Positief opvoeden of NIET?

Positief opvoeden of NIET?

“Niet met zand gooien!” In dit blog lees je waarom het gebruik van het woordje NIET onhandig is als jij positief opvoeden zo belangrijk vindt.

Positief opvoeden

Mijn kinderen zijn er mee opgegroeid en te pas en te onpas hoor ik als ik zeg: ‘niet met volle mond praten’; “Wat mogen we dan wel doen?” Of ‘niet alle koekjes opeten’; ”Wat moeten we dan wel doen?”

Mijn kinderen valt het op als ik het woordje niet gebruik. Want regelmatig bespreek ik mijn allergie met hen. Mijn allergie tegen het woordje niet. Want het zegt zo weinig, namelijk niets.

Hoezo mag het woordje niet, niet meer? We kunnen toch niet de hele dag onze kinderen betuttelen, ze moeten toch gewoon luisteren en ik mag toch gewoon zeggen wat ik op mijn hart en tong heb. Daar moeten ze maar tegen kunnen!

Klopt!

Niets mogen

Maar o,o,o wat heb ik het te doen met die kinderen in de supermarkt die niets mogen. Ik sta dan aan de andere kant van het schap en hoor: “Niet aan die spullen komen, niet rennen, sla je broertje nou eens niet”.  3 x raden wat het effect is? Ze gaan het juist wel doen, je brengt ze op ideeën. Niet aan een roze olifant denken en waar denk je aan? Juist! Wat moeten deze mensen dan wel zeggen?  “Afblijven, hier blijven en stop eens met slaan?” Nee, dat is ook niet wat ik bedoel…

Positief spreken

Positief spreken zit hem in rust, geduld, begrip en het benoemen van gewenst gedrag. Wat wil je WEL zien?!  Het kind heeft een geduldige en rustige ouder/opvoeder nodig die alternatieven geeft  om tot ander gedrag over te gaan.

  1. Ben je rustig?
  2. Heb je geduld en begrip?
  3. Kun je positieve alternatieven bedenken, kun jij gewenst gedrag benoemen?

Dit zijn 3 voorwaarden om tot positief opvoeden te komen. In mijn vorige column boos worden of rustig blijven heb ik verteld hoe jouw waarden en normen aanleiding kunnen zijn voor jouw reactie op het gedrag van je kind. Hoe blijf je rustig en reageer je met geduld en begrip daar ging de vorige column over. Deze column gaat over de laatste voorwaarde. Hier ga ik jullie bij helpen!

Even wat voorbeelden: een kind mag niet met zand gooien, een kind mag niet aan de spullen in de supermarkt zitten, een kind mag er niet doorheen praten.

Benoem het gewenste gedrag

Gewenst gedrag benoemen is tien keer moeilijker dan ongewenst gedrag benoemen. Je zou kunnen denken dat  ‘doe eens gewoon’ onder gewenst gedrag benoemen valt . Helaas dit is een commando. Kinderen en commando’s gaan in de regel niet goed samen deze zorgen voor weerstand.  Je moet dus op zoek naar concreet gedrag. Wat wil je wel zien, wat wil jij je kind duidelijk maken?

Laat het zand maar in de zandbak, dan houd je veel zand over voor een mooi kasteel. Laat de spullen maar staan en houd de tas maar eens vast, dan kunnen we lekker opschieten. Ik wil heel graag met oma praten, als jij even een boekje gaat lezen dan heb ik daarna tijd voor jou.

Focus op wat wel mag

Bij positief communiceren gaat het om focus op wat wel mag en kan en dat je de reden aangeeft waarom dat fijner is en hoe dat er dan uitziet, ook op vakantie. Je komt tegemoet aan de behoefte van een kind om het ‘waarom’ van de wereld te begrijpen. En je helpt ze op een rustige manier de wereld te ontdekken. Ook verruim je de woordenschat van je kind en houd je de sfeer zo lang mogelijk goed.

Er zijn natuurlijk momenten dat dit niet lukt of het gewenste effect blijft uit. Bekijk dan goed hoe je kind en jij in je energie zitten. Is de energie op? Dan is alles te veel. Voel je ruimte om te experimenteren, ben je rustig, doe het dan. Je zult verstelt staan!

Doe je dit al of ga je er vanaf nu bewust mee aan de slag? Graag hoor ik van je hoe jij hierover denkt en wat de opbrengst is. Laat het me weten in de comments, ook als er vragen zijn of twijfels, schroom niet, ik schrijf voor jullie!

Misschien vind je het leuk om eens een kijkje te nemen op de site van Sterk! in gesprek met kinderen. Hier staat informatie over een informatieve avond die ik kom verzorgen bij jou thuis over positief opvoeden, genaamd: FF Buurten, gezellig toch?

 

Positief opvoeden; Vermijd het woordje niet; Benoem gewenst gedrag.

Uitgelichte Afbeelding van Chinnapong/Shutterstock