schrijfmotoriek oefenen met de 4 avontuurlijke vrienden

Makkelijker leren schrijven; schrijfmotoriek oefenen met de 4 avontuurlijke vrienden

(Door Manon) Vanuit Stabilo education mochten wij gaan werken met de boekjes van de 4 avontuurlijke vrienden. Boekjes om te schrijfmotoriek te bevorderen. De boekjes voor groep 3 en 4 zijn vooral gericht op het makkelijker leren schrijven.

De 4 avontuurlijke vrienden

Lenn was meteen heel enthousiast. Ze vindt het erg leuk als we thuis ook dingen doen die ze op school doet en deze boekjes zien er ook wel heel kleurrijk uit. Ze pakte meteen haar etuitje met potloden en wilde meteen beginnen.

Vier boekjes

De 4 avontuurlijke vrienden

De set bestaat uit 4 boekjes waarin de verschillende aspecten van de schrijfmotoriek worden geoefend, met het accent op 1 er van. We hebben eerst samen de boekjes eens bekeken. Elk boekje begint met een uitleg over hoe het boekje werkt en wat je er allemaal mee kan. Je ziet dan meteen dat het een heel veelzijdig werkboek is wat begint met een leesverhaaltje en een losmaakoefening. Daarna komen er nog meer oefeningen, is er een knutselpagina en een aantal pagina’s waar het kind kan laten zijn wat hij of zij al alleen kan. De omslag van elk werkboekje heeft een uitklappagina met knutselpatronen, extra materiaal en een avonturendiploma. Het ziet er allemaal erg aantrekkelijk uit. Nadat ik een stukje heb gelezen over wat schrijfmotoriek nou eigenlijk is volgt er een bladzijde waarop de vier vrienden worden voorgesteld. Kinderen beleven een spannend avontuur en helpen de 4 Avontuurlijke Vrienden, Max, Lena, Leo en Sophie, door middel van schrijfmotorische oefeningen.

De boekjes

Gele boekje

Gele boekje

Lenn mocht natuurlijk kiezen met welk boekje ze wilde beginnen en koos meteen voor het gele boekje, met het meisje Sofie er op. We lazen samen het leesverhaaltje maar Lenn kon niet wachten om te beginnen. Het gele boek legt de nadruk op vorm oefenen: leesbaar schrijven. Er komen verschillende oefeningen aan bod, letters en woordjes schrijven in verschillende lettertypes, snel schrijven, groot schrijven, kleuren en dieren tekenen. De oefeningen zijn heel divers. Tussendoor is er af een toe een losmaakoefening of een spelletje. Lenn vindt het zichtbaar leuk, en we eindigen met een knutselopdracht.

Lees ook: WIN STABILO LETTERS ONTDEKKEN BOX

Rode boekje

Rode boekje

Het rode boekje richt zich op ritme vinden: vloeiend schrijven. Hier ligt het accent op het maken van gelijkmatige en vloeiende bewegingen zonder te stoppen. Dat vindt Lenn nog wel moeilijk , maar gelukkig zijn de opdrachten leuk en blijft ze proberen. Patronen tekenen en de spelletjes spelen gaat haar goed af. Het springen op de trampoline met haar potlood vindt ze het leukst. Gelukkig staat die opdracht er nog een keer in om zelf te oefenen! De omslag van alle boekjes bevat een geheimschrift om zelf te ontwerpen. Dat vindt Lenn ook wel erg interessant. Dat is het eerste wat ze vertelt tegen opa en oma de volgende dag!

Groene boekje

Groene boekje

Het groene boekje heeft alles te maken met druk doseren en ontspannen schrijven. Iets wat ik in mijn groep 7 nog vaak moet benoemen naar de kinderen. Veel kinderen houden hun pen of potlood veel te strak vast. De losmaakoefeningen in dit boekje neem ik dan ook zeker mee naar mijn klas. Oefeningen als wandelen over je potlood met je vingers en buigen en strekken worden hier als voorbeeld genoemd. Het avontuur in dit boekje gaat over verdwenen letters. Dat spreekt Lenn wel aan. De leesverhaaltjes in dit boek vindt ze dan ook erg leuk. Omdat er in dit boekje echt weer andere opdrachten staan blijft ze het leuk vinden om te oefenen.

Blauwe boekje

Blauwe boekje

Het laatste boekje, het blauwe boekje is gericht op tempo wisselen : sneller schrijven. Ook hier worden patronen geoefend en zijn er oefeningen in het snel schrijven, maar het moet natuurlijk ook leesbaar schrijven. Bij veel opdrachten staat een stukje geschreven met daarin tips voor jou als ouder of begeleider. Dat is handig, zo weet ik ook waar op ik moet letten of waarmee ik Lenn kan helpen. Je merkt nu dat Lenn echt de smaak te pakken heeft. Het is nu de vierde keer dat we met de boekjes werken en Lenn blijft het leuk vinden. Ze zegt zelfs dat ze schrijven in deze boekjes leuker vindt dan de boekjes op school.

Speelse oefeningen

De oefeningen zijn echt op een speelse manier en de afwisseling tussen, lezen, bewegen, schrijven en spelletjes doen zorgen er voor dat het kind gemotiveerd blijft. De boekjes zijn kleurrijk en door de avontuurlijke verhalen blijft de nieuwsgierigheid van het kind geprikkeld.

Stabilo education zegt dat wanneer je elke week even oefent met deze boekjes je aantoonbaar sneller en makkelijker leert schrijven. Nou wij gaan het in ieder geval proberen. Lenn vindt het super!!  Wil jij het ook proberen? Op de site van Stabilo Education staan gratis downloads en nog meer informatie!!

Lees ook: SUPERSNEL RECEPT VOOR ZELFGEMAAKTE KLEI ZONDER KOKEN