Meivakantie 2022 activiteiten kinderen

Meivakantie 2022 activiteiten kinderen

De meivakantie komt er weer aan. Ik zet allerlei educatieve uitjes en activiteiten voor kinderen voor de meivakantie 2022 op een rij.

Wat fijn dat er weer meer kan! Nu vrijwel alle Coronaregels zijn verdwenen, kunnen we er weer op uit. Er is dan ook van alles te beleven in de meivakantie 2022. Genoeg uitjes om met kinderen op pad te gaan. Veel scholen zijn 25 april tot en met 8 mei dicht. Maar sommige scholen ook nog erna. Ik plaats vooral educatieve uitjes, dus geen festivals bijvoorbeeld of iets dergelijk. Op Koningsdag en bevrijdingsdag kun je er natuurlijk heerlijk van genieten, maar ik plaats hier tips voor educatieve uitjes. Die kinderen vaak ook juist heel leuk vinden!

Meivakantie 2022

Musea

Museum Volkenkunde – Leiden

Museum Volkenkunde

HANAMI 2022 – Beleef de bloei van de kersenbloesem in Leiden
t/m 12 mei 2022
De lente komt steeds dichterbij. Dat betekent dat je binnenkort in onze museumtuin kan genieten van een jaarlijkse happening: de uitbundige bloei van de kersenbloesem. Fotogeniek en vrolijk makend! De kersenbomen, sakura in het Japans, werden twintig jaar geleden geschonken door Japan. Net als elk jaar rond deze tijd staan de bomen vol in de knop. Dus staan we weer uitgebreid stil bij hanami, het Japanse woord voor ‘bloesemkijken’, met o.a. een buitenexpo van de unieke museumcollectie, een fotowedstrijd, picknickarrangement voor de museumtuin en speurtochten voor families. Beleef het mee!

Bekijk hier meer.

Tropenmuseum – Amsterdam

CADEAU, HOEZO? – kom geven beleven t/m 5 maart 2023

Cadeaus geven, dat doen we allemaal, overal ter wereld! Bij een verjaardagspartijtje, een bruiloft, begrafenis of als offer. Maar wat is het geheim van een goed cadeau? Cadeau, Hoezo? is een uitbundige en interactieve tentoonstelling waar je ontdekt wat een trouwjurk, poppen en mango’s met elkaar gemeen hebben. In de tentoonstelling stap je in een enorme, Instagrammable installatie van furoshiki (Japans inpakdoek) en krijg je inzichten in hoe we wereldwijd cadeaus geven en ontvangen. In hoe we geven zijn veel verschillen. Maar wist je dat er ook veel overeenkomsten zijn? Laat je inpakken door Cadeau, Hoezo? 

MEIVAKANTIE: RAMADANFEEST EID AL-FITR
30 april t/m 8 mei 2022

In Feest! Wereldwijd kom je in de meivakantie meer te weten over het Ramadanfeest, Eid al-Fitr, het zoetste feest dat op 2 en 3 mei 2022 door veel mensen wordt gevierd: in Nederland, Marokko, ook in Suriname. Ontdek meer over deze viering bij de familielezing over Eid al-Fitr en de creatieve activiteit: maak je eigen cadeaudoos. Of kom op 7 en 8 mei Bodo, zoals Surinaamse moslims met voorouders uit Java het Ramadanfeest noemen, vieren in Sabi Suriname met lekkers, muziek en dans.

Bekijk hier meer.

Afrika Museum – Berg en Dal

MEIVAKANTIE IN AFRIKA MUSEUM
23 april t/m 8 mei 2022 (gesloten op koningsdag, 27 april)
De meivakantie is de perfecte periode voor een dagje uit. Iedere dag hebben we een leuk programma voor je klaarstaan. Bezoek de tentoonstellingen Inspirerend Afrika en leer meer over de veelzijdigheid van het continent. Tijdens de speciale Vrijheidstour bezoek je met een museumdocent de expo Heden van het Slavernijverleden en hoor je welke creatieve vormen van verzet er waren tijdens de slavernij. Je kunt ook creatief aan de slag en een vrijheidsvogel maken. Ook in het museumpark is van alles te doen en is het bij mooi weer heerlijk toeven!

Bekijk hier meer.

Wereldmuseum – Rotterdam

Wereldmuseum

SUPERSTRAAT – FAMILIETENTOONSTELLING

(vaste expositie)

In het Rotterdamse Wereldmuseum is het burendag in de doe-tentoonstelling Superstraat, dat betekent dat iedereen vanaf 6 jaar welkom is. Alle buren doen mee en hebben iets speciaals voorbereid. Ga eens langs bij Kevin, hij is kunstenaar en werkt met letters.. Of help Winston met het klaarzetten van de ingrediënten voor de feestgerechten. Buurtceremoniemeester Freddy heeft goed nagedacht over veilige maatregelen en voor jou een Buurtparcours uitgezet. Kom jij lekker binnenkijken?

FEEST SPECIAL: EID AL-FITR / RAMADANFEEST
23 april t/m 8 mei 2022 (gesloten op 27 april)

Deze meivakantie staat in het teken van Eid al-Fitr. Het einde van de maand Ramadan wordt gevierd met dit feest, ook wel ‘Het Kleine Feest’ genoemd. Toch duurt het maar liefst drie dagen! Tijdens Eid al-Fitr, wat dit jaar op 13 mei plaatsvindt, vieren moslims het einde van de vastenperiode, waarin ze overdag niet mogen eten. Kom je eigen cadeaudoos, gevulde dadels of Turkse Karagöz figuur maken!

Bekijk hier meer.

Textielmuseum

Een bezoek aan het TextielMuseum is voor kinderen een ware ontdekkingstocht. Doe deze meivakantie mee met een van de TextielClub workshops: leer hoe je jouw eigen Tie & Dye kunstwerk maakt of ga zelf textiel bedrukken met de workshop Kleurenexplosie. Je kunt ook meedoen aan de gratis activiteit Speur & Ontdek om te ervaren hoe het voelt om een kunstenaar of tentoonstellingsmaker te zijn. Wandel met het TextielMuseum in een boekje (€2,-) door het TextielLab om alles te weten te komen over de verschillende textieltechnieken die hier toegepast worden of speel het Museum Dobbelspel (€2,-) en ontdek alle mogelijkheden van textiel op een speelse manier. Bekijk het museum hier.

Scheepvaartmuseum

Kom mee naar buiten in de meivakantie - credits Twycer.jpg
Ⓒ Twycer / www.twycer.nl

In het museum, buiten op de steiger óf aan boord van de schepen – er is deze vakantie een hoop leuks te beleven bij Het Scheepvaartmuseum. Bouw blokkenbootjes op het Open Plein; luister op het VOC-schip naar een kleuterverhaal over een kleine schepeling met heimwee naar het land; of verken het museum met de gratis kijktocht of junior audiotour. Bekijk hier het hele programma, data en tijden.

Natuur

Kinderpret in een stad vol groen bij Floriade

FloriadeTijdens Floriade Expo 2022 is er van alles te doen voor kinderen. Een unieke combinatie van spelenderwijs leren over tuinbouw, natuur en duurzaamheid én samen plezier maken. Het rijke kinderprogramma op de Expo is gevuld met onder ander theater van BonteHond, de inzending Waterworld van boomkwekerij Ebben, een ecologische footprint, een heuse expeditieroute en de duurzaamste speeltuin van de wereld. Floriade stelt zich ten doel kinderen, jeugd en studenten bij de Expo te betrekken. Voor een groene toekomst hebben we jongeren namelijk nodig.

Bekijk hier meer informatie.

Kastelen

Kasteel en park Rosendael

Kasteel en park Rosendael

Het kasteel is van dinsdag t/m zondag dagelijks geopend. Ga mee met de rondleiding of bezoek het kasteel Rosendael op eigen gelegenheid met de IZI Travel app. Op zondag 1 mei ontmoet u de kasteelbewoners in kostuum. Geniet van de prachtige kleding en maak ook gerust even een foto!
Activiteiten kinderen
Met de Beleef! Plattegrond maak je een mooie wandeling door het park. Voor kinderen is er een speurtocht “Speuren & Spelen”. Ontdek het park met de verschillende activiteiten op de Beleef! Plattegrond. Durf jij te rennen over de Bedriegertjes, kan jij een boomhut bouwen met de takken uit het bos, ontdek de waterdiertjes in de bosvijver en ga op zoek naar dierensporen. Trek je schoenen uit en loop ook over ons blotevoeten pad. Ga aan de slag met de opdrachten in de ‘Speuren en Spelen’ speurtocht, leer van alles over het park en zijn bewoners en los het raadsel op. Hebben de kinderen alles goed ingevuld? Dan krijgen ze een speurdiploma en presentje!
Op vrijdag 29 april is professor Bombasticus op bezoek in het kasteel. Hij maakt een speciale toverdrank en jij kunt hem daar mee helpen. Volg het spoor van schelpen door het park en kraak een geheime code.
Op woensdag 4 mei leren kinderen hoe zij een echte prins of prinses worden bij onze prinsen & prinsessencursus. Droom je over zelf een prins of prinses worden? Schrijf je dan in voor de cursus “Hoe word ik een echte prins of prinses” op kasteel Rosendael. Kinderen maken met een hofdame of een lakei een tocht door het kasteel en leren deftige manieren. Kom je ook in je deftigste prinsen of prinsessenkleren? Na afloop ontvang je van ons een heerlijk fris glaasje ranja en een klein presentje.

Kasteel Doorwerth

Op 30 april, tijdens een Ommetje rond het kasteel, houdt de kasteelgids uitgebreid verhaal over kasteel, landgoed en haar illustere bewoners. Zo horen bezoekers van al wandelend van alles over Baron van Brakell, de eeuwenoude Acacia, en de bijzondere moestuin. Deze buitenrondleiding is ook zeer geschikt voor bezoekers die slecht ter been zijn en voor rolstoelgebruikers.
Data: 30 april, 13 en 27 mei, 10 en 24 juni, 8 en 22 juli, 12 en 26 augustus
Tijd: 14:00 uur, duur ongeveer 1 uur
Prijs: Volwassenen en kinderen inclusief boekje over kasteel € 8,50, zonder boekje € 5,00
Kasteel
Op maandag 2 mei is kasteel Doorwerth extra geopend, speciaal voor de vakantiegangers!  Van 2 tot en met 6 mei gaat het kasteel bovendien een uur eerder open, namelijk om 10:00 uur.
Op dinsdag 3 mei kunnen kinderen weer avonturen beleven met Professor Bombasticus. In zijn magische theater lijkt er altijd van alles mis te gaan, maar is dat wel zo? Geschikt voor kinderen van alle leeftijden.
Tijd: 11:30, 13:30 en 15:30 uur.
Entree: Volwassenen € 15,00 en kinderen t/m 18 jaar € 8,00. Donateurs GLK en Museumkaarthouders betalen € 3,00  op vertoon van jaarkaart. Dit is inclusief een bezoek aan het kasteel tussen 11.00 en 17.00 uur.
Op 4 mei Doe de ridderproef!
Op ontdekkingstocht door het kasteel leren kinderen aan de hand van vragen en opdrachten meer over het leven op het kasteel. Wanneer zij het geheime wachtwoord weten te kraken, slaat Ridder Corneel ze tot ridder voor het leven.
Tijd: tussen 11.00 – 17.00 uur, duur ongeveer 1,5 uur.
Entree: Volwassenen € 12,00 en kinderen 4 t/m 18 jaar € 8,00. Kinderen van Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen en/of kinderen met Museumkaart betalen € 3,00 op vertoon van jaarkaart.
Op donderdag 5 mei wandelen bezoekers samen met Hendrik van Doorenweerd,
één van de eerste bewoners, door het kasteel. In zijn tijd was het kasteel nog geen mooie buitenplaats, maar een dikke woontoren die tegen de vijand verdedigd moest worden. Wie die vijand was…
Tijd: 13.00 en 15:00 uur (ongeveer 1 uur)
Entree: Volwassenen € 15,00 en kinderen 4 t/m 18 jaar € 8,00. Donateurs GLK en Museumkaarthouders betalen € 3,00 op vertoon van jaarkaart.
September 44
Op de laatste dag van de vakantie 8 mei is de September 44 wandeling te volgen met gids. Deze wandeling voert bezoekers om het kasteel en geeft een reconstructie van de gebeurtenissen in de nadagen van de slag bij Arnhem aan de hand van ooggetuigenverslagen. Op foto’s is te zien wat de gevolgen waren voor het kasteel.
Tijd: 14:00 uur (duur ongeveer 1,5 uur)
Volwassenen € 5,00 en kinderen € 4,00 (alléén rondleiding buiten)
Voor alle bovenstaande activiteiten geldt reserveren via de website verplicht. www.glk.nl/doorwerth Uiteraard is een regulier bezoek aan het museum ook mogelijk;
Entree volwassenen € 12,- kinderen t/m 18 jaar € 5,- Museumkaarthouders en donateurs hebben gratis toegang of betalen een toeslag bij sommige evenementen.