Het Spoorwegmuseum is altijd een leuk uitje voor een vakantie en voor ons dichtbij. Deze week in de voorjaarsvakantie zijn er zeven musea te bezoeken onder één dak tijdens Het leukste reisje van Nederland. We werden ervoor uitgenodigd.

Het leukste reisje van Nederland

‘Het leukste reisje van Nederland’ vindt 9 dagen plaats, van 22 feb 2020 t/m 1 mrt 2020. Er zijn zeven verschillende musea te bezoeken onder het dak van het Spoorwegmuseum. Dit jaar nemen de Stichting De Hollandsche Molen, Museum het Rembrandthuis, Mauritshuis, Museum de Lakenhal, Rijksmuseum, preHistorisch Dorp, De Stijl in de stad, Centraal Museum en Het Nieuwe Instituut je mee op de reis. Bekijk hier meer informatie.

Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum

We hebben een museumkaart, dus zijn we al best vaak in het Spoorwegmuseum geweest. Blijft een leuk museum, ook voor jonge kinderen. Er is genoeg te zien, er zijn vaak verschillende tentoonstelling, zoals nu ook. Ik vind het museum niet duur, maar met een museumkaart is het helemaal makkelijk om er naar toe te gaan. Tip: kom vroeg, dan is het nog niet zo druk en kun je nog parkeren op het terrein voor de deur. Na ons, rond 10.30 uur, was de parkeerplaats al snel vol. Onze kleuter vindt de “achtbaan” het leukste, omdat je dan bijna botst en omdat het spannend is zoals hij zelf zegt. De attractie gaat niet hard, dus kleintjes kunnen er ook in, als ze zelf kunnen zitten. Maar het kan er wel donker zijn.

De musea die wij bezochten

Helaas hebben we De Stijl in de stad gemist, want er was zoveel te doen! We moesten wel weer naar huis voor onze peuterdochter die moe was en wilde slapen, maar alsnog hebben we veel gedaan. Je kunt er dus zo een dag naar toe als je wilt. Je mag je eigen eten en drinken meenemen, dat vind ik ook heel fijn.

Het nieuwe instituut

Het leukste reisje van Nederland

Bij Het nieuwe instituut mocht je “prutsen”. Zelf iets maken met de spullen die er lagen, zoals karton, paperclips, potloden en splitpennen. Onze kleuter maakte natuurlijk een trein.

Spoorwegmuseum

Het leukste reisje van Nederland

Natuurlijk bezochten we het Spoorwegmuseum zelf, maar er was ook een leuke smaaktest waarbij je echt een prijs kunt winnen. De vragen gingen bij ons over de Oriënt-Express. Het is als voorproefje van een tentoonstelling over smaak in juni.

Rembrandt

Het leukste reisje van Nederland

Onze kleuter had voor de vakantie een Rembrandt project op school en moest daarvoor een zelfportret maken, dat kun je ook precies doen in het museum. Het was er wel wat druk, er zijn maar een paar plekken om kinderen te laten werken, dus het tekenen sloegen we over. De kinderen konden wel op schilderijen van Rembrandt tekenen met whiteboardstiften, dat vonden ze leuk!

PreHistorisch dorp

Het leukste reisje van Nederland

Bij het verleden konden de kinderen graan malen, zodat het meel werd voor de broodjes die je buiten kon bakken bij het vuur. Een kwestie van geduld kweken, want het duurde wel even voordat ze gebakken waren. Heel goed natuurlijk en leuk om eens zelf te proberen.

Je kon op alle plekken een stempel halen voor je paspoort, zodat je uiteindelijk de eindbestemming kon halen: de sing-a-long. Helaas hebben we die dus niet bereikt.

Bekijk hier alle informatie over Het leukste reisje van Nederland. 

Het leukste reisje van Nederland

 

Spoorwegmuseum Utrecht; Het leukste reisje van Nederland