Stop met het bemoeien met ons vak

Stop met het bemoeien met ons vak

Er was weer eens een Twitterrelletje, deze keer over de Week van de Lentekriebels. Ik roep bij deze: STOP MET HET BEMOEIEN MET ONS VAK! Wij zijn de professionals en hebben ons ook aan standaarden, zoals de kerndoelen te houden. Maar alles voor die tere kinderzieltjes toch? Het geeft bij mij maar weer eens aan dat we juist kennis moeten blijven overdragen, zodat kinderen weerbaar worden én ook leren de nuance op te zoeken en zaken van meerdere kanten kunnen bekijken.

Stop met bemoeien

We leven kennelijk in jaren waarin iedereen en z’n moeder een plasje over het onderwijs wil d0en. Het is niet de eerste keer dat er commentaar is op de Week van de Lentekriebels (vaak vanuit religieuze hoek), maar nu wordt het nog erger geframed door extreem rechts. Alsof wij leraren er persoonlijk op toezien dat kinderen S E K S met elkaar hebben in de klas. DUS NIET. Juist niet. Wat denk je nou zelf?

Vroegâh had je aanzien als leraar, werd het gezien als een geweldig belangrijk vak en liet je het wel uit je hoofd om commentaar op het lesgeven te hebben. En nu? Steeds vaker worden we weggezet. Ik vind het zorgelijk.

Geen leraren meer

Maar ik zou zeggen, lekker zo doorgaan met het framen van leraren, dan is er straks al helemaal geen een meer over. En dan?

Kennis, kennis, kennis

We moeten ons vak kunnen en blijven uitoefenen. Dit soort relletjes geven alleen maar aan dat we knetterhard nodig zijn in de klas! Kinderen voeden met kennis, zodat ze zelf gedegen keuzes kunnen maken en niet enkel door “onderzoek” op internet te doen. Om nog maar niet te spreken van de TikTok filmpjes die ze tegenwoordig kijken. Wat denk je dat daarin te zien is? Ik zou toch kiezen voor onderwijs hoor ;).

Kerndoelen

De kerndoelen in het onderwijs, waarin staat wat we leerlingen moeten onderwijzen, zijn er niet voor niets. Dit is de kennis die ze in ieder geval nodig hebben. Dus ja, ook juist seksuele voorlichting, op het niveau van het kind, geschikt voor die leeftijd. Lees ook maar eens mijn blog waarin staat dat het om veel meer draait dan alleen seksualiteit, zoals bijvoorbeeld inclusie en diversiteit. Kinderen leren juist om eerder nee te zeggen als er iets gebeurt dat ze niet fijn vinden. En ze beginnen vaak juist later aan seksuele handelingen, lees maar eens dit stuk. En zelfs Hester Zitvast van de Telegraaf is het met ons eens, lees maar eens hier

Laat ons met rust

Dus alsjeblieft, laat ons gewoon ons vak uitvoeren, zullen we ook niet zeggen hoe je dat van jou moet uitvoeren. Dit gedoe kost ons veel te veel tijd en die hebben we al amper. Geef ons de tijd om goede lessen voor te bereiden en dan zal je zien dat we echt wel weten wat we doen.