Lequ, een nieuw magazine voor kinderen over lezen

Lequ, een nieuw magazine voor kinderen over lezen WIN

Lequ is een magazine met de mooiste fragmenten uit kinderboeken, strips en informatieve boeken. Speciaal voor leerlingen van groep 3 tot en met 8. Je kunt een pakket voor je klas winnen: voor de middenbouw en één voor de bovenbouw. 

Lequ, wat is het?

Lequ is een magazine over lezen en boeken vol met de mooiste fragmenten uit kinderboeken, strips, informatieve boeken nog meer. Er zijn twee versies: voor de middenbouw en voor de bovenbouw. Ideaal om tijdens het voorleesmoment aan de klas te gebruiken om kinderen warm te maken voor een boek. Enig nadeel is dat je het liefst alle boeken uit het magazine in de klas wilt hebben, omdat de kinderen het ook echt graag willen lezen.

Leerkrachtdeel

Wat ik ontzettend fijn vind is dat er een speciaal leerkrachtdeel is van het magazine. Je krijgt dan hetzelfde magazine als de kinderen, maar de zijkanten zijn vergroot, zodat je daar lestips en bijvoorbeeld tips voor andere boeken leest. Zo kun je helemaal zelf bepalen hoe je het inzet. Je kunt het meegeven aan de kinderen, individueel met kinderen aan de slag, je eigen kennis over boeken opkrikken, of ideeën opdoen om aan leesplezier en leesbevordering te werken in je eigen klas.

Lequ

Wat krijg je in een proefpakket voor de leerkracht?

Het pakket bestaat uit 25 tijdschriften, een leesboek en een tijdschrift voor de leerkracht. Ik kreeg het boek Het pungelhuis van Annet Huizing erbij en natuurlijk staat er een fragment in het magazine waardoor je echt zin krijgt om het boek te lezen. Via een QR code in het magazine, die je op meerdere plekken vindt, kun je ook een leesfragment beluisteren.

Bekijk het op Lequ | Maakt je wereld groter

Maar ik heb al een leesmethode!

Wij hebben zelf de nieuwe Estafette op school, maar ik vind dat Lequ er heel goed naast kan. Ik zet het in tijdens het voorleesmoment in “mijn” groep 6. Het draait echt vooral om leesplezier en leesbevordering om kinderen aan te zetten tot lezen. De leesscores in Nederland gaan steeds meer achteruit en dat komt voornamelijk omdat 15-jarigen steeds minder plezier in lezen hebben, blijkt uit het PISA onderzoek. Ik vind leesplezier ook enorm belangrijk, de anderstaligen kinderen in mijn klas pikken daar ook veel woorden mee op. Mijn doel voor dit schooljaar is dan ook voor elk kind een boek vinden dat ze leuk vinden om te lezen. Daar ben ik hard voor aan het werk, we praten veel over boeken, hebben extra aandacht besteed aan lezen in de Kinderboekenweek en sporen kinderen tijdens ouder-/kindgesprekken aan om naar de bibliotheek te gaan.

Ik zet het tijdschrift dus in om boeken te promoten en dat kan prima naast je begrijpend lezen methode. Er staan ook korte activiteiten voor boekpromotie, die zijn makkelijk in te passen. En ik gebruik het dus tijdens het voorleesmoment aan de klas.

Activiteiten met boeken

In het magazine staan ook leuke activiteiten die je met je klas kunt doen ter bevordering van het lezen, zoals de boekensushi. Ik beheer het Kinderzwerfboekstation bij mij op school. Ik had weer allerlei nieuwe boeken gekregen en heb de leerlingen uit onze klas een boek mee gegeven. Dan weten ze van het station af en kunnen ze ook zelf zo nu en dan komen neuzen. Ik houd mijn collega’s op de hoogte van de nieuwe boeken in de kast en dat ze ook zo nu en dan wat mee kunnen geven aan de kinderen.

De boekensushi kwam dus heel goed van pas om te bepalen welk boek ze wilden lezen. Het idee is dat de kinderen een boek krijgen: er een paar minuten aan “snuffelen”: voorkant en achterkant bekijken, doorbladeren, illustraties bekijken. Dan geven ze het boek door en bekijken zo nog twee boeken. Vervolgens heb ik al die boeken op een tafel gelegd en mochten de kinderen een boek kiezen. Het doel was dat de hele klas tevreden moest zijn. Julius Zebra was eerlijk is eerlijk het meest geliefd, daar aasde iedereen op, maar uiteindelijk ging elk kind tevreden naar huis.

Werken met Lequ

Ik heb er nu een activiteit uitgehaald, maar wil het volgende voorleesmoment in de klas ook weer gebruiken voor het magazine, dus ze hebben het nog niet mee naar huis. Met het abonnement, ook het proefabonnement, heb je toegang tot de site waar je ook alle artikelen kunt lezen, ook die voor de middenbouw. Ik wil tijdens het voorlezen de boekfragmenten voorlezen, zodat de kinderen warm worden voor nieuwe boeken. Na een aantal voorgelezen te hebben, krijgen ze het magazine van Lequ mee naar huis.

Winnen

Je kunt een proefabonnement op Lequ, bekijk het hier, winnen met 25 leerlingexemplaren, een leerkrachtexemplaar, inclusief een leesboek ter waarde van €13,99 of €15,95 en zes weken toegang tot de website. Laat hieronder (op de site) een reactie achter als je mee wilt doen.

Dit is een #jufmaikead