Het leukste reisje van Nederland

Het leukste reisje van Nederland

Het Spoorwegmuseum is altijd een leuk uitje voor een vakantie en voor ons dichtbij. Deze week in de voorjaarsvakantie zijn er zeven musea te bezoeken onder één dak tijdens Het leukste reisje van Nederland. We werden ervoor uitgenodigd.

Het leukste reisje van Nederland

‘Het leukste reisje van Nederland’ vindt 9 dagen plaats, van 22 feb 2020 t/m 1 mrt 2020. Er zijn zeven verschillende musea te bezoeken onder het dak van het Spoorwegmuseum. Dit jaar nemen de Stichting De Hollandsche Molen, Museum het Rembrandthuis, Mauritshuis, Museum de Lakenhal, Rijksmuseum, preHistorisch Dorp, De Stijl in de stad, Centraal Museum en Het Nieuwe Instituut je mee op de reis. Bekijk hier meer informatie.

Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum

We hebben een museumkaart, dus zijn we al best vaak in het Spoorwegmuseum geweest. Blijft een leuk museum, ook voor jonge kinderen. Er is genoeg te zien, er zijn vaak verschillende tentoonstelling, zoals nu ook. Ik vind het museum niet duur, maar met een museumkaart is het helemaal makkelijk om er naar toe te gaan. Tip: kom vroeg, dan is het nog niet zo druk en kun je nog parkeren op het terrein voor de deur. Na ons, rond 10.30 uur, was de parkeerplaats al snel vol. Onze kleuter vindt de “achtbaan” het leukste, omdat je dan bijna botst en omdat het spannend is zoals hij zelf zegt. De attractie gaat niet hard, dus kleintjes kunnen er ook in, als ze zelf kunnen zitten. Maar het kan er wel donker zijn.

De musea die wij bezochten

Helaas hebben we De Stijl in de stad gemist, want er was zoveel te doen! We moesten wel weer naar huis voor onze peuterdochter die moe was en wilde slapen, maar alsnog hebben we veel gedaan. Je kunt er dus zo een dag naar toe als je wilt. Je mag je eigen eten en drinken meenemen, dat vind ik ook heel fijn.

Het nieuwe instituut

Het leukste reisje van Nederland

Bij Het nieuwe instituut mocht je “prutsen”. Zelf iets maken met de spullen die er lagen, zoals karton, paperclips, potloden en splitpennen. Onze kleuter maakte natuurlijk een trein.

Spoorwegmuseum

Het leukste reisje van Nederland

Natuurlijk bezochten we het Spoorwegmuseum zelf, maar er was ook een leuke smaaktest waarbij je echt een prijs kunt winnen. De vragen gingen bij ons over de Oriënt-Express. Het is als voorproefje van een tentoonstelling over smaak in juni.

Rembrandt

Het leukste reisje van Nederland

Onze kleuter had voor de vakantie een Rembrandt project op school en moest daarvoor een zelfportret maken, dat kun je ook precies doen in het museum. Het was er wel wat druk, er zijn maar een paar plekken om kinderen te laten werken, dus het tekenen sloegen we over. De kinderen konden wel op schilderijen van Rembrandt tekenen met whiteboardstiften, dat vonden ze leuk!

PreHistorisch dorp

Het leukste reisje van Nederland

Bij het verleden konden de kinderen graan malen, zodat het meel werd voor de broodjes die je buiten kon bakken bij het vuur. Een kwestie van geduld kweken, want het duurde wel even voordat ze gebakken waren. Heel goed natuurlijk en leuk om eens zelf te proberen.

Je kon op alle plekken een stempel halen voor je paspoort, zodat je uiteindelijk de eindbestemming kon halen: de sing-a-long. Helaas hebben we die dus niet bereikt.

Bekijk hier alle informatie over Het leukste reisje van Nederland. 

Het leukste reisje van Nederland

Ik maak dankbaar gebruik van de museumkaart. Zeker in schoolvakanties, als ik vrij ben. Zo was ik nu een dagje naar het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Dagje Spoorwegmuseum

We reden de hele rit met de trein. Je kunt op Utrecht centraal overstappen op een speciale pendeltrein die naar station Maliebaan rijdt. Het Spoorwegmuseum dus. Je checkt uit en loopt met je museumkaart zo het Spoorwegmuseum in. Of je loopt een stukje terug en je koopt voor € 16,- een toegangsbewijs.

Grand depart Spoorwegmuseum

Op dit moment is er een speciale tentoonstelling over de Tour de France. In Utrecht start begin juli de Tour de France, de Grand depart dus. De treinen werden ingezet om materiaal van de Nederlandse renners in de tour te laten zien. Zo werd de posttrein bijvoorbeeld gebruikt om beelden te laten zien van de ploeg van de post. Een mooie tentoonstelling. Ik kon het niet laten om ook even een rondje te fietsen. Er werd stroom mee opgewekt. Maar waar die stroom voor werd gebruikt? Misschien voor die oude tv’tjes die er bij de jaren ’70 stoeltjes stonden?

Fietsen in het Spoorwegmuseum

De hele dag door zijn er voorstellingen te bezoeken in het theater. Deze zijn vooral voor wat oudere kinderen geschikt. Ik denk vanaf zo’n vijf jaar. Het wordt vaak door een persoon gespeeld en veel in gesproken. De voorstellingen spelen zich af in de trein. Deze kan ook echt bewegen over het podium.

Slapende dreumes in Spoorwegmuseum

Zoonlief vond het maar wat interessant, al die treinen. Zijn middagslaapje deed hij ook heerlijk tussen al die mooie glimmende beesten ;).

Overal in het museum is iets over de geschiedenis van de treinen te vinden. Je ziet het originele wachtlokaal van het spoor. Het Spoorwegmuseum is gebouwd in het oude station van Utrecht.
Ken je het oude bord van station Utrecht nog? Het is niet meer in gebruik, maar heeft wel een plek in het museum gekregen.

Oude bord station Utrecht

Als zoonlief kan lopen, gaan we zeker terug naar dit museum. Het is leuk voor alle leeftijden!

 

Spoorwegmuseum Utrecht; Het leukste reisje van Nederland