hele avond kan ik zeggen dat het een hele belevenis is. In het donker door de stad, op zoek naar museums, mooie verhalen en gebouwen is echt prachtig. De activiteiten zijn ontzettend leuk, goed passend en voor iedere doelgroep iets te doen. Er hing een fijne rustige sfeer en iedereen was vriendelijk en behulpzaam.

De ritjes met de bus waren ontzettend leuk, je ziet zoveel van de stad en doet leuke ideeën op voor een volgend bezoekje. Ook was er genoeg te leren, ondernemen en hadden we eigenlijk hééél veel tijd te kort.

Naast alle fantastische dingen zijn er ook een aantal die beter of anders hadden gekund. Zo had ik het verkleden als jonkvrouw iets anders georganiseerd. Kinderen gingen nu met de jurken aan op de trampoline waardoor er maar weinig jurken overbleven en ook waren de jurken niet echt in de stijl van het museum, jammer!

Ook hoop ik dat volgend jaar de route beter is aangegeven in de stad. Wij komen niet uit Den Haag en zijn er niet zo bekend dat we precies weten welke straat waar is. Het was nu een onmogelijke zoektocht naar het juiste museum. Ik had wel google maps maar op een meisje van 4 letten en met je neus in een telefoon voor de juiste route is geen goede combinatie. Bordjes met pijlen hadden al een stuk prettiger gewerkt.

Ik snap dat er museums uit kunnen vallen maar geef dat dan ergens aan. Nu stonden we voor een gesloten kerk in de kou.

En als laatste de zeer teleurstellende afsluitende disco. De ruimt was veel te klein, niet veilig voor zoveel mensen en gewoon niet geschikt. Hadden ze dit gedaan in het museum waar we de opening hadden was er niets aan de hand en had het veel teleurstelling kunnen voorkomen.

Volgend jaar…?!

Gaan we zeker weten weer!! Dan hoop ik het wat verder van te voren te weten, ga ik thuis al met onze kleuter om de tafel om een route uit te stippelen en zorg ik ervoor dat de route vooraf vast staat. Ik hoop dat ze met de adviezen die gegeven zijn op hun Facebookpagina aan de slag gaan, dan kan het volgend jaar alleen nog maar nog mooier worden! En die museumjaarkaart gaat er voor ons zeker op zeer zeer korte termijn komen.