leestips voor leerkrachten

Leestips voor leerkrachten

Door Willemijn. De vakantie is begonnen of bijna begonnen. En dan heb je ineens zeeën van tijd! Tijd om eens een boek te lezen. In deze blog een aantal leestips voor boeken die je tijdens je vakantie kunt lezen.

Leestips voor leerkrachten

Ik heb vijf leestips voor je klaar staan, heel gevarieerd, zodat er voor iedereen wel een boek bij kan zitten dat aanspreekt. Het zijn geen kinderboeken, die lezen we dan wel weer de rest van het jaar. Of toch er tussendoor. De leestips staan in willekeurige volgorde.

Vissen praten niet – Tine Bergen

Vissen praten niet - Tine Bergen

Op een donderdagmorgen eind augustus staat de politie bij Flo aan de deur. Ze wordt verdacht van moord op David De Vadder, de vader van een van de kleuters uit haar klas. Flo wordt meegenomen voor een gesprek over de voorbije zomer.

Een gesprek over blauwe plekken op kinderruggen, temperamentvolle vakantieliefdes, chocolade en doodsbedreigingen over de babyfoon.

Een gesprek dat niet alleen haar leven maar ook dat van heel wat anderen onherroepelijk zal veranderen. Flo leert wat ze eigenlijk al wist: dat er ergere zaken zijn dan van moord verdacht worden. Een gesprek dat uiteindelijk vooral gaat over wat wordt gezwegen. Want vissen praten niet.

Een bloedstollende thriller, met een leerkracht als hoofdpersonage. Een echte pageturner, want je weet pas echt wat er gebeurd is, als je de laatste bladzijde hebt gelezen. 

Bekijk het boek hier.

Verknocht – Lisette Jonkman

Verknocht - Lisette Jonkman

Na Verkikkerd en Verslingerd van Lisette Jonkman is Lucy terug in het langverwachte laatste deel Verknocht, een heerlijke feelgoodroman waarin ze op een kruispunt in haar leven staat…

Lucy gaat naar Toscane om mee te werken aan een film. Ze doet de visagie van de beroemdste acteur van Nederland, Aris. Een buitenkans! Niet dat Lucy Aris leuk vindt, trouwens. Aris is gewoon goed voor haar netwerk. Meer niet. Eenmaal thuis lijkt het alsof haar vriend Olivier zich steeds verder van haar afkeert. Is hij jaloers, of is er een andere reden? Lucy wordt afgeleid door haar studielast, de bruiloft van twee vrienden en ze maakt zich zorgen om haar beste vriendin. Zo ziet ze over het hoofd wat écht belangrijk is. Pas als het bijna te laat is, ontdekt ze hoe groot haar probleem precies is…

Verknocht is het derde deel in deze serie geschreven door Lisette Jonkman. De eerste delen zijn Verkikkerd en Verslingerd, ook tips!

Bekijk het boek hier

Lees ook: Woordrijtjes lezen zo maak je het leuk

Horen zien zwijgen – JD Barker

Horen zien zwijgen - JD Barker

Al ruim vijf jaar terroriseert een moordenaar de inwoners van Chicago. Zijn modus operandi is altijd dezelfde: hij straft zondaars door hun kinderen te ontvoeren. De volgende dag ontvangen de ouders een pakketje met daarin een oor. De dag daarna volgen de ogen. Tenslotte de tong. Wanneer op het lichaam van een verkeersslachtoffer een pakketje met een afgesneden oor wordt gevonden, weet detective Sam Porter twee dingen: 1) Dit is de moordenaar die hij zoekt, 2) hij heeft 72 uur om het laatste slachtoffer te vinden, de vijftienjarige Emory, voor zij aan uitdroging overlijdt. Op het lichaam van de moordenaar wordt ook een dagboek aangetroffen dat Emorys locatie prijsgeeft. Maar iets blijft aan Porter knagen. Was de aanrijding wel een ongeluk? En is de overleden man inderdaad de seriemoordenaar, of loopt de echte killer nog vrij rond?

Horen zien zwijgen is een spannende thriller, ook wel luguber genoemd in recensies. Het leest als een trein en het boek staat garant voor uren leesplezier.

Bekijk het boek hier

Molly en het kattencafé – Melissa Daley

Molly en het kattencafé - Melissa Daley

Wanneer de jonge cypers Molly haar baasje verliest, wordt ze herplaatst in een huis met drie katten-hatende honden. Ze besluit het heft in eigen poot te nemen en een nieuw thuis te vinden. Maar als ze na een lange tocht door de hobbelige straten van Stourton loopt, lijkt een nieuw huis verder weg dan ooit…

Tot op een dag café-eigenaresse Debbie haar vindt. Net als Molly is ook Debbie zoekende. Pas gescheiden en met een dochter om voor te zorgen, doet ze alles wat ze kan om haar kwakkelende café draaiende te houden. Maar niet alleen financieel is het lastig, Debbie wordt ook tegengewerkt uit onverwachte hoek. Is de oplossing misschien dichterbij dan ze denkt? Zal het Debbie en Molly lukken om het tij te keren en het eerste kattencafé van de Cotswolds te openen? 

Een liefdevolle roman met een kat in de hoofdrol. 

Bekijk het boek hier.

Lees ook: De Voorleesexpress hulp voor kinderen met een taalachterstand

Mag ik even iets tegen je aanhouden – Japke-d. Bouma

Mag ik even iets tegen je aanhouden - Japke-d. Bouma

Waarom praten we zo raar? Zo vind je ‘passie’ tegenwoordig bij de bakker, hebben volwassen vrouwen het over hun ‘vriendinnetje’ en ‘mannetje’ en komen ze bij de politie ‘ter plaatse’ in plaats van dat ze ergens arriveren. Gek wordt een mens ervan! Gelukkig hebben we Japke-d. Bouma, die zich hier samen met ons hooglijk over verbaast en telkens weer de juiste vragen stelt. Want waarom eigenlijk al dat Engels? Hoezo zeggen we ‘cashback’ als we ‘geld terug’ bedoelen? Wat komt er voor taal uit de oven van Heel Holland Bakt? Waarom klinken jeukwoorden als ‘living’ en ‘master bedroom’ op Funda ineens wel lekker? Op rake en uiterst geestige wijze neemt Japke-d. Bouma onze taal onder de loep, de grootste taalergernissen, maar ook de pareltjes. Een heerlijk stukje taalbeleving.

Leerkrachten zijn veel met taal bezig, dit lijkt me een heel fijn boek om te lezen. Tip: hij staat ook in de VakantieBieb (app). Daar kun je hem gratis lezen t/m 31 augustus 2019.

Dat waren alle leestips voor deze blog. Er zijn nog veel meer mooie, ontroerende, spannende en grappige boeken. Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd met deze vijf tips.