Kerstdiner in de klas: do's and don'ts

Kerstdiner in de klas: do’s and don’ts

Door Willemijn. Het kerstdiner in de klas komt er weer aan voor veel scholen. Sommige scholen houden een kerstontbijt, maar de meeste hoor ik over een diner. Wat zijn de do’s and don’t oftewel, wat moet je wel doen en wat is geen succes.

Kerstdiner in de klas

Bij het kerstdiner als kerstviering denk je aan gezellig samen eten, meestal neemt iedereen iets mee en wordt dat gezamenlijk opgegeten. In dit uurtje, of meer, kan er heel veel goed gaan, maar ook heel veel fout. Ik vroeg eens rond op Facebook voor jullie adviezen. Deze do’s and don’ts kunnen voor het diner of een ontbijt.

Kerstdiner Do’s

Als eerste een opsomming van de successen. We beginnen dus positief.

Intekenlijst

Het is heel verstandig om een intekenlijst op te hangen voor het kerstdiner in de klas. Er zijn verschillende soorten intekenlijsten. Als eerste de lijst waar al gerechten op staan, zodat de ouders alleen hun naam er op hoeven te schrijven. Dan heb je de lijst waar op staat: x aantal voorgerechten, x aantal hoofdgerechten en x aantal toetjes. Deze lijst hebben wij dit jaar hangen. Je kunt ook helemaal de vrijheid geven en een lege lijst ophangen.

Leuke tip: maak het overzicht in de vorm van een kerstboom en zorg voor een gerecht per kerstbal. 

Taakverdeling

Een heel leuk idee werd verteld op Facebook: laat vaders ober spelen! Omdat moeders al zoveel helpen, is het leuk als de vaders hierin een rol krijgen. Natuurlijk mogen moeders ook helpen. Mochten de ouders van jouw klas niet zo meewerkend zijn, kun je de leerlingen ook deze taak geven. Iemand moet drinken uitdelen, andere kunnen eten uitdelen. Een gastheer of gastvrouw bij de deur die iedereen welkom heet.

Eten en drinken pakken

Laat de leerlingen in groepjes steeds iets te eten pakken. Je kunt ook afspreken hoeveel eten ze mogen pakken. Bijvoorbeeld 2 of 3 kiezen en dan de volgende ronde weer. Zo doe ik het altijd in de klas en dat is een succes. Tijdens het diner deel ik drinken uit, zodat de leerlingen zich daar geen zorgen over hoeven te maken.

Haardvuur en muziek

Tijdens het eten is het ideaal om een haardvuur op het digibord aan te zetten. Er zijn ook haardvuren te vinden op YouTube waar je ook kerstmuziek bij hebt. Via deze link kom je bij een video van een uur met Michael Bublé kerstmuziek bij een haardvuur.

Voorlezen

Tijdens het kerstdiner, of als je een pauze inlast, kun je een (kerst)verhaal voorlezen. Je kunt het verhaal over de geboorte van Jezus vertellen, maar er zijn nog veel meer winterverhalen die ook heel goed kunnen. Je kunt ook gewoon voorlezen uit het voorleesboek waar je overdag ook uit voorleest. Bij thema kerst vind je allerlei leuke kerstboeken.

Kerstkaartjes

Op Facebook kwam ook het idee naar voren om voor elk kind een kaartje te maken. De leerkracht deel de kaartjes uit waar de namen van de leerlingen op staan. Je schrijft dan een kerstboodschap voor die leerling op en zo krijgt iedereen een kaartje.

Don’ts kerstdiner in de klas

Soms gaat er ook iets mis, kan gebeuren, maar je kunt dit eerst even lezen om dit te voorkomen.

Hoeveelheid eten

Ouders maken vaak veel te veel eten. Communiceer duidelijk met ouders hoeveel ze van een bepaald gerecht moeten maken. Soms vergeten ze gewoon dat er nog meer ouders zijn die hoofdgerechten maken. Iets populairs als worstenbroodjes zou ik voor ieder kind 1 voorstellen, maar een lasagne hoeft niet voor 30 personen. De helft daarvan is al meer dan genoeg.

Daarnaast is het verstandig om ouders te vragen om na te denken om een goede verdeling tussen zoete en zoute gerechten.

Soort eten

Tegenwoordig zijn steeds meer kinderen vegetariër, denk ook aan gerechten zonder vlees. Er zijn zoveel gerechten die makkelijk zonder vlees kunnen. Daarnaast zijn ook niet alle gerechten een succes. Soep werd genoemd als niet zo populair en ik heb ondervonden dat pastasalade niet zo’n succes was. Dit zou natuurlijk wel een succes in jouw klas kunnen zijn. Dat kunnen de ouders het beste zelf overleggen.

Echte kaarsjes

Het is heel sfeervol om kaarsjes op tafel te zetten, maar levensgevaarlijk! Gebruik waxinelichtjes op batterij of leg een snoer met lichtjes op tafel. Met het lichtsnoer hebben de leerlingen ook meteen meer licht dat op hun bord schijnt. Zien ze ook nog eens wat ze eten!
Dit waren alle do’s en don’ts die ik verzameld heb. Heb jij nog meer goede tips?

 

Kerstdiner op school; Do's en don'ts om het kerstdiner tot een succes te maken

Uitgelichte Afbeelding van Yuganov Konstantin/Shutterstock