Moppereend peuters

Moppereend peuters

Door Yvonne. Ik verzon 10 activiteiten rond Moppereend peuters, zoals interactief voorlezen, een liedje en van alles over het weer.

Op 22 januari starten De Nationale Voorleesdagen van 2020. Tijdens de voorleesdagen staat het voorlezen aan kinderen centraal. Elk jaar wordt één prentenboek uitgekozen om centraal te staan tijdens deze dagen. Bekijk het boek van dit jaar hierUiteraard kun je ook andere prentenboeken voorlezen tijdens deze dagen (en ook buiten de voorleesdagen is voorlezen erg leuk natuurlijk!) maar met één prentenboek kun je ook meteen een thema maken rond het boek.

Bekijk voor de kleuters ook de programmeerkaarten Moppereend.

Moppereend peuters

Het prentenboek van 2020 is ‘Moppereend’ van Joyce Dunbar en Petr Horácek. In dit boek leer je ‘Moppereend’ kennen. Moppereend is mopperig. Ze wil zwemmen maar de vijver is opgedroogd. Er verschijnt een klein grijs wolkje boven haar hoofd. Elke pagina erna vraagt ze of iemand met haar wil spelen. Maar niemand wil. Elke keer wordt de wolk groter. Tot er iets gebeurt waardoor eend weer vrolijk wordt. In dit boek zie je verschillende thema’s: emoties, dieren, het weer.

Bekijk het boek hier

Rond deze thema’s verzon ik 10 activiteiten voor Moppereend peuters

1. Interactief voorlezen

Zoek van alle dieren in het boek een knuffel of een handpop. Lukt dat niet, kun je ook de dieren scannen, printen en lamineren.

Download hier de wolken.

Wolken Moppereend

Het zijn de zeven wolken uit het boek die steeds groter worden. En één zwarte wolk. Je kunt nu tijdens het voorlezen de dieren en wolken erbij pakken. Zo laat je het verhaal nog meer tot leven komen. Je kunt peuters de taak geven om een dier te pakken zodra deze in het boek voorkomt en bijvoorbeeld ook de juiste (steeds grotere wordende) wolk. De dieren en wolken kunnen natuurlijk een plek krijgen op je thematafel.

2. Was aan de lijn (huishoek)

Geit hangt in het boek de was op. Deze activiteit kun je ook in je huishoek tot leven brengen door er een waslijn op te hangen. Samen met de verkleedkleren en/of poppenkleertjes in knijpers kunnen de peuters zo oefenen met de was ophangen en zo ook meer het begrip ‘was ophangen’ uit het boek tot leven brengen.

3. Emoties

Praat met de peuters over emoties. Dat lukt het beste als je foto’s of tekeningen hebt met de emoties erop. Je kunt ook de liedjes van Kapitein Winokio over gevoelens gebruiken om elke dag een andere emotie voorbij te laten komen. In elk van de liedjes komt een emotie voorbij.

Ik maakte al eerder een blog over praten over emoties met peuters.
In deze blog vind je ook emotiekaarten die je bij het thema Moppereend kunt gebruiken.

4. Liedje

Liedjes zingen vinden de peuters altijd leuk. Ik verzon een simpel liedje over Moppereend.

Moppereend daar in de wei
Waarom ben jij dan niet blij?
Wacht jij dan maar op de regen
Dan kun je er wel weer tegen
Moppereend daar in de wei
Waarom ben jij dan niet blij?
(melodie van Olifantje in het bos)

Luister ook eens naar dit liedje dat speciaal is geschreven over Moppereend

5. Dansen als een regenboog

Maak met oude doucheringen of grote houten/plastic ringen een regenboog door stoffen linten of stukken cadeaulint, met verschillende kleuren, aan de ringen te maken. Zo kunnen de peuters makkelijk de ‘regenboog’ vasthouden en ermee zwaaien in de lucht. Kies muziek om samen op te dansen. Je kunt bijvoorbeeld klassieke muziek kiezen die een bepaalde emotie weergeeft.

Voorbeelden zijn:

Vrolijk
Andantino – Sergei Prokofiev
Lente van de ‘Vier Seizoenen’ – Vivaldi
Can can – Jacques Offenbach

Bang
Sabre Dance – Aram Khachaturian
Night on Bald Mountain – Modest Mussorgsky

Verdrietig
Thema of Forrest Gump – John Williams
Fur Elise- Beethoven

Boos
Die Irae – Mozart
In the hall of the mountain king – Grieg

Tevreden
Fairytale – Ludovico Enaudi
Prelude in E Minor – Chopin

6. Regen maken

Met afwasteiltjes of de ontdektafel vol water kun je de peuters laten spelen. Als je zorgt voor kleine gieters (of kleine bakjes waar kleine gaatjes in zitten) kunnen ze ook zelf regen maken. Als je wat dieren in de bakken doet kunnen ze alle dieren nat maken van de regen net als in het boek.

7. Zelf een wolk maken

Geef de kinderen een groot blad en laat ze zelf een wolk tekenen. Geef ze zelf de keuze welke kleur de wolk mag worden. Laat ze eerst een kleine wolk maken die steeds daarna steeds groter gaat worden.

8. Dieren

Bekijk met elkaar de dieren die je ook gebruikt bij het interactief voorlezen. Praat over de dieren, vragen die je dan kunt stellen:

Welk dier is het? Heb jij dit dier wel eens in het echt gezien? Welk geluid maakt het dier?
Hoe beweegt het dier? Maakt het ook een geluid? Welk geluid is dat dan? Beweeg met elkaar door de ruimte als het dier en maak ook het geluid erbij. Misschien kun je op youtube filmpjes vinden van de dieren en samen er naar kijken.

9. Andere boeken over emoties

Als je meer verdieping wilt in het onderwerp emoties kun je met de peuters ook andere boeken lezen over emoties.

Hieronder vindt je 5 andere boeken over dit onderwerp:
– Krrrrr okodil van Catherine Rayner
Kleurenmonster van Anna Llenas
– Bang, boos, blij van Kathleen Amant
– Buitenbeentjes: Blij, bang, boos van Guido van Genechten
– Ik ben boos en blij van Liesbet Slegers

10. Speel het boek na voor de ouders

Als afsluitende activiteit rond Moppereend peuteractiviteiten kun je samen met de peuters het boek naspelen voor de ouders. Dit is altijd goed voor de ouderbetrokkenheid.

Geef de peuters allemaal een rol uit het boek. Je kunt de peuters de dieren laten zijn, maar ook de verschillende wolken. Zijn er meer kinderen dan rollen, laat dan twee of drie kinderen de rol van een dier spelen en pas de tekst aan: dus ‘de geit’ wordt dan ‘de geiten’. Lees als juf of meester de tekst voor en laat de dieren bijvoorbeeld een korte (steeds zich herhalende tekst) zeggen. Moppereend zegt bijvoorbeeld tegen elk dier: “Ik heb niemand om te spelen”. Dat kun je de peuter, die de rol van eend heeft, steeds laten zeggen.

Om de rollen herkenbaar te maken voor de peuters zelf en de ouders kun je op hoedenstroken, samen met de peuters, een afbeelding van de dieren plakken en die op het hoofd van de peuters zetten tijdens het naspelen. Maak mutsen voor de wolken en de regenboog met de peuters.

Veel plezier tijdens de voorleesdagen met deze Moppereend peuteractiviteiten!

Bekijk het boek hier

 

10x moppereend activiteiten voor peuters rond het prentenboek Moppereend; Inclusief downloads - Juf Maike