Kerstmarkt op school

Kerstmarkt op school

Kerstmarkt op school als een mooie kerstviering. Waarom een kerstmarkt organiseren en hoe regel je alles? Sharona zet wat tips op een rij.

Kerstviering, een gezellig jaarlijks terug kerend feest. Gezellig samen met je klas aan een kerstontbijt/lunch/diner. Of misschien wel een lichtjestocht door de wijk, een opvoering van het kerstverhaal door verschillende kinderen uit verschillende groepen of misschien toch een kerstmarkt? Laten we die laatste optie eens beter bekijken!

Kerstmarkt op school

De kerstviering, mijn favoriete feestje van het schooljaar. De magie van de kerstviering begon voor mij al tijdens mijn eigen basisschooltijd. O, wat vond ik het als kind toch spannend en magisch om ‘s avonds naar school te mogen! In het donker, overal gezellige lichtjes aan en dan heerlijk eten met elkaar.

Vorig jaar was het eerste jaar dat mijn oudste dochter ook kon genieten van dit magische feest. En niet alleen van het traditionele kerstdiner, nee ze plakten er een kerstmarkt aan vast. Super leuk, want op deze manier werden alle ouders, opa’s/oma’s en andere belangstellende betrokken bij de kerstviering.
En heel stiekem (de kinderen hebben het echt niet doorgehad) leerden ze daardoor ook nog wat!

Bekijk inspiratiefoto’s hier. 

Kerstdiner in de klas

De voorpret voor het kerstdiner begon al even ervoor. Samen met dochterlief konden we een bal van de kerstboom pakken en kiezen wat we wilden maken voor het kerstdiner. Lekker overzichtelijk voor iedereen, want je kon precies zien wat er nodig was, wat al geregeld was en wat nog aandacht verdiende. En om te voorkomen dat iemand zich heel erg gedwongen voelde iets verplichts te maken, waren er ook lege ballen waar je een eigen keuze op kon noteren.
Bij de peuterspeelzaal pakten ze het helemaal slim aan. Als iedereen een stuk of 5 hapjes meebrengt heb je al gauw een overschot aan eten in de klas. Daarom werd er ook decoratie voor de tafel gevraagd, om alles extra leuk aan te kleden.

Kerstmarkt

Terwijl de kinderen heerlijk aan het genieten waren van hun kerstdiner, werden ondertussen al wat voorbereidingen getroffen voor de kerstmarkt. Ouders stookten een lekker vuurtje op het schoolplein, de ouderraad bemande een kraampje waar wat te drinken/eten gekocht kon worden en de muziekinstallatie stond klaar. Gezelligheid alom en de kerstmarkt was nog niet eens begonnen!
Niet alleen deze avond werd er door allerlei mensen hard gewerkt voor de kerstmarkt, maar eerder al door de kinderen. De afgelopen weken waren ze erg betrokken geweest bij de inhoud van de kerstmarkt.

Goede doelen

Een van de doelen van de kerstmarkt was (naast het verbinden van iedereen) het verdienen van wat geld. Geld dat deels gebruikt zou worden voor een schooldoel en deels voor een goed doel. Onze school vindt het belangrijk om kinderen in de decemberperiode mee te geven dat je ook iets voor een ander kunt doen en steunt daarom goede doelen.

Kerstbal voor een ander

Het start met de kerstboomactie, waarbij je een kerstbal kunt pakken met daarop een jongen/meisje met een  leeftijd. De kinderen die (anoniem) op deze ballen staan, zijn kinderen die leven in armoede. De bedoeling is dan om voor dit kind een cadeautje te kopen en in te pakken zodat ze met de kerst verrast kunnen worden. Een heel mooi initiatief om met je kind te doen.
Tijdens de kerstmarkt is er dus ook nog ruimte voor een goed doel, dit jaar voor een school in Kenia, waar de directrice op werkbezoek zou gaan.
Maar er zijn natuurlijk nog meer goede doelen voor scholen waar je aan kunt denken.

Voorbereiding kerstmarkt op school

De voorbereiding voor de kerstmarkt vraagt iets van jou als leerkracht, maar ook van de kinderen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf een te gekke knutsel/activiteit te bedenken en dit verder met de kinderen uit te werken, of je zet de kinderen aan het werk en laat ze wat mogelijkheden bedenken.
Het zet de kinderen aan tot creatief denken, ze werken samen, het maakt ze eigenaar van het proces en geeft ze verantwoordelijkheidsgevoel (want ze willen natuurlijk dat hun klas het meeste verdient). Laat kinderen zich niet alleen beperken tot een knutsel (kost vaak ook extra tijd om te maken), maar laat ze ook eens nadenken over een leuke activiteit die er te doen is in de klas (voordeel: kan je tijdwinst opleveren omdat de voorbereiding daarvoor minder is).

Toch even wat inspiratie opdoen over wat er mogelijk is voor kerst in de bovenbouw? Blogger Manon geeft je wat ideetjes.

Kerstmarkt activiteiten

Zoals hierboven al genoemd kun je verschillende dingen bedenken om te doen voor de kerstmarkt. Wat wij erg leuk vonden was dat er een grote diversiteit in de school was. Er waren klassen die knutsels te koop hadden, klassen waar je iets kon doen en klassen die zorgde voor wat te eten.
Slimme zet, want als je alleen maar knutsels door de hele school verkoopt, heb je de kans dat je minder ophaalt. Want heel eerlijk, zou jij een knutsel kopen van een kind wat niet van jou is?

Deze dingen kwamen wij onder andere tegen in de school:

  1.  Zelfgemaakte kerstversiering door de kleuters van brooddeeg en papier. En natuurlijk de versierde glazen potjes.
  2. Cakejes versieren, heel slim gedaan. Een plakje cake koste 20 cent en elke toevoeging die je erop wilde doen 5 cent. Denk daarbij aan hagelslag, slagroom of smarties.
  3. Grabbelton, doet het altijd goed! Een magneet voor jonge kinderen.
  4. Kerstliedjes zingen. Als je mee wilde zingen/kijken gaf je daar een vrijwillige bijdrage voor.
  5. Dansen op just dance voor een kleine bijdrage.
  6. Kerststalletjes gemaakt door de bovenbouw.

Maar de volgende dingen zouden ook heel leuk kunnen zijn:

  1. Oud Hollandse spelletjes
  2. Schminken
  3. Een bak met water neerzetten, met daarin een klein borrelglaasje. Lukt het je om een muntstuk hierin te laten vallen? Dan krijg je, je inleg dubbel terug. Lukt het niet? Dan heeft het goede doel weer een centje erbij!
  4. Foto’s maken met een kerstman, rendier of ander leuk verkleed persoon. Wie weet is er wel een handige ouder die een fotobord kan maken. Je weet wel, z’n bord waar je, je hoofd door heen steekt en dan een ander lijf hebt. Handig om te hebben, de volgende kersteditie tover je het weer tevoorschijn.

Organisatie kerstmarkt

Nu denken jullie vast, hoe gaan we dat organiseren? Er is van alles te doen in de klas en andere klassen. Moeten we dan alle kinderen in onze klas laten? Moeten we als leerkrachten het alleen doen? Ouders inschakelen?
Natuurlijk zijn er diverse mogelijkheden en hebben ze allemaal hun voors en tegens.

Wat ik sterk vond aan de kerstmarkt die wij bezochten is de samenwerking tussen de kinderen. De leerkracht was aanwezig en hoe hoger de groep hoe meer op de achtergrond. De kinderen waren dus echt van begin tot eind verantwoordelijk voor hun product/dienst. En dan natuurlijk niet alle kinderen tegelijk. In toerbeurten.
Je kunt er voor kiezen iedereen verplicht een stukje mee te laten helpen of je geeft de kinderen de keuze. Sowieso hielpen de kinderen waarvan er geen ouders/andere belangstellende er waren in de klas, zodat er op deze kinderen wel toezicht was.

Het leuke aan dat kinderen dit allemaal zelf regelen en doen is, dat ze heel open en enthousiast zijn. Ze doen heel erg hun best jou in hun klas te laten kijken. Het is ook wel heel moeilijk dat te weigeren als ze je het heel netjes vragen!

Loterij

Een van de leukste onderdelen van de kerstmarkt vonden de kinderen toch wel de loterij. Er waren namelijk hele leuke prijzen te winnen! De hele avond werden er door kinderen van de bovenbouw lootjes verkocht. Een hele goede oefening in mensen netjes aanspreken, omgaan met geld en het secuur afhandelen van de lootjes (ze moeten dan natuurlijk ook wel in de bak terecht komen ;) ).

De te winnen prijzen stonden allemaal in een vitrinekast, waar de kinderen wiens lootje getrokken was uit konden kiezen. En het leukste van alles was, de meeste prijzen waren geen fysieke prijzen, maar ‘diensten’ van leerkrachten of directie. Zo was er onder andere de keuze uit een juf die ‘s avonds de kinderen een keer zou komen voorlezen. Of je kon kiezen voor een schoolontbijt geregeld en geserveerd door de directrice. Bijna iedere leerkracht had wel iets leuks verzonnen passend bij zijn/haar talenten.

Wat kinderen leren door de kerstmarkt

Ik gaf het eerder al een beetje aan, de kinderen leerden stiekem heel veel, zonder dat ze het zelf heel erg door hadden. De cakejes bijvoorbeeld werden door kinderen van groep 5 verkocht. Helemaal officieel met een kassa bij de deur van het lokaal. Samen met het kind wat jou geholpen had liep je naar de kassa waar het rekenen begon. Eerst het optellen van de diverse bedragen en daarna het terug tellen van het wisselgeld.  Hoe betekenisvol wil je het hebben?

Zelfs de kleuters pakten trots het geld voor hun eigen kunstwerkjes aan. Door drukte en de hoeveelheid kleuters hielpen hier overigens wel een paar ouders mee. Zeker aan te raden.
Wat de kinderen op deze manier ook leren (van de kleutergroep af al) is het hoe spreek je mensen aan? Hoe reageer je op ze en hoe kun je ze verder helpen? En ook het samenwerken stond heel erg centraal deze avond.
Kinderen leren ook creatief en out of the box te denken, want hoe leuker/specialer je dienst/product is hoe groter de kans dat je goed verkoopt.

Samenwerking peuterspeelzaal

In onze school is ook een peuterspeelzaal. Deze werd bij de avond betrokken door tijdens de kerstmarkt ook open te zijn en gemaakte knutseltjes van de peuters te verkopen. Onze peuter vond het leuk om ‘s avonds even naar het schooltje terug te mogen om haar knutseltjes op te halen.

Een slimme zet van de school, want op deze manier maken ouders die nog geen kinderen op de basisschool hebben ook meteen kennis met jouw school. Want als je toch even op de peuteropvang je knutsel op gaat halen, loop je vaak toch even een rondje door de school. Alleen al omdat de gezelligheid zo aanlokkelijk is!

Al met al een hele leuke gezellige avond, met een super kerstmarkt. Ik kan nu al bijna niet wachten op de kerstmarkt van dit jaar. En zeker weten dat mijn kleuter daar ook weer vol van gaat genieten!

Kerstmarkt op school organiseren + tips plan van aanpak

Uitgelichte Afbeelding van Mostovyi Sergii Igorevich/Shutterstock