Opruimen met Juf Maike: tips voor een netjes klaslokaal en thuis

Opruimen met Juf Maike: tips voor een netjes klaslokaal en thuis

Opruimen klinkt misschien saai, maar met een paar leuke tips wordt het een stuk gezelliger en makkelijker. Laten we samen zorgen voor een opgeruimde, fijne plek! Zo kunnen we samen een fijn plek maken van het klaslokaal, maar kun je deze tips ook meenemen naar huis!

Wat gaan we opruimen?

Voordat je begint met opruimen, maak eerst een plan. Wat wil je precies opruimen? Is het de boekenhoek, de knutseltafel, of misschien je slaapkamer thuis? Door een specifiek doel te kiezen, wordt opruimen overzichtelijker en leuker.

Zorg ervoor dat alles een eigen plekje heeft

Een gouden regel: alles heeft een eigen plekje. Dit geldt zowel voor speelgoed als voor schoolspullen. In de klas kunnen we bijvoorbeeld lockers gebruiken voor persoonlijke spullen van kinderen. Thuis kun je mandjes of bakjes gebruiken om alles netjes te houden.

Bovendien is opruimen is veel leuker als je het samen doet. In de klas kun je opruimteams maken. Elk team is verantwoordelijk voor een deel van de klas. Thuis kun je met broertjes, zusjes of ouders opruimen. Zo is het sneller klaar en veel gezelliger! Opruimen hoeft niet saai te zijn. Zet een leuk muziekje op of maak er een spelletje van. Wie het snelst zijn of haar spullen netjes heeft, kan bijvoorbeeld een sticker verdienen.

Zorg iedere dag voor frisse lucht in het klaslokaal of je kamer

Opruimen wordt makkelijker als je het regelmatig doet. Maak er een gewoonte van om aan het einde van de dag even snel op te ruimen. Zo begin je de volgende dag altijd fris en met een opgeruimde klas of kamer. Een opgeruimde ruimte voelt nog fijner aan als er genoeg licht en frisse lucht is. Zorg dat de plafondlampen schoon zijn en dat de ramen regelmatig open gaan. Dit zorgt voor een frisse sfeer in de klas of thuis.

Zo houden we het opruimen leuk!

Na een opruimsessie is het belangrijk om jezelf of de kinderen te belonen. Dit kan iets kleins zijn, zoals een complimentje of een extra verhaaltje voorlezen. Zo blijft opruimen leuk en iets om naar uit te kijken.

Blijf daarnaast creatief in het vinden van oplossingen voor opruimen. Misschien kun je zelf bakjes versieren of nieuwe plekjes bedenken voor spullen. Wees creatief en maak het opruimen persoonlijk en leuk.

En dat zijn de tips voor een netjes klaslokaal en thuis! Met deze ideeën wordt opruimen een leuke, gezellige activiteit. Laten we samen zorgen voor een opgeruimde, fijne plek waar iedereen zich prettig voelt. Veel opruimplezier!

Dit is een #jufmaikead