Planning: tijd na schooltijd plannen

Planning: tijd na schooltijd plannen

Heb je ook wel eens het gevoel dat je 100.000 klusjes op een dag moet doen? Vind je het overzicht lastig? Je kunt een stuk efficiënter werken als je een planning maakt. Plan dus ook je tijd na schooltijd. Tips en een download om je daarbij te helpen.

Planning: tijd na schooltijd plannen

Ik heb zo vaak het gevoel na schooltijd dat ik te veel te doen heb en niet weet waar ik moet beginnen. Dan heb ik wat bedacht om te doen, maar dan moet ik nog een ouder bellen, komt de directeur wat vragen en mijn buurvrouw wil nog even kletsen. Zonder planning is mijn middag na schooltijd dan zo om. En vraag ik me aan het einde van de dag af wat ik nou eigenlijk heb gedaan.

Bekijk ook het e-book Plannen voor leerkrachten bomvol tips om te plannen, je taken helder te krijgen en deze te prioriteren. Het is heel praktisch en je kunt meteen aan de slag. 

Waarom is een planning belangrijk?

Je maakt vast een planning van je lessen op een dag. Je weet hoeveel tijd je ongeveer voor een les kwijt bent, je hebt op een bepaalde tijd pauze. Je moet rekening houden met gymtijden, extra begeleiding en eventueel lessen van vakdocenten. Daar is een planning wel handig voor, anders ben je nooit op tijd.

Maar je tijd na lestijd kun je ook plannen! Ook hier is het handig als je overzicht hebt over wat je allemaal moet doen. Je plant je taken in kleine stukjes en leert zo te overzien hoeveel tijd iets kost en hoeveel tijd je nog over hebt voor andere zaken. Bijkomend voordeel is dat je ook beter nee kunt zeggen als je iets wordt gevraagd. Je ziet in je planning dat het nu niet past, maar misschien over een paar weken wel. Of je kunt nu juist iets voor iemand doen, maar over twee weken niet. Dan is het drukker.

Lees hier hoe je ook prioriteiten leert stellen en een planning kunt maken. Welke taken moet je als eerste doen?

Planning maken

Ik volg sinds een aantal maanden Structuurjunkie en werk daardoor al veel efficiënter in mijn bedrijf. Maar ook op school voer ik het aardig door. Voor mijn bedrijf gebruik ik haar planner waarmee ik mijn tijd inplan. Het liefste voor een hele week, zodat ik die week weet wat ik moet doen. Dit kan natuurlijk ook goed met een agenda.

Op school heb ik dit nog niet doorgevoerd in er echt “tijden” aan hangen. Dit ben ik wel nog van plan om in te oefenen. Ik schrijf wel onderaan mijn planning voor die dag

Tijd meten

Vaak weet je nog niet hoeveel tijd iets kost. Je kunt dit meten met een app voor je taken. Ik gebruik nu Toggle voor mijn bedrijf, maar je kunt dit natuurlijk ook goed inzetten voor je taken op school.

Voorbeeld planning: tijd na schooltijd plannen

Ik heb twee planningen als voorbeeld. Ik heb een wordversie gemaakt, zodat je die makkelijk kunt overnemen en aanpassen aan je wensen. Je kunt het aan je lesplanning “vast plakken”. Maar je kunt het document ook los gebruiken en zo een overzicht voor jezelf voor de hele week creëren. Ook handig om met een eventuele duo te delen, zodat jullie van elkaar zien wat je hebt gedaan en waar de tijd naar toe gaat.

Planning: tijd na schooltijd plannen

De bolletjes die ik ervoor teken kleur ik in als ik de taak heb afgerond. Voelt ook zo fijn :).

Planning: tijd na schooltijd plannen

Download

Tips

  • Zet af en toe een groot kruis door je agenda als je belangrijke zaken te doen hebt, zoals de rapporten. Spreek niks af in die tijd met ouders of collega’s: je bent er even niet ;).
  • Zet ook in je agenda als je een keer op tijd naar huis wil. Dat helpt je eraan te herinneren en heb je ook meer kans dat je het echt doet.
  • Maak in commissies etc. ook een planning die je meteen kunt overnemen in je eigen planning.
  • Zet ook ruimte voor onvoorziene zaken in je planning, er kan altijd iets belangrijks tussendoor komen. Bijvoorbeeld een half uur met een ?
  • Luister een podcast over productief werken of lees er een boek over.

Klassenmanagement; Maak ook eens een planning voor de tijd na schooltijd.