Leerzame spellen vanaf 8 jaar

Leerzame spellen vanaf 8 jaar

Door Cynthia. Er zijn inmiddels wel honderden kinderspellen op de markt. Wat zijn nou leuke en leerzame spellen? Vandaag geef ik je 5 verrassende tips voor leerzame spellen voor kinderen van 8 jaar.

Mijn naam is Cynthia Lukassen en ik schrijf op mijn blog Cynspirerend.nl over moederschap en bordspellen. Wij hebben thuis inmiddels meer dan 200 bordspellen (oeps!) en mijn dochter heeft zelfs haar eigen spelletjeskast. Ja, we zijn echte spellengekken. 😉

Een dagje school in spelletjes

Om te illustreren hoe leerzaam kinderspellen zijn, heb ik een gevarieerd dagje vol leerzame spellen voor kinderen van 8 jaar samengesteld. Ideaal voor een educatieve vakantiedag, een uitdagend weekendje of als er weer een lockdown plaats vindt in de toekomst. Dat laatste hoop ik van harte van niet, maar toch. Dan ben je vanaf nu in ieder geval voorbereid.

Wat zijn leerzame spellen voor kinderen van 8 jaar?

Leerzame spellen zijn spelletjes waar je iets van opsteekt en die goed zijn voor je ontwikkeling. Dit kan voor je rekenvaardigheid zijn of je taalvaardigheid. Maar ook fysieke ontwikkeling, ruimtelijk inzicht en logisch nadenken zijn vaardigheden die elk kind kan trainen op school… en thuis met spelletjes dus. Laten we aan de leerzame dag vol spelletjes beginnen!

SPEL 1: Kinderyoga kaarten

SPEL 1: Kinderyoga kaarten

  • Soort spel: kaartspel met yoga houdingen
  • Wat gaan we doen: gymend dieren na doen

Bekijk hier een voorbeeld.

Wat is er leerzaam aan dit kinderspel?

Een fijne manier om de thuis schooldag te beginnen, is om eerst even te kletsen, te bewegen en rustig op te starten. Naar aanleiding van de vragen op deze yogakaarten kaarten kunnen jullie even rustig de dag bespreken. Hoe voel je je? Heb je er een beetje zin in vandaag? Daarna gooien jullie je lekker in wat houdingen, zoals de krab, de hond en de vlinder. Daarna ben je fris, soepel en fruitig om de leerzame spelletjesdag te beginnen!

SPEL 2: Smart Farmer

Smart Farmer

  • Soort spel: puzzelspel
  • Wat gaan we doen: puzzelend ruimtelijk inzicht

Bekijk het spel hier

Wat is er leerzaam aan dit kinderspel?

Tijd voor focus en om het ruimtelijk inzicht te vergoten. De puzzels van Smart Games zijn daarvoor sowieso een aanrader en vandaag gaan we aan de slag met Smart Farmer. Je hebt hekken, dieren en een boekje vol puzzels. Lukt het jou om de dieren op de juiste manier in de weide te zetten? Er is maar één oplossing voor elke puzzel en er zijn 5 moeilijkheidsgraden, zodat je het spel kunt aanpassen op het niveau van je kind. Na de eerste opdracht begeleid te hebben, kan je kind dit rustig in zijn ééntje af. Tijd voor jou om even een was te draaien, de lunch voor te bereiden of wat me-time te pakken.

SPEL 3: Koala Karts

  • Soort spel: Bordspel
  • Wat gaan we doen: Racend rekenen

Bekijk het spel hier

Wat is er leerzaam aan dit kinderspel?

Na een gefocust puzzelspel wordt het tijd voor een beetje losse, vrolijke rekenoefeningen. We gooien wat koala’s in karts en gaan aan het racen. Hoewel je misschien niet direct verwacht dat een race bordspel leerzaam is, moet je met de dobbelstenen telkens vermenigvuldigen. En dat mag je kind natuurlijk doen. Bij elke worp. Een ideale manier om ongemerkt de tafels een beetje te oefenen. En vooral even flink lol te hebben met elkaar. 😉

SPEL 4: Cortex Challenge

  • Soort spel: Dobbelspel
  • Wat gaan we doen:  denkspelletjes met tijdsdruk

Bekijk het spel hier

Wat is er leerzaam aan dit kinderspel?

Tijd om je hersenen weer flink aan het werk te zetten. Tijdens Cortex Challenge schakel je razendsnel van geheugenspellen, naar ruimtelijk inzicht en naar logisch denken. Al puzzelend probeer je al je vaardigheden in te zetten om de anderen af te troeven.  Heb jij als eerste al jouw hersenhelften getraind en al je puzzelstukjes op een rij? Dan ben je de grote winnaar van het spel! En ja, dit spel is ook een uitdaging voor alle papa’s en mama’s die thuisonderwijs geven. Ook een beetje hersentraining voor ‘de oudjes’ dus. 😉

SPEL 5: Escape Your House

  • Soort spel: Escape room spel
  • Wat gaan we doen: Ontsnappen uit huis

Bekijk het spel hier.

Wat is er leerzaam aan dit kinderspel?

Als afsluiter van deze leerzame schooldag is het weer tijd om lekker te bewegen. Met Escape Your House bouw je binnen 15 minuutjes te huis om naar een echte escape room voor thuis. Je moet samenwerken, puzzelen en door het huis rennen om de sloten open te maken. Lukt het jullie om binnen 15 minuten uit het huis te ontsnappen? Dan is het de hoogste tijd om die deur open te gooien en lekker buiten te gaan spelen! 😉

Ik hoop dat deze leerzame spelletjes te de inspiratie geven om eens lekker een spel te doen met je kind. Er zijn zoveel leuke spellen voor kinderen!

Wil je nog meer inspiratie op doen? Kijk dan ook eens naar de Kinderspellen Top 10 van mijn dochter voor meer heerlijke en leerzame spellen voor kinderen.

Er staan affiliate links in dit blog.