Museum Voorlinden met kind(eren)

Museum Voorlinden met kind(eren)

Het stond al een hele tijd op mijn eens-te-doen-lijstje: museum Voorlinden. Bijzondere vaste collecties, maar ook geweldige tijdelijke tentoonstellingen. We bezochten museum Voorlinden met onze kinderen en zij keken ook hun ogen uit.

Museum Voorlinden met kind(eren)

Museum Voorlinden ligt in Wassenaar, vlakbij Scheveningen. We reden er dus speciaal een flink stuk voor om de tentoonstellingen te kunnen zien. Het museum zelf ligt al prachtig in de natuur en met het zonnetje erop was het al helemaal heel mooi. Er liepen veel mensen rond, dat snap ik met die omgeving en de prachtige collecties! Er is veel glas en natuursteen in het museum, waardoor je veel ligt hebt en ook mooi naar buiten kan kijken. Terwijl wij er waren zagen we boven het plafond, door het glas dat er schoongemaakt werd. Het leek net alsof het bij de collecties hoorde, zo surrealistisch! De tuin is ontworpen door Piet Oudolf, maar nu zo aan het einde van de winter bloeide er natuurlijk nog niet veel.

Met kinderen

Toen wij door het museum rondliepen hoorden we een mevrouw tegen haar tienerkinderen zeggen: “Het lijkt me lastig om met jonge kinderen hier te lopen. Leg maar eens uit dat je nergens aan mag zitten.” Ik zag kinderen van rond de twee jaar, daar lijkt het me inderdaad erg lastig bij. Wij gingen ook niet met onze kinderen van die leeftijd naar dit soort musea met kunst. Of ze moesten in de buggy willen ;). Maar nu ze 5 en bijna 9 zijn, konden we het heel goed uitleggen! Wel werden ze af en toe gewaarschuwd door de suppoosten als ze ergens te dichtbij kwamen. Ik snap ook dat het museum de stukken wil beschermen, ook dat begrepen ze wel. Bij binnenkomst krijgen ze een leuke speurtocht met kaartjes om ook eventueel opdrachten te doen. Maar onze kinderen keken zo hun ogen uit, dat ze de speurtocht niet eens wilden doen.

Bekijk ook Kobe maakt een museum.

Tentoonstellingen

Rinus van de Velde

Toen we binnenliepen, zagen we meteen de tentoonstelling van Rinus van de Velde, een totaalkunstenaar uit België. Het is zo knap wat hij allemaal kan en maakt! Tekeningen, sculpturen, installaties, foto’s en films, waarmee hij absurdistische verhalen verbeelt. Er draaide dan ook een film in een loop, dus je kon aanhaken wanneer je wilde. Rinus van de Velde maakte een masker van zijn eigen hoofd, dus die wordt in de film ingezet om de hoofdpersoon te verbeelden. Het is even spannend, als er iemand wordt neergeschoten, maar de rest van de film werd ademloos bekeken door onze kinderen. Je ziet dan ook bijna alle elementen uit de film terugkomen in de tentoonstelling. Zoals een zelfgemaakte auto van hout (zo groot als een echte auto) en een houten machine waarbij je volop lichtjes ziet, net als bij de computers trouwens. Het is dus net of je een oud kantoor binnenloopt, maar alle apparatuur is gemaakt door Rinus van de Velde, zo ontzettend knap!

Philip Vermeulen

Tijdens de voorjaarsvakantie kon je de performance van Philip Vermeulen bekijken. Helaas is het door de drukte ons niet gelukt om hier naartoe te gaan, we moesten dan net te lang wachten voor onze kinderen om het goed vol te houden. Hij laat tennisballen met zo’n 150 km per uur knallen tegen enorme klankkasten.  Daarmee maakt hij muziek, ritmes en beats. We hebben het wel kunnen horen, want het klonk door het hele museum ;). Voor kinderen is er gehoorbescherming, ook voor volwassenen overigens als je dat graag wil. Het is tot en met 5 maart te bezoeken.

Herwig Ilegems

Vanwege de drukte en de tijd in het museum (onze kinderen houden het ook niet uren vol) hebben we de tentoonstelling van Herwig Ilegemens ook niet bekeken. Dit was een korte film over zijn ontmoeting met verschillende dieren. Hij legt voorzichtig zijn voorhoofd op de snavel, neus of het voorhoofd van het dier.

Tot hier en verder

Tot hier en verder is een collectietentoonstelling met allerlei kunstenaars. De wereld staat centraal, de kunstenaars willen met hun kunst bijdragen aan een positieve verandering in de wereld.

Vaste tentoontstelling

De vaste tentoonstelling met de highlight zijn ook al heel tof om met kinderen te bezoeken. Zoals Swimming Pool dat Leandro Erlich speciaal voor het museum ontwerp. Hier mag je wél in, zodat het net lijkt of je onder water bent. Ook leuk voor een Instagramplaatje ;). Of de hyperrealistische mensfiguren van Ron Mueck. Ze zijn enorm en zo levensecht! Inclusief haar, rimpels, aders, alles! Ze zijn precies twee keer zo groot als wij. De enorme cortenstalen sculptuur van Richard Serra vonden we ook magisch. Het was net een doolhof waar je maar rond bleef lopen, het leek eindeloos! Het heet dan ook niet voor niets Open Ended Af en toe werden we duizelig, dan weer speels, heel bijzonder. Het was ook mooi om van bovenaf te bekijken.

Bekijk alle informatie over het museum hier

We kregen kaartjes voor dit museumbezoek, de museumkaart is niet geldig. Bekijk ook het boek Kobe maakt een museum.