Zo kun je mindful huishouden

Zo kun je mindful huishouden

Het huishouden doen is voor velen een vervelende taak die toch moet gebeuren. We voelen vaak dat dit iets is dat we ‘moeten’ doen en daardoor wordt het een last op onze schouders. Maar wist je dat je het huishouden ook op een andere manier kunt benaderen? Hier komt mindfulness om de hoek kijken. Mindfulness draait om bewust leven en om echt in het hier en nu te zijn. Je bent je dus meer bewust van jezelf, maar ook van je omgeving en van alle activiteiten die je onderneemt. Je denkt hierbij aan je ademhaling, gedachten, lichaam en energie. Het is een manier om de kleinere details in het leven te waarderen. Maar hoe kun je mindful huishouden? Hier zijn een aantal tips!

Hoe werkt mindful huishouden?

In de kern betekent het dat je alle huishoudelijke taken met meer aandacht en bewustzijn gaat uitvoeren. Het begint bij de juiste apparaten: ga bijvoorbeeld op zoek naar zuinige, efficiënte en makkelijk te gebruiken apparaten. Denk aan de wasmachines beste koop die beoordeeld is door de Consumentenbond. Maar laten we strijken eens als voorbeeld nemen. Dit kan namelijk een vervelende, herhalende taak zijn waar je voordat je eraan bent begonnen al geen zin meer in hebt. Probeer daarom eens bewust te worden van deze gedachten om de negatieve perceptie ervan te veranderen. Op deze manier kom je erachter dat het best een ontspannende activiteit kan worden; een moment waarbij je je hoofd even kunt leegmaken.

Aan de slag met mindful huishouden

Ben jij een van die mensen die zich echt kunnen ergeren aan het huishouden? Je bent zeker niet de enige. Toch zijn het niet altijd de taken zelf die zo vervelend zijn, maar juist de gedachten die je eraan hebt gekoppeld. Wist je dat het huishouden echt een rustmomentje kan worden als je er echt aandacht aan besteedt? Denk eraan als een bepaalde handeling die je een aantal keren herhaalt voor onmiddellijk resultaat (ramen poetsen). Dit kan je een gevoel van voldoening geven. Laat die negatieve gedachten dus los!

Het huishouden wordt toegankelijker

Je weet waarschijnlijk al dat een opgeruimd huis een heleboel rust geeft in je hoofd. Het gevoel dat alles is opgeruimd is gewoon heerlijk, en je merkt misschien zelfs dat je hierdoor beter kan ademen en je meer op je gemak voelt. Het is daarom echt belangrijk dat je het huishouden serieus neemt en goed uitvoert, waardoor je je vervolgens alleen nog hoeft te focussen op het behoud van de orde. Je hoeft dus ook niet steeds opnieuw te beginnen. Laat dat nu net hetgene zijn wat zo frustrerend is. Houd het dus bij! Wanneer je er niet meer tegenop hoeft te kijken, wordt het huishouden een stuk toegankelijker.

Mindful en duurzaam huishouden

Je weet nu wat mindful huishouden is en hebt een aantal tips gekregen om je negatieve gedachten om te zetten in iets positiefs. Maar het kan nooit kwaad om nog wat tips te lezen die je leven een stuk makkelijker maken (en goed zijn voor het milieu). Laten we het strijk voorbeeld er nog eens bijpakken. Je hoeft niet ALLES te strijken! Soms kun je beddengoed en kleding gewoon uitwassen en ophangen, zonder ze te strijken. Probeer het maar eens uit en je zult zien dat je vrijwel geen kreuken hebt. Het bespaart ook nog eens tijd en energie. Je hoeft bijvoorbeeld ook niet alle kleding meteen te wassen nadat je ze één keer gedragen hebt. Je kunt een zuinige wasmachine consumentenbond hebben, maar als het nog schoon is en niet stinkt, kun je het echt nog een keer aantrekken. En wat dacht je van een vloerwisser? Laat die zware stofzuiger staan en gebruik een vloerwisser. Super tip! Het belangrijkste in mindful huishouden doen is om die negatieve gedachten los te laten. Probeer het eens uit en je zult merken dat het alleen maar makkelijker wordt!

Dit is een #jufmaikead