Ja, Boeien! WIN!

Ja, Boeien! WIN!

Weer eens een winactie voor jou als leraar! Geschikt voor het vo, po en onderwijs erna. Het boek Ja, Boeien! geeft antwoord op vragen als Hoe houd ik de aandacht van mijn leerlingen langer vast? Hoe kom ik zelfverzekerd en geloofwaardig over? Hoe behoud ik plezier in mijn werk en houd ik energie over aan het einde van de dag? 

Ja, Boeien! Het boek

Ondanks verschillen, hebben theater en onderwijs veel gemeen. In beide gevallen wil je het publiek – toeschouwers, leerlingen – boeien door een goede voorstelling of les over het voetlicht te brengen. Een acteur en een regisseur leren tijdens hun opleiding allerlei technieken om succesvol te kunnen zijn. Die technieken kun je in het onderwijs ook gebruiken. Dat vertelt Maike Pollaert dan ook in het boek Ja, Boeien!.

In het boek wordt het werk van een leraar met dat van een scenarioschrijver, regisseur en acteur vergeleken. Je krijgt antwoord op de volgende drie vragen:

·      Is het de moeite waard om mijn les te volgen?

·      Heb ik de regie en ben ik geloofwaardig?

·      Komt mijn boodschap over?

Je kijkt door een ‘theaterbril’ naar jezelf en maakt kennis met theatertechnieken die jouw lessen de moeite waard maken en waarmee je het beste uit je leerlingen haalt.

Overal in het boek wordt studenten aangehaald, maar je kunt hier ook zeker leerlingen lezen. Ik denk dat je het zeker kunt vertalen naar je praktijk in het vo of po.

Bekijk het boek hier

Over de auteur

Vanuit haar jarenlange ervaring als theaterregisseur heeft Maike veelgebruikte en bewezen technieken uit het theater vertaald naar oefeningen voor beter presenteren en lesgeven. Als opleidingskundige weet zij als geen ander hoe je dat doet op een manier waarbij de deelnemers zich deze materie snel eigen kunnen maken. Maike Pollaert werkte als opleidingskundige bij een lerarenopleiding en moest een docent observeren. Zijn les liep allesbehalve lekker. Op dat moment vervelend, maar het zette Maike aan het denken. Te vaak had ze docenten maar ook managers en leidinggevenden uit het bedrijfsleven zien strugglen tijdens presentaties.

Waarom leer ik die mensen niet wat ik als theaterregisseur mijn acteurs leer? Ook zij hebben baat bij het toepassen van theatertechnieken.”

En daar ging ze mee aan de slag.

Wat vind ik?

Ja, Boeien! WIN!

Het boek ziet er aantrekkelijk uit, het is niet dik en ligt lekker in de hand. Er is kleur gebruikt, waardoor het ook mooi eruit ziet. De letters van de langere teksten zijn wel wat klein. Fijn dat in het voorwoord staat dat je geen “trucje” doet of toneel hoeft te spelen. Het zijn juist mooie technieken die je kunt inzetten om de aandacht van de leerlingen te krijgen en vast te houden. Denken we niet allemaal aan die leraar die zo mooi kon vertellen? Een handige tip die ik lees in het boek is om de lesdoelen op te knippen. Dus uitleg – werken (eventueel met een fijne werkvorm) en dan weer uitleg – werken. Je leert ook beter verhalen vertellen, met spanning, handig voor bijvoorbeeld geschiedenis toch? Achterin vind je bijlages met toelichting op stemgebruik en lichaamstaal, een personage aannemen en eentje die ik zeker belangrijk vind: ontspannen in de aandacht staan.

Win

Bedankt voor alle reacties! De prijs is vergeven. Mocht je hem boek alsnog willen aanschaffen, bestel hem dan via www.pepp-r.nl/boek.