MR academie: dit doet de MR

MR academie: dit doet de MR

Ik heb nooit in de MR gezeten, maar ik heb het wel altijd interessant gevonden. Want wat is nou de taak van de MR en welke rechten hebben ze? Wat kun je als leerkracht bij ze kwijt? Met de MR academie leer je dat. Helemaal handig als je in de MR zit natuurlijk, dan weet je precies wat je taken zijn.

Wat is de MR academie?

De MR academie is ontstaan op initiatief van het Ministerie van OCW, VOO (Vereniging Openbaar Onderwijs) en Pluvo. Het bestaat uit een platform met online trainingen over de MR. Zo breng je de basiskennis van de MR leden op peil en kunnen ze goede beslissingen nemen.

Binnen de academie vind je:

  • E-learning cursussen, zoals de MR start dat begint met de basis van het werk als MR lid. 
  • Updates: mini-cursussen over onderwerpen die op een bepaald moment van het jaar relevant zijn (zoals nu de updates over het activiteitenplan, het jaarverslag (van de MR zelf), begroting en faciliteitenregeling). In de loop van het jaar wijzigen de updates die ‘live’ staan, dus het gaat in op de actuele thema’s van de MR. 
  • Helpdesk waar je met al je vragen terecht kunt
  • Chat (met trainers, met je eigen MR en op cursus-niveau met iedereen die toegang heeft tot die cursus)
  • Bibliotheek met modeldocumenten en handreikingen

MR academie: dit doet de MR

Training MR start

Ik mocht de training MR start uitproberen. Ik vind het ideaal dat het online is en dat je de trainingen in je eigen tijd kunt volgen. Je kunt ervoor kiezen om dat op een gezamenlijk moment te doen als MR, zodat je ook meteen goed kunt vergaderen erna. Maar het lijkt me juist fijn om het op je eigen tijd te doen en hier ook uren binnen je taakbeleid (als leerkracht) voor te reserveren.

MR academie: dit doet de MR

De training begint met een filmpje en dat vind ik altijd fijn! In een online training vind ik een mix van filmpjes met lesstof en vragenlijsten afgewisseld het fijnste. Zodat de vaart erin blijft en ik actief mee blijf doen. In het eerste filmpje wordt gewisseld van sprekers en dat vind ik zelf wat meer onrustig. Ik kijk liever naar een presentator. Maar dat is waarschijnlijk om ze voor te stellen, want erna zie je er telkens een tegelijk. De sprekers zijn duidelijk, zakelijk, maar wel vriendelijk en gaan in een fijne vaart door de stof.

Wat vind ik van de training?

De tekst op het scherm leest ook prima. Ik vind het fijn dat de tekst duidelijk is. Je kunt ook de tekst van de wet lezen, maar dat vind ik te ingewikkeld en te langdradig. Daarom vind ik het fijn dat het binnen deze e-learning duidelijk uitgelegd wordt.

Ik vind het vaak wel fijn om op papier te lezen. Dus een tip: maak een pdf van de tekst, zodat MR leden die ook kunnen uitprinten om te lezen.

De tekst is helder, ik leer veel over de rechten en plichten van de MR. Heel goed dat er naast uitleg over de taken van de MR, ook informatie is over hoe je beste kunt communiceren met de achterban. Dit vind ik dan ook weer interessant als leerkracht, want hoe kan ik zelf de MR bereiken? Ik vind het fijn om op scholen meer aan werkdrukverlichting te doen, hier heb ik wel eens vragen over neergelegd bij de MR.

Leuk dat je op het einde van de module een soort cijfer krijgt met de juist beantwoorde vragen. Je krijgt ook feedback waarom een antwoord niet goed is als je een fout maakt. Wat ik dan nog mis is zien wat dan wel het goede antwoord is.

Voor mij als leerkracht was vooral de laatste module interessant: wat de rechten en plichten van de MR zijn. Natuurlijk zijn de andere cursussen goed om te volgen als je in de MR zit.

MR academie: dit doet de MR

 

Meer informatie?

Je krijgt nu drie maanden gratis als je voor 17 december 2020 een abonnement afsluit. Dus attendeer je school of je bestuur erop, want hoe meer mensen deelnemen, hoe relatief goedkoper het abonnement op de MR academie wordt. Bekijk de academie hier

#jufmaikead